Derfor dropper han gutteklubben

- Vil heller gå en tur i Nordmarka.

IKKE PÅ MEDLEMSLISTA: I Norske Selskab finner man superrike nordmenn, næringslivstopper, kulturelite og samfunnstopper. Milliardær Olav Thon har derimot ingen planer om å innlemmes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE PÅ MEDLEMSLISTA: I Norske Selskab finner man superrike nordmenn, næringslivstopper, kulturelite og samfunnstopper. Milliardær Olav Thon har derimot ingen planer om å innlemmes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lukkede herreklubben Norske Selskab har denne måneden skapt voldsom debatt. Like før jul ble spørsmålet om å utrede kvinnelig medlemskap raskt sablet ned av opprørte medlemmer.

Det har ført til at stortingspolitikere har tordnet mot klubben. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås har svart med livslang boikott, og norsk forlagsbransjes mektigste mann, Mads Nygaard, har meldt seg ut i protest.

For snart to uker siden kulminerte den betente situasjonen med at selv styrelederen tok sin hatt og gikk etter 37 år.

- Har vært gjest

Den eksklusive klubben består likevel fortsatt av noen av Norges rikeste menn. Det ville kanskje da ikke vært så unaturlig å finne eiendomskonge Olav Thon (96) på medlemslista.

Da skal du imidlertid lete godt og lenge, ifølge 96-åringen selv.

- Jeg har vært invitert som gjest et par ganger, men jeg er ikke medlem, sier Olav Thon til Børsen.

Artikkelen fortsetter under:

- Er det en grunn til at du ikke er medlem?

- Jeg går ikke i sånne selskaper, da vil jeg heller gå en tur i Nordmarka, sier Thon - som er kjent for sin friluftsinteresse.

I likhet med mange andre, har milliardæren bitt seg merke i den omstridte debatten som har ført til dyp splittelse blant medlemmene. Thon mener Norske Selskabs håndtering av prosessen, viser at klubben gjerne ikke er helt i takt med samfunnet ellers.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om debatten?

- Jeg synes den er veldig ute av vår tid, og den hører liksom ikke hjemme. Den gjør ikke det. Men hvis en forening lager sine vedtekter, er det vel ikke ulovlig om piker skulle finne på å gjøre det samme. Etter hvert kommer det til å smelte sammen, tror jeg.

Trakk seg

Etter Børsens avsløringer har diskusjonen blitt ytterligere opphetet i den snart 250 år gamle klubben.

Da styreleder Erik Heidenreich valgte å melde seg ut for snart to uker siden, opplyste han at valget blant annet skjedde på bakgrunn av «uverdige ytringer» mot ham.

«Det har til dels vært meget kraftfulle kommentarer og med språkbruk som jeg ikke trodde jeg skulle oppleve i Norske Selskab. Det har også framkommet ytringer mot Direksjonen og meg av nokså personlig karakter. Dette synes jeg er uverdig for Norske Selskab», skrev Heidenreich i en e-post til medlemmene som Børsen har fått tilgang til.

«Jeg ønsker derfor ikke lenger å være medlem av klubben etter vel 37 års hyggelig tid i klubben og i de tillitsverv jeg har hatt», skrev den avgåtte styrelederen - som innledet meddelelsen med å si at det er med stor beklagelse han trekker seg og melder seg ut.

Hvem som eventuelt overtar roret, er ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer