Derfor er bankene treige

Bankene får tydelig beskjed fra politikerne, men reagerer seint. Økonomiprofessorer reagerer på utsettelsene, men forklarer hvorfor rentekuttet tar tid.

SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix
SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke tiden for strategisk spill og taktikkeri. Nå handler det om å stå sammen i en krise.

Det sa daglig leder Øyvind Thomassen da Sbanken som eneste aktør annonserte at de umiddelbart kutter alle boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng.

Men det raske rentekuttet er de ganske alene om, til tross for innstendige oppfordringer fra en rekke sentrale politikere og en samlet finanskomité på Stortinget.

Danske Bank, DNB og Nordea kutter også boliglånsrenta. Rentekuttene trer i kraft 5. april i DNB og 15. april i Danske Bank (før de kuttes ytterligere 22. april). Nordea skulle i utgangspunktet iverksette kuttene 29. april, men de varsler i en pressemelding tirsdag kveld at de framskynder kuttene. Endelig dato er foreløpig ikke klar.

Det har fått flere, deriblant SV-leder Audun Lysbakken, til å reagere kraftig.

- Det er helt uakseptabelt. Vi forlanger nå at bankene følger etter Norges Bank, og at de gjør det raskt, sa Lysbakken til Børsen mandag.

Bakgrunnen er at Norges Bank fredag kuttet styringsrenta for andre gang på ei uke. Totalt har styringsrenta blitt kuttet med 1,25 prosentpoeng, til 0,25 prosent.

Rentekutt:

13. mars satte Norges Bank ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent. 20. mars ble den satt ned med ytterligere 0,75 prosentpoeng, til 0,25 prosent. Flere banker har i etterkant varslet kutt i boliglånsrentene:

* DNB kutter totalt med 0,85 prosentpoeng. Endringene trer i kraft 5. april.
* Nordea kutter totalt med 0,85 prosentpoeng. Endringene skulle tre i kraft 29. april, men er framskyndet til en foreløpig ukjent dato.
* Danske Bank kutter med 0,35 prosentpoeng fra 15. april og ytterligere 0,5 prosentpoeng fra 22. april. Totalt 0,85 prosentpoeng.
* Sbanken kuttet mandag boliglånsrenten med 0,5 prosentpoeng umiddelbart. I tillegg blir den satt ned med ytterligere 0,5 prosentpoeng fra 30. april. Totalt 1 prosentpoeng.

Kilde: NTB/Dagbladet

- Ikke i samarbeidets ånd

Kalle Moene, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, mener kritikken mot bankene er legitim.

- Bankene er kjent for alltid å vente med å sette ned boligrenten. De er mye raskere til å sette ned innskuddsrenten, sier Moene til Børsen.

PROFESSOR EMERITUS: Kalle Moene ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo. Foto: UiO
PROFESSOR EMERITUS: Kalle Moene ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

- Intensjonen er å senke renten for å lette byrden på folk med lån og lette situasjonen for bedrifter. Hvis bankene tar seg god tid til å gjøre det, er det ikke i samarbeidets ånd. Det er åpenbart at Norges Bank og myndighetene ønsket at dette skulle skje umiddelbart.

- Når Norges Bank sier «hopp», hvorfor hopper ikke bankene?

- Differansen på utlåns- og innlånsrente er det bankene tjener penger på. Nå er styringsrenten lavere og innlånsrenten lavere. Jo lenger de holder på de gamle utlånsrentene, desto mer tjener de på differansen.

PROFESSOR: Ola Honningdal Grytten er professor ved NHH, og har tidligere vært spesialrådgiver i Norges Bank. Foto: NHH
PROFESSOR: Ola Honningdal Grytten er professor ved NHH, og har tidligere vært spesialrådgiver i Norges Bank. Foto: NHH Vis mer

Må regne med treghet

DNB skyldte mandag på uro og usikkerhet i pengemarkedet, og opplyste at de primært låner penger i det internasjonale pengemarkedet, der prisen på penger er høyere enn hos Norges Bank.

Ola Honningdal Grytten, professor i økonomi ved Norges handelshøyskole (NHH), mener DNBs forklaring er rimelig.

- En viss treghet må man regne med. Bankene må se på hva som er renta i pengemarkedet der de låner penger. Derfor kan det ta litt tid før bankene setter ned renta etter at Norges Bank har gjort det, sier Grytten til Børsen.

- Styringsrenta kan falle mye. Pengemarkedet faller ikke nødvendigvis like mye i dårlige tider.

Boris Johnson: - Bli hjemme! Vis mer

- Burde tatt større ansvar

Økonomiprofessor Grytten tror at bankene vil se an omfanget av coronakrisen.

- Hvis viruset forsvinner og alt går bra, vil styringsrenta komme opp igjen.

Grytten er imidlertid enig i at bankene kan være for treige.

- Historisk sett har norske banker tatt et stort samfunnsansvar, og ikke vært så grådige. Her synes jeg de burde ha tatt et større ansvar, ved å senke renta tidligere, der det er rom for det.

Ifølge professoren venter mange banker med å ta ned renta fordi det ikke er lønnsomt for dem.

- De bankene som gjør det, er villig til å ta en risiko og ta et spesielt samfunnsansvar. Det får stå dem til ære.

Taper inntekter

En av dem som er klare på de tar en risiko, er Øyvind Thomassen, daglig leder i Sbanken. De kutter boliglånsrenta umiddelbart.

- Inntektene våre blir påvirket av dette i det korte perspektivet. Men det er vi villig til å ta. Vi vet at mange av våre kunder faktisk har det ganske tøft, og opplever en usikkerhet når det gjelder jobbsituasjon, liv og helse, ting som virkelig er viktig, sier Thomassen til Børsen.

- Er det ei tid vi virkelig skal stå opp for kundene, er det faktisk nå.

Cirka 50 000 nordmenn har boliglån hos Sbanken. Thomassen legger ikke skjul på at fornøyde og lojale kunder kan gi gevinst på lengre sikt.

- Hjelper vi dem når tingene er litt vanskelig, vil de forhåpentligvis gjøre enda mer butikk med oss.

Nært «gulvet»

Å kutte renta ytterligere er imidlertid ikke aktuelt per nå.

- Det finnes alltid noen som gjerne skulle ønske at vi satte ned renta like mye som styringsrenta. Men styringsrenta er ikke prisen på pengene vi låner inn for å låne ut, påpeker banksjefen.

- Det er en balanse. Vi er avhengig av å levere en viss lønnsomhet i banken. Det har med tillit å gjøre, muligheten til å låne penger, tillit fra eierne. Vi er ganske nært det gulvet. Ellers må vi ytterligere redusere resultatet i banken, og der er vi ikke nå.

Strekker seg langt

Også Sandnes Sparebank går lenger enn flere av sine større konkurrenter.

Der mange andre aktører har valgt å kutte renta 0,85 prosentpoeng, har Sandnes Sparebank besluttet et rentekutt på 1,0 prosentpoeng. Tiltaket får effekt fra 15. april for eksisterende kunder.

- Vi må på lik linje som andre bidra til å holde hjulene i gang, og vi ser på denne rentenedsettelsen som en del av bankens ansvar og bidrag til det store dugnadsarbeidet som nå foregår på flere områder. Vi som bank er en viktig samfunnsaktør og vi må sørge for forutsigbarhet til våre kunder i den krevende tiden vi nå står i, sier administrerende direktør Trine Stangeland i en melding.

Slik svarer bankene

DNB påpekte mandag at de – som første bank ut – har kuttet renten på boliglån to ganger i løpet av de siste ti dagene.

De opplyste tirsdag formiddag at de hadde begrensninger i de tekniske løsningene sine, som gjorde at det tar tid å gjennomføre kuttene, og at det derfor ikke var mulig å gjennomføre før 2. mai.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag skriver likevel DNB at de nå framskynder kuttene til 5. april.

– Vi har kuttet rentene våre to ganger de siste ti dagene, og det er en helt ekstraordinær situasjon i Norge. Dato for når renteendringen trer i kraft, er viktig for mange av kundene våre i situasjonen vi nå står i, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB i pressemeldinga.

KUTTER RENTA UMIDDELBART: Øyvind Thomassen, daglig leder i Sbanken. Foto: Sbanken
KUTTER RENTA UMIDDELBART: Øyvind Thomassen, daglig leder i Sbanken. Foto: Sbanken Vis mer

Øystein Andre Schmidt, pressesjef i Danske Bank, sa mandag at de er med på den nasjonale dugnaden. Banken kutter renta med 0,85 prosentpoeng, men det siste rentekuttet får først effekt fra 22. april.

Schmidt trakk fram ressurser som årsak til at rentekuttet ikke får effekt tidligere, og sa at Danske Bank jobber på spreng med å gi avdragsfrihet til de som trenger det.

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

Kommunikasjonssjef i Nordea, Synne Ekrem, forklarte mandag at de har valgt å følge vanlig prosedyre knyttet til renteendring, med en varslingsfrist på seks uker.

Også de har tirsdag ettermiddag varslet at de nå framskynder prosessen.

- Vi vil gjennomføre endringene så fort det er teknisk mulig, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea til Børsen tirsdag kveld.

Den eksakte datoen er fortsatt ikke fastsatt.

- Vi var tidlig ute med å tilby avdragsfrihet for person- og bedriftskunder som har havnet i en vanskelig situasjon som følge av coronaviruset. Vi har fått enorm respons fra kunder på dette tiltaket, både på bedrifts- og personsiden. Vi skal strekke oss langt for å hjelpe kundene våre i denne vanskelige situasjonen, sa Ekrem til Børsen mandag.

Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen anbefalte gjennom Børsen i går at bankkunder benytter seg av Finansportalen for å sammenlikne bankene.

- Så må vi være nådeløse forbrukere og true med å bytte bank, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer