Derfor får han jobben

- Det enkleste for meg hadde sikkert vært å velge noen andre, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum da han skulle presentere sin tidligere sjef Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Her kan du lese hele Finansdepartementets begrunnelse.

ANSATT: Her kan du lese hele Finansdepartementets begrunnelse for å gi sentralbanksjefen til Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo, AP/NTB
ANSATT: Her kan du lese hele Finansdepartementets begrunnelse for å gi sentralbanksjefen til Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo, AP/NTB Vis mer
Publisert

Åremålsbeskikkelse av generalsekretær Jens Stoltenberg som sentralbanksjef for en periode på seks år. Midlertidig beskikkelse av visesentralbanksjef Ida Wolden Bache som sentralbanksjef fra 1. mars 2022 og fram til det tidspunkt departementet bestemmer, dog ikke utover 31. desember 2022.

1. Innledning

Sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet at han vil fratre sin stilling 1. mars 2022, før åremålsperioden utløper 31. desember 2022. Det er derfor behov for å ansette ny sentralbanksjef. Det følger av sentralbankloven § 2-9 at sentralbanksjefen ansettes av Kongen i statsråd på åremål for en periode på seks år, og at åremålet kan gjentas for ytterligere en periode på inntil seks år. Stillingen ble offentlig utlyst med søknadsfrist 9. desember 2021. Finansdepartementet har vurdert søkerne.

Samlet sett anses generalsekretær Jens Stoltenberg som den best kvalifiserte kandidaten. Finansdepartementet tilrår derfor at han beskikkes som sentralbanksjef for en periode på seks år.

Stoltenberg kan ikke tiltre stillingen før høsten 2022. Det er derfor behov for midlertidig beskikkelse til stillingen fra 1. mars 2022 og fram til Stoltenberg tiltrer. Finansdepartementet tilrår midlertidig beskikkelse av visesentralbanksjef Ida Wolden Bache i denne perioden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer