Derfor er han ikke bekymret

En rekke sammensatte faktorer er grunnen til at sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, ikke er bekymret etter at omikron ble påvist i landet, som har ført til ny nedstenging i enkelte bransjer.

OPTIMIST: Situasjonen gir grunn til forsiktig optimisme hos sjeføkonomen. Foto: Danske Bank / Sturlason
OPTIMIST: Situasjonen gir grunn til forsiktig optimisme hos sjeføkonomen. Foto: Danske Bank / Sturlason Vis mer
Publisert

Omikron-varianten har for alvor gjort sitt inntog i Norge etter at det ble påvist i Sør-Afrika 23. november. Etter en periode med høye smittetall ser det ut til at smittetallene I Norge flater ut. Det etter at regjeringen innførte strenge restriksjoner forrige uke.

Det gir grunn til forsiktig optimisme for sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

I økonomisk forstand, riktignok.

3 prosent BNP

Økonomen er klar på at han ikke kan uttale seg på medisinsk bakgrunn, men at de nyeste studiene gjort på omikron lover godt. Jullum forteller at optimismen er basert på en sammensetning av flere ting.

- Flere er vaksinerte og foreløpig ser det ikke ut til at omikron fører til mer alvorlig sykdom, sier Jullum, som mener det er faktorer som påvirker folks atferdssel.

Nedstenging slår hardt ut for serverings-, hotell- og kulturbransjen. I det store bildet er dette likevel bare en andel på omkring 3 prosent av bruttonasjonalproduktet, ifølge Jullum.

- 50 prosent nedstenging i en måned eller to vil ha lite å si for økonomien. Man kan si at tapet brukes i andre sektorer som absorberer noe av sjokket. Dermed begrenses de enorme ringvirkningene, sier Jullum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer