Evergrande

Derfor dempes kollaps-frykten

Konkursfaren for det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande har fått de globale markedene til å rase nedover. Men frykten for en ny finanskrise tones nå ned.

ENORMT: En kinesisk familie går forbi et stort kart på veggen som viser Evergrandes enorme utviklingsprosjekter og bygårder i Beijing. Globale investorer følger nervøst med på dramaet rundt Evergrande Group, en av Kinas største eiendomsutviklere, som nå er truet av konkurs. Foto: AP/NTB
ENORMT: En kinesisk familie går forbi et stort kart på veggen som viser Evergrandes enorme utviklingsprosjekter og bygårder i Beijing. Globale investorer følger nervøst med på dramaet rundt Evergrande Group, en av Kinas største eiendomsutviklere, som nå er truet av konkurs. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Evergrande er Kinas nest største boligutbygger. Problemene har de siste åra tårnet seg opp for det megastore selskapet. Evergrande har i dag en ufattelig formidabel gjeld på over 2600 milliarder kroner.

Det har fått bekymrede investorer verden over til å minnes «Lehman-øyeblikket». Det vil si dagen da Wall Street-giganten, investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i 2008.

Med konkursen brøt tilliten i finansvesenet sammen, det ble vanskelig å få tilgang til kapital både for banker og næringsliv. Politikere og sentralbanker verden rundt måtte gripe inn for å redde egne banker. Hundrevis av milliarder ble brukt til kriselån og rentekutt.

Krisen fikk store økonomiske og sosiale ringvirkninger verden over.

En form for redningspakke

De fleste eksperter er imidlertid enige om at den kinesiske stat neppe vil ønske at kinesiske boligkjøpere havner i uføre, og at de vil komme med en eller annen form for redningspakke.

Her hjemme ble mandag en av årets rødeste dager på Oslo Børs, da hovedindeksen falt 2,35 prosent. Det var en del av et globalt fall. Men allerede tirsdag endte Oslo Børs grønt, med en oppgang på 0,55 prosent. Også det som en del av et internasjonalt bilde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer