Derfor er det gjær-krise

Gjær-krisa treffer like globalt som coronaviruset.

BAKST-KRISE: Nordmenn, europeere og amerikanere vil ha hjemmebakst i disse karantenetider. Det er bare ett problem. Foto: Frank May / NTB scanpix
BAKST-KRISE: Nordmenn, europeere og amerikanere vil ha hjemmebakst i disse karantenetider. Det er bare ett problem. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av alt vi hamstret da skolene ble stengt og alle fikk hjemmekontor, er det nå bare gjær som ikke er tilbake i butikkhyllene.

Nordmenn deler skjebne med resten av Europa og store deler av USA. Det er ikke gjær å finne i butikkene.

Tar tid å lage

- Nordmenn har hamstret og forberedt seg litt. Det har gått ekstremt mye gjær, pasta, ris, toalettpapir og mel. Alt dette, bortsett fra gjær, har vi klart å fylle på igjen. Hele Europa mangler gjær, sier kommersiell direktør Tor Erik Aag i Kolonial.no til Børsen.

- Hvorfor er det så vanskelig å skaffe gjær?

- For de fleste varegruppene klarer produsentene relativt raskt å skru opp produksjonen. Det er nesten som å vri på bryteren. Men gjær er jo et biologisk produkt, så det er en mer langsom prosess etter hva jeg har forstått, sier Aag.

Som understreker at han ikke er noen ekspert på gjærområdet. Det er imidlertid kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla. Konsernet eier Idun, landets eneste produsent av gjær.

Enorme mengder

- Gjær er en dyrkingsprosess som krever kompetanse, og all produksjon tar noen dager fra vi starter til vi får ferdig gjær, forklarer Aandstad Ekheim.

Prosessen er rett og slett magisk:

- Gjæren dyrkes av mikroskopiske små mengder til enorme volum på under ei uke. Det starter med en enkelt gjærcelle som dyrkes fram. I løpet av ei uke vokser 10 milligram til 150 tonn!

- Og da tar det såpass med tid å fylle butikkhyllene?

- Vi har doblet produksjonen. Men fordi etterspørselen har økt så voldsomt, tar det tid å fylle hyllene. Vi leverer forløpende, sier Aandstad Ekheim.

Ikke bare hamstring

Hun understreker at det ikke bare er hamstring, men også en etterfølgende effekt av at mange flere vil bake hjemme, som gjør at det stadig virker å være utsolgt for gjær.

- De siste tre ukene har vi levert gjær tilsvarende at det bakes rundt 700 000 flere deiger i uka enn i samme periode i fjor. Så dette handler ikke bare om hamstring, men også at det bakes mer i disse dager, sier Aandstad Ekheim.

- Finnes det ikke andre måter eller steder å skaffe gjær?

- Etterspørselen har økt i hele Europa, så dette er ikke en situasjon som er unik for Norge. Vi produserer gjær til det norske og svenske markedet, i tillegg leverer vi til bakerier i flere land. Alle våre ansatte på fabrikken står på for fullt og gjør en fantastisk jobb for å øke leveransene og ta igjen etterslepet. Men fordi etterspørselen i butikk har økt så voldsomt, vil det ta tid å etterfylle, understreker Orklas kommunikasjonsdirektør.

Andre muligheter

Så om du sitter der med bakelyst, men uten gjær - «kva gjær du då»? Vel, det finnes muligheter.

På Finn ble én pakke fersk gjær med utløpsdato 26. april lagt ut for salg 1. april til 50 kroner. Det kan ha vært et forsøk på aprilspøk, selvsagt, for i matbutikken må du betale rundt fire kroner for en pakke.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Eller du kan forsøke deg på surdeig - en prosess der man enkelt forklart blander vann og mel og tar tida til hjelp. Det finnes en rekke oppskrifter på nettet.

Alternativt kan du prøve deg på å lage din egen gjær hjemme på kjøkkenbenken ved hjelp av epleskrell og vann.

Surdeig kan ta en ukes tid å få opp å gå, hjemmelaget gjær tar 14 dager. Men husk - flatbrød, knekkebrød og nan baker du uten å tilsette gjær i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer