Derfor er han ikke bekymret

En rekke sammensatte faktorer er grunnen til at sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, ikke er bekymret etter at omikron ble påvist i landet, som har ført til ny nedstenging i enkelte bransjer.

OPTIMIST: Situasjonen gir grunn til forsiktig optimisme hos sjeføkonomen. Foto: Danske Bank / Sturlason
OPTIMIST: Situasjonen gir grunn til forsiktig optimisme hos sjeføkonomen. Foto: Danske Bank / Sturlason Vis mer
Publisert

Omikron-varianten har for alvor gjort sitt inntog i Norge etter at det ble påvist i Sør-Afrika 23. november. Etter en periode med høye smittetall ser det ut til at smittetallene I Norge flater ut. Det etter at regjeringen innførte strenge restriksjoner forrige uke.

Det gir grunn til forsiktig optimisme for sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

I økonomisk forstand, riktignok.

3 prosent BNP

Økonomen er klar på at han ikke kan uttale seg på medisinsk bakgrunn, men at de nyeste studiene gjort på omikron lover godt. Jullum forteller at optimismen er basert på en sammensetning av flere ting.

- Flere er vaksinerte og foreløpig ser det ikke ut til at omikron fører til mer alvorlig sykdom, sier Jullum, som mener det er faktorer som påvirker folks atferdssel.

Nedstenging slår hardt ut for serverings-, hotell- og kulturbransjen. I det store bildet er dette likevel bare en andel på omkring 3 prosent av bruttonasjonalproduktet, ifølge Jullum.

- 50 prosent nedstenging i en måned eller to vil ha lite å si for økonomien. Man kan si at tapet brukes i andre sektorer som absorberer noe av sjokket. Dermed begrenses de enorme ringvirkningene, sier Jullum.

Mottiltak som reduserer

Jullum er svært optimistisk som følge av at studier så langt tyder på at vaksinen også virker mot omikronvarianten.

Ifølge en sørafrikansk undersøkelse antydes det at to doser Pifzer/Biontechs-vaksine gir rundt 33 prosent beskyttelse mot selve smitten, mens den gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom.

- Det berger for alvorlig sykdom. Og hvis regjeringen får det til så vil alle over 18 år få tilbud om en tredje dose innen kort tid. Det igjen tyder på at nedstengingen vi er inne i nå, ikke vil bli så langvarig, forteller Jullum.

Han tror ikke omikronutbruddet og nedstengingen vil føre med seg alvorlige konsekvenser for økonomien fordi vi har mottiltak som reduserer inntektsfallet. Han peker blant annet på lønnsstøtteordningen som ble lagt fram på mandag.

- Jeg noterer meg at mange aktører nå tar tilbake permitteringsvarsler etter endringene som kom nylig. Det kan være et godt tegn på at ordningen er ganske gunstig.

Rokker ikke ved store tall

Jullum mener også at vi får en vridningseffekt som følge av situasjonen.

- En del av pengene vi sparer på å ikke dra på restaurant bruker vi gjerne på andre ting. Fordi det ikke ble utenlandstur, eller julebord, så legger vi mer penger i julegaver, i dagligvare og på Vinmonopolet.

Han trekker også fram mindre grenselekkasje, som en faktor til at dagligvaren kan tjene på situasjonen.

Ifølge Jullum er ikke aksjemarkedet, rentenivåene, valutakursen eller det generelle finansmarkedet spesielt berørt etter at omikron ble kjent.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

Han presiserer at det er farlig å være optimistisk, men at erfaringene gjennom nesten to år med pandemi, tilsier at økonomien vender tilbake til normalen fort etter en periode med nedstenging.

- Det vi taper i omsetning tar vi fort igjen når det åpner. Det betyr at de langsiktige konsekvensene reduseres. Den frykten vi satt med i 2020, da vi ikke visste noe, blir mindre.

Jullum har forståelse for at situasjonen er vanskelig for mange, og erkjenner at enkelte bransjer rammes hardere enn andre, men at utbruddet og situasjonen vi er i nå ikke er nok til å rokke ved de store tallene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer