Hvit mann som har bikka 50 er assosiasjonen mange kanskje får når betegnelsen «russisk oligark» dukker opp. Det siste året har en rekke styrtrike russere blitt kjent for Vesten på grunn av deres antatte roller i krigen mot Ukraina.
Selv om flere kvinner har blitt sanksjonert av vestlige myndigheter, er ingen av dem oligarker. Dem er det nemlig få av. Jelena Baturina (59) betegnes derimot som én.
- Det er sjeldent, men de finnes. Men jeg kan ikke kommet på noen store kvinnelige kapitaleiere i Russland som ikke har vært gift med eller i slekt med en mannlig oligark eller annen makthaver, sier Russland-ekspert og forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

Rammer Putin
Landet gigakontrakter
Inntil nylig var Baturina Russlands rikeste kvinne. I fjor ble hun forbigått av den tidligere engelsklæreren og firebarnsmora Tatyana Bakaltsjuk, som grunnla det som skulle bli landets største nettbutikk Wildberries.
Men tilbake til oligarkkvinnen. Oligarker, gjerne russiske, kjennetegnes ved at de har skaffet seg lukrative kontrakter på dyrebare ressurser - gjerne på den lyssky måten.
Baturina vokste opp under sparsommelige kår i Moskva på 60-tallet, og jobbet blant annet i en fabrikk som produserte verktøy. Hennes vei krysset i 1987 med 27 år eldre Jurij Luzjkov, og de to giftet seg fire år seinere.

Det samme året startet også Baturina selskapet Inteko som produserer plast.
Ektemannen Luzjkob blir ett år seinere borgermester i Moskva, og ikke lenge etter lander Baturinas selskap en svært god kontrakt på 82 000 plastseter til Luzhniki Stadium i nettopp Moskva. Det var for øvrig også her VM-finalen i fotball ble spilt i 2018.
Selskapet fikk en real boost, og utvidet etter hvert til å også produsere betong og byggematerialer.
Avsatt som borgermester
Samtidig bidrar byens borgermester til at det bygges i stort omfang for å renovere en falleferdig storby som har overlevd 70 års kommunistisk styre.
- Luzjkov sto bak mange byggeprosjekter, der konas firma fikk lukrative kontrakter. Dem var det mange av siden det var byggeboom i Moskva under Luzjkov. Og firmaet hennes ble opprettet i den perioden smartingene ble oligarker ved å trikse og mikse i ly av allmenn forvirring og manglende lovverk, forklarer Holm-Hansen.

Oligarkens milliard-grep vekker oppsikt
Inteko går som det suser, og drar inn enorme verdier.
Dette bidro også til at Baturina kunne hanke inn svimlende 1,1 milliarder dollar da hun solgte deler av Inteko i 2005.
I hele 18 år - fram til 2010 var Luzkob borgermester i landets hovedstad. Da ble han fjernet fra posten av daværende president Dmitrij Medvedev etter anklager om kameraderi, og Baturina og deres to døtre forlot landet. Ikke lenge etter solgte hun også alle verdiene hun hadde i Russland, inkludert selskapet.
- Hun har vært perifer helt siden Luzjkov ble avsatt. Han hadde gått for langt med korrupsjonen sin, og ikke minst seilt opp som en mulig politisk utfordrer til Medvedev og Vladimir Putin. Da solgte Baturina Inteko og dro til London, der det jo er lagt godt til rette for oligarker fra alle verdens land, sier Russland-eksperten.
Luzjkov døde på et sykehus i Tyskland i 2019, i forbindelse med en hjerteoperasjon. Han ble 83 år gammel. Til stede i begravelsen var blant andre Russlands president Vladimir Putin.
Ingen rolle i Russland
Som kjent har London i en årrekke vært lekegrind for oligarker, og med det fått kallenavnet «Londongrad».
- Etter at mannen hennes ble avsatt, har mesteparten av investeringene til Baturina foregått utenfor Russland. Og hun bor i London, der hun eier en bolig med 65 rom.

Hun eier også hoteller og eiendommer i en rekke vestlige land, ifølge Forbes. Hun skal ifølge finansmagasinet være verdt 1,4 milliarder dollar, tilsvarende nesten 14 milliarder norske kroner.
I 2019 ble hun av russisk rett erklært som rømling, og etterlyst. Det betyr at hun kan bli fengslet dersom hun returnerer til hjemlandet. Dette skyldes at hun angivelig ærekrenket brorens, Victor Baturin, finansielle manager Erentsen Manzheyev, og nektet å møte i rettssaken.
Hun spiller i dag ingen rolle i Russland, og er derfor ikke sanksjonert, forklarer Holm-Hansen.
- Det skyldes nok at hun ikke står Putin nær etter at Medvedev og Putin avsatte mannen hennes og hun dro utenlands. Sanksjonene mot de russiske oligarkene tar jo sikte på å skape splittelse i maktapparatet rundt Putin. Der er hun ikke.

«Hemmelig partner»: Knyttes til russisk oligark
I Ukraina har hun imidlertid også vært nektet innreise siden 2015.
- Hun regnes som en fare for Ukrainas sikkerhet etter at hun gikk ut og støttet den russiske annekteringen av Krim-halvøya, sier Holm-Hansen.
Dukket opp i politisk dragkamp
Selv om Baturina kanskje har gått under radaren for de fleste i forbindelse med krigen i Ukraina, kjenner kanskje flere til henne etter en anklager fra republikanerne og daværende president Donald Trump i 2020.
En gransking utført av republikanerne skulle vise at Baturina overførte 3,5 millioner dollar til et selskap kalt Rosemont Seneca Thornton i 2014. Selskapet skal ha vært startet av Hunter Biden, nåværende president Joe Bidens sønn.
Han selv avviste anklagen.
Hunter var riktignok medgrunnlegger og administrerende direktør i investeringsselskapet Rosemont Seneca Advisors, men det er ikke kjent slags forbindelser det eventuelt er mellom de to selskapene, ifølge en faktasjekk fra CNN.
Siden skulle Daily Mail komme med e-poster som visstnok skulle bekrefte at Baturina hadde overført hele 40 milliarder dollar til Hunter Biden.