Derfor er bankene treige

Bankene får tydelig beskjed fra politikerne, men reagerer seint. Økonomiprofessorer reagerer på utsettelsene, men forklarer hvorfor rentekuttet tar tid.

SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix
SNUR: DNB varslet tirsdag ettermiddag at de framskynder rentekuttene sine til 5. april. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke tiden for strategisk spill og taktikkeri. Nå handler det om å stå sammen i en krise.

Det sa daglig leder Øyvind Thomassen da Sbanken som eneste aktør annonserte at de umiddelbart kutter alle boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng.

Men det raske rentekuttet er de ganske alene om, til tross for innstendige oppfordringer fra en rekke sentrale politikere og en samlet finanskomité på Stortinget.

Danske Bank, DNB og Nordea kutter også boliglånsrenta. Rentekuttene trer i kraft 5. april i DNB og 15. april i Danske Bank (før de kuttes ytterligere 22. april). Nordea skulle i utgangspunktet iverksette kuttene 29. april, men de varsler i en pressemelding tirsdag kveld at de framskynder kuttene. Endelig dato er foreløpig ikke klar.

Det har fått flere, deriblant SV-leder Audun Lysbakken, til å reagere kraftig.

- Det er helt uakseptabelt. Vi forlanger nå at bankene følger etter Norges Bank, og at de gjør det raskt, sa Lysbakken til Børsen mandag.

Bakgrunnen er at Norges Bank fredag kuttet styringsrenta for andre gang på ei uke. Totalt har styringsrenta blitt kuttet med 1,25 prosentpoeng, til 0,25 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer