Olga Skabejeva (37):

Derfor er hun på verdens svarteliste

- Ser ut til å være bevisst sin kyniske rolle i den russiske propagandamaskinen.

OMSTRIDT: EU er langt fra nådig i sin beskrivelse av den russiske programlederen og journalisten Olga Skabejeva. Foto: Presidential Press and Information Office
OMSTRIDT: EU er langt fra nådig i sin beskrivelse av den russiske programlederen og journalisten Olga Skabejeva. Foto: Presidential Press and Information Office Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sett Olga en del på russisk TV, der hun sammen med mannen sin leder noen av de verste tv-debattene i den forstand at de er aggressivt sjåvinistiske, sier statsviter og forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, til Børsen.

EUs sanksjonsliste blir stadig lenger, og inneholder nå navn på oligarker, forretningsmenn, propagandister, militærprofiler og regjeringsmedlemmer. Til sammen rammer sanksjonene 702 individer og 53 selskaper.

I mylderet av høytstående og middelaldrende menn, dukker forholdsvis ukjente Olga Skabejeva (37) opp.

Børsen har, via en lang rekke Russland-eksperter, forsøkt å danne et konkret bilde av 37-åringen - som nå er innlemmet i «verdens svarteliste». Tross Skabejevas offentlige virke som programleder og journalist, viser tilgangen på informasjon seg å være begrenset.

- Populært talkshow

Et raskt søk på Google sørger riktignok for et mindre flatterende førsteinntrykk: «Putins jerndokke» og «Putins propagandasjef på TV», er blant beskrivelsene som brukes om 37-åringen.

NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub Godzimirski utdyper:

- Hun er kjent i lys av sin rolle, og ei som det er delte meninger om. Det som karakteriserer henne som journalist, hvis du kan kalle henne det, for det er i bunn og grunn ren propaganda, er at hun er veldig aggressiv i framtoningen, forklarer Godzimirski til Børsen.

Et dypere søk viser at Skabejeva, som er programleder for det statseide TV Rossija-1 og leder av det politiske talkshowet «60 minutes», har en rekke kontroversielle tv-øyeblikk bak seg.

INFORMASJON: Mens store deler av verden leser nyheter og ser de dramatiske bildene fra krigen som utspiller seg i Ukraina, er informasjonsflyten en helt annen for den russiske befolkningen. Video: Emma Thingstad Dalen / Ivan Larsson Vis mer

I EUs sanksjonsbegrunnelse anklages 37-åringen for å bruke sin plattform til fyre opp under en fiendtlig holdning til Vesten.

«Sammen med ektemannen Evgeny Popov er hun vertskap for det mest populære politiske talkshowet i Russland, «60 Minutes», hvor hun har spredt anti-ukrainsk propaganda, og fremmet en positiv holdning til annekteringen av Krim og handlingene til separatister i Donbas», heter det.

Børsen har forsøkt å oppnå kontakt med Skabejeva via e-post, uten å lykkes.

- Overrasket

Jakub Godzimirski forteller at han har fulgt mange av de russiske debattene i samme politiske landskap.

- Jeg slutter egentlig aldri å bli overrasket over innholdet. Akkurat «60 Minutes» er kjent for å spre faktiske løgner, og framstiller Vesten og Ukraina med hårreisende påstander. Innholdet har et helt forvrengt bilde av den faktiske situasjonen. Det er klassisk propaganda. Olga, som kan tenkes at får meget godt betalt for dette, nører opp under fordommer.

- Det samme gjelder for hennes ektemann, som sånn sett også fortjener å være på sanksjonslista.

- Partisk

Josep Borrell, EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, har erklært at sanksjonene skal straffe Putins innerste krets så det svir.

- Med disse nye sanksjonene går vi etter alle som har en viktig økonomisk rolle i å støtte Putins regime, og som drar finansielle fordeler av systemet. Disse sanksjonene vil avdekke rikdommen til Putins elite. Dem som har tillatt invasjonen av Ukraina, vil betale en pris for sine handlinger, har han uttalt.

Det står også som en direkte advarsel til blant andre Skabejeva. I den videre begrunnelsen om programlederen, er EU langt fra nådig i sin dom:

«I TV-programmet sitt framstilte hun konsekvent situasjonen i Ukraina på en partisk måte, og skildret landet som en kunstig stat. (...) Hun har også redusert Ukrainas rolle til «det moderne anti-Russland».

Holm-Hansen legger til:

TRUER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

- Skabejeva ser på Ukraina som en kunstig stat, understøttet militært og finansielt av Vesten. Derfor er Ukraina en vestlig satellitt og instrument for Vesten mot Russland. Hun inviterer ledere for folkerepublikkene Luhansk og Donetsk til programmene og mobber debattanter som ikke følger Kremls pipe.

- Truer

EU har i sin vurdering også lagt vekt på at 37-åringen skal ha utvist en gjest i programmet, som ikke ville føye seg etter ideen om en «russisk verden». På samme tid anklages hun for å hovedsakelig gi Putins venner og allierte tv-tid.

«Skabejeva ser ut til å være bevisst sin kyniske rolle i den russiske propagandamaskinen, sammen med sin ektemann. Derfor er hun ansvarlig for aktivt å støtte eller å implementere handlinger eller politikk som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet, myndighet og uavhengighet, samt stabiliteten og sikkerheten i Ukraina. », mener EU.

Taus om sanksjoner

Mens Putins bomber regner over Ukraina, skal Skabejeva ha blitt bombardert på telefon - noe som har fått TV-ankeret til å rase.

Ifølge Yahoo News skal Skabejeva ha høylytt klaget i sitt show, «60 Minutes», over at ukrainere og deres støttespillere «uten stans har ringt alle, alle i Russland, inkludert meg og Jevgenij (ektemannen, journ.anm.).»

- Det var et masseangrep som startet klokka 02.00. Vi begynte å få oppringninger fra ukrainsk territorium, med to til tre minutters mellomrom, ukrainske og polske telefonnumre som ringte uten stans. Og så, tekstmeldinger med trusler om å drepe meg og familien min, og bilder - endeløse bilder - av lik, som de sier er likene av russiske soldater, sa Skabejeva, ifølge Yahoo.

Til tross for at Skabejeva er over gjennomsnittet aktiv på Instagram, med over 3200 innlegg og 270 000 følgere, har hun tilsynelatende ikke uttalt seg direkte om EUs sanksjoner.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Fikk betalingsproblemer

Tausheten gjelder mange av russerne som nå er i samme båt. Unntaket har til nå vært oligarken Mikhail Fridman, som planlegger rettslige skritt for å bli fjernet fra sanksjonslista.

Rent konkret har Fridman fått fryst eiendelene sine i EU, og nektes å reise mellom landene. Det lot seg illustrere da han støtte på et uvanlig hinder denne uka, tatt formuen på 111 milliarder kroner i betraktning.

Fridman fikk nemlig ikke gjort opp for seg etter en legetime, da kortet var sperret.

Hvorvidt Skabejeva har møtt en liknende situasjon, er ukjent. Eventuelt kan løsningen finnes hos ektemannen - som foreløpig ikke har havnet på EUs sanksjonsliste.

- Det ser ut som det stemmer at Jevgenij Popov ikke er på EU-lista. Men han slipper ikke inn i Ukraina. Det har sikkerhetstjenesten der bestemt, forteller Holm-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer