Oligark-kvinnen Jelena Baturina:

Derfor er hun ikke svartelista

Jelena Baturina er en av få kvinnelige oligarker. Slik falt hun fra den russiske tronen.

MAKTELITE: Jelene Baturina, ektemannen, Moskva-borgermester Juri Luzjkov og Vladimir Putin i sin første presidentperiode i 2006. Foto: Sergej Zhukov / AP / NTB
MAKTELITE: Jelene Baturina, ektemannen, Moskva-borgermester Juri Luzjkov og Vladimir Putin i sin første presidentperiode i 2006. Foto: Sergej Zhukov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Hvit mann som har bikka 50 er assosiasjonen mange kanskje får når betegnelsen «russisk oligark» dukker opp. Det siste året har en rekke styrtrike russere blitt kjent for Vesten på grunn av deres antatte roller i krigen mot Ukraina.

Selv om flere kvinner har blitt sanksjonert av vestlige myndigheter, er ingen av dem oligarker. Dem er det nemlig få av. Jelena Baturina (59) betegnes derimot som én.

- Det er sjeldent, men de finnes. Men jeg kan ikke kommet på noen store kvinnelige kapitaleiere i Russland som ikke har vært gift med eller i slekt med en mannlig oligark eller annen makthaver, sier Russland-ekspert og forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

Landet gigakontrakter

Inntil nylig var Baturina Russlands rikeste kvinne. I fjor ble hun forbigått av den tidligere engelsklæreren og firebarnsmora Tatyana Bakaltsjuk, som grunnla det som skulle bli landets største nettbutikk Wildberries.

Men tilbake til oligarkkvinnen. Oligarker, gjerne russiske, kjennetegnes ved at de har skaffet seg lukrative kontrakter på dyrebare ressurser - gjerne på den lyssky måten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.