Derfor er det gjær-krise

Gjær-krisa treffer like globalt som coronaviruset.

BAKST-KRISE: Nordmenn, europeere og amerikanere vil ha hjemmebakst i disse karantenetider. Det er bare ett problem. Foto: Frank May / NTB scanpix
BAKST-KRISE: Nordmenn, europeere og amerikanere vil ha hjemmebakst i disse karantenetider. Det er bare ett problem. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av alt vi hamstret da skolene ble stengt og alle fikk hjemmekontor, er det nå bare gjær som ikke er tilbake i butikkhyllene.

Nordmenn deler skjebne med resten av Europa og store deler av USA. Det er ikke gjær å finne i butikkene.

Tar tid å lage

- Nordmenn har hamstret og forberedt seg litt. Det har gått ekstremt mye gjær, pasta, ris, toalettpapir og mel. Alt dette, bortsett fra gjær, har vi klart å fylle på igjen. Hele Europa mangler gjær, sier kommersiell direktør Tor Erik Aag i Kolonial.no til Børsen.

- Hvorfor er det så vanskelig å skaffe gjær?

- For de fleste varegruppene klarer produsentene relativt raskt å skru opp produksjonen. Det er nesten som å vri på bryteren. Men gjær er jo et biologisk produkt, så det er en mer langsom prosess etter hva jeg har forstått, sier Aag.

Som understreker at han ikke er noen ekspert på gjærområdet. Det er imidlertid kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla. Konsernet eier Idun, landets eneste produsent av gjær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer