Derfor er bankene treige

Bankene får tydelig beskjed fra politikerne, men reagerer seint. Økonomiprofessorer reagerer på utsettelsene, men forklarer hvorfor rentekuttet tar tid.

SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix
SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke tiden for strategisk spill og taktikkeri. Nå handler det om å stå sammen i en krise.

Det sa daglig leder Øyvind Thomassen da Sbanken som eneste aktør annonserte at de umiddelbart kutter alle boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng.

Men det raske rentekuttet er de ganske alene om, til tross for innstendige oppfordringer fra en rekke sentrale politikere og en samlet finanskomité på Stortinget.

Danske Bank, DNB og Nordea kutter også boliglånsrenta. Rentekuttene trer i kraft 5. april i DNB og 15. april i Danske Bank (før de kuttes ytterligere 22. april). Nordea skulle i utgangspunktet iverksette kuttene 29. april, men de varsler i en pressemelding tirsdag kveld at de framskynder kuttene. Endelig dato er foreløpig ikke klar.

Det har fått flere, deriblant SV-leder Audun Lysbakken, til å reagere kraftig.

- Det er helt uakseptabelt. Vi forlanger nå at bankene følger etter Norges Bank, og at de gjør det raskt, sa Lysbakken til Børsen mandag.

Bakgrunnen er at Norges Bank fredag kuttet styringsrenta for andre gang på ei uke. Totalt har styringsrenta blitt kuttet med 1,25 prosentpoeng, til 0,25 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer