Putins regime:

Derfor er Putin vanskelig å felle

Misnøyen i Russland rundt Ukraina-invasjonen øker. Ekspertene svarer på hva som skal til for å styrte regimet.

MOTSTAND: Putins krig møter motstand fra sine egne. Men kan de felle ham? Foto: Ivan Sekretarev / AFP / NTB
MOTSTAND: Putins krig møter motstand fra sine egne. Men kan de felle ham? Foto: Ivan Sekretarev / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige uke invaderte Russland Ukraina. Som en konsekvens har Vesten invadert russiske oligarkers lommebøker. Også russiske borgere rammes økonomisk, da rubelen har falt til bunnivå i verdi.

Både invasjonen og sanksjonene har skapt misnøye i Russland, og tusenvis har blitt arrestert etter å ha demonstrert mot krigen. Noen få oligarker har tatt til motmæle mot krigen.

Samtidig forsvinner luksusen gradvis - myndigheter i Vesten håver inn yachter og nekter rikingene adgang til egne eiendommer.

Krigen har også tilsynelatende vist seg å være en større utfordring enn Russland hadde sett for seg. Ukraina har ikke falt, og befolkningen har gitt tydelige signaler på at de er villige til å kjempe med alt de har.

Derfor begynner flere å stille seg spørsmålet - kan Putins felles av sine egne?

- Begrenset innflytelse

- Man snakker mye om folket og protester, men det er ikke det viktigste, med mindre det baller på seg og blir snakk om millioner som protesterer. Man er avhengig av at apparatet rundt Putin vender seg mot ham. Da er det ikke snakk om oligarkene, som har begrenset innflytelse, men nesten alle de militære sikkerhetstjenestene, sier professor i statsvitenskap ved NTNU og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer