Derfor falt børsen

Fredag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 3,2 prosent. Det er det største børsfallet på én dag siden september 2020.

KRAFTIG NEDGANG: Fredag falt børsen kraftig og det ble årets verste dag på Oslo Børs. Grafikk: Oslo Børs
KRAFTIG NEDGANG: Fredag falt børsen kraftig og det ble årets verste dag på Oslo Børs. Grafikk: Oslo Børs Vis mer
Publisert

Oslo Børs falt tungt fra start fredag og var ned 3,36 prosent i åpningsminuttene. Ved børsens stengetid endte hovedindeksen ned 3,2 prosent. Det er årets verste dag hittil på Oslo Børs.

Det skjedde etter at de viktigste børsene i Asia åpnet fredagen med stor nedgang i kjølvannet av oppdagelsen av en ny coronavariant. Situasjonen har skapt stor uro blant investorene i Asia.

Også på Wall Street var det røde tall etter åpning, og to timer før børsslutt var Dow Jones-indeksen 2,5 prosent ned, mens den bredere S & P 500-indeksen falt 2,3 prosent.

Mye usikkerhet

Den nye virusvarianten, døpt omicron, sprer usikkerhet og frykt over hele verden. WHO betegner den nye virusvarianten som en bekymringsvariant. Forskere er bekymret for at det muterte viruset skal smitte raskere, og at vaksiner ikke er like effektive.

- Markedene liker ikke usikkerhet. Det er ingen som vet hvor alvorlig den nye varianten er, og når det er usikkerhet reagerer markedene ganske kraftig, sier sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce til Børsen.

USIKKERHET: Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, er klar på at den nye virusvarianten skaper usikkerhet på markedet. Foto: Vidar Ruud / NTB
USIKKERHET: Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, er klar på at den nye virusvarianten skaper usikkerhet på markedet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Den siste tida har både samfunnet og økonomien åpnet gradvis opp.

- Når nyheten om en ny virusvariant kommer på toppen av de negative nyhetene om nye nedstengninger rammer det mange bedrifter og det rammer økonomisk aktivitet, sier Bruce.

Hans tro er likevel at ting vil roe seg i nærmeste framtid.

- Ekstremt spennende

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, forteller at det vi så på fredag er enkelt, og helt naturlig.

- Vi vet vi ikke hva den nye virusvarianten innebærer. Vi kjenner ikke til sykdomsforløpet, så det er helt naturlig at aksjefolk blir redde for at dette øker risikoen for en ny nedstenging, forklarer Andreassen.

Både oljeprisen og aksjemarkedet falt kraftig fredag, som et resultat av en ny virusvariant fra Sør-Afrika.

- Det var en helt forståelig reaksjon fordi den økonomiske risikoen ble større. Viruset kan skape økonomiske problemer, redusere inntektene og aksjekursene. Hva som skjer de neste dagene er ekstremt spennende, sier Andreassen, men påpeker at børsen ikke er det viktigste oppi alt.

UROLIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er urolig, men ser foreløpig ingen grunn til stor bekymring. Foto: Lise Åserud / NTB
UROLIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er urolig, men ser foreløpig ingen grunn til stor bekymring. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han forteller at børsen bare er et speilbilde på hva folk vet, og ikke vet, om viruset.

- Per nå har det ikke kommet nyheter om alvorlig sykdom fra Sør-Afrika. Det blir viktig å følge med på utviklingen også her i Europa. Jeg blir mindre bekymret for hver time som går, nettopp fordi vi ikke har mottatt noen krisemeldinger i forbindelse med viruset.

Ingen sjokkreaksjon

Andreassen fastslår at det er for tidlig å konkludere med noe som helst, men at vi ikke vil stå i en økonomisk krise dersom viruset ikke fører til en helsekrise. Han forteller at børsfallet fredag ikke var en sjokkreaksjon, og at børsen ville falt betraktelig mer dersom vi visste at viruset førte til mer alvorlig sykdom.

Han trekker fram at verst tenkelig scenario i et økonomisk perspektiv ville være at viruset slår ut fabrikker, distribusjon og trafikk.

- Gjennomgående er økonomien sprek. Det er lavere arbeidsledighet nå enn på lenge, samt at vareforbruket er høyere enn normalen før corona. Jeg er urolig, men ikke veldig bekymret. Jeg blir mer redd om vi de neste dagene får skrekkbeskjeder om at det står dødssyke mennesker rundt kvartalene i Sør-Afrika. Uten de meldingene kan vi krysse fingrene for at dette blir håndtert godt i økonomisk forstand.

Den nye virusvarianten er ennå ikke påvist i Norge, men det er en mulighet for at den kan ha kommet til Norge uten at den er påvist, kommer det frem i FHIs risikovurdering som ble publisert søndag.

- Det er veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkeret om variantens egenskaper og den videreutviklingen, heter det i risikovurderingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer