Derfor blir det ikke prisfest på bensin

Bensin på billigsalg når oljeprisen stuper? Så enkelt er det nok ikke.

INGEN PRISFEST: Oljeprisen stuper, men utslaget på pumpeprisen blir bare noen øre. Foto: Rune Korsvoll
INGEN PRISFEST: Oljeprisen stuper, men utslaget på pumpeprisen blir bare noen øre. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Oljeprisen har stupt med 20 prosent bare det siste døgnet. Mandag svinger prisen på et fat rundt 35 dollar, ned fra et nivå på 60-70 dollar det siste året.

Det gir ikke et tilsvarende fall når du skal fylle tanken:

- Vi setter ned listeprisen på 20 øre i morgen på bensin og diesel. Det er basert på fallende innkjøpspriser i markedet for raffinerte produkter, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i Circle K til Børsen.

To markeder

Uten transportpåslaget er listeprisen da 16,96 kroner literen for bensin og 15,98 kroner for diesel.

- Hvorfor faller ikke bensinprisen like mye som oljeprisen?

- Vi snakker om to forskjellige markeder. Vi importerer i dollar. Så når krona er svak, bidrar det til å holde prisen oppe. Men det er klart at dersom oljeprisen fortsetter å falle, så vil det dra ned bensinprisen ytterligere.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

- Men ikke like mye. Hvorfor ikke?

- Bensinprisen i Norge består av 60 prosent skatt og avgifter, 30 prosent innkjøpspris og 10 prosent driftskostnader. Det er altså bare en faktor som er i bevegelse nedover. Og den spises delvis opp av kronekursen, sier Heldaas.

Svekket effekt

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets utdyper bildet:

- I utgangspunktet gir lavere oljepris lavere bensinpris. Men det er langt fra noen en-til-en-effekt mellom oljepris og bensinpris. Nå svekkes også kronekursen kraftig. En svakere krone betyr at det blir dyrere for oss å kjøpe inn bensin, sier Saltvedt til Børsen.

Dessuten har råvareprisen langt fra det eneste som påvirker pumpeprisen:

- Rundt 60 prosent av bensinprisen er skatter og avgifter. Og når vi handler i dollar med en svekket krone, så blir effekten av oljeprisfallet mindre på selve pumpeprisen, sier Saltvedt til Børsen.

Priskrig

Saltvedt har følgende beskrivelse av det globale oljemarkedet etter sammenbruddet i forhandlingene mellom oljekartellet Opec og Russland rett før helgen:

- Nå er det panikkstemning. Ikke tvil om det. En ting er coronaviruset som har gitt store utfordringer, skapt uro og støy. Så kom dette bruddet på toppen, sier hun til Børsen.

Saltvedt understreker at et spenningsmoment nå er hvordan Russland reagerer på Saudi-Arabias priskrig på råolje.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer