Erna Solberg:

Derfor har hun «endret» navn

Torsdag het plutselig den tidligere statsministeren Arne Erna Solberg på LinkedIn.

ARNE: Erna Solberg har fått et ekstra fornavn på LinkedIn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ARNE: Erna Solberg har fått et ekstra fornavn på LinkedIn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag endret tidligere statsminister Erna Solberg (H) navnet sitt på det sosiale nettverket LinkedIn til Arne Erna Solberg.

«Jeg har midlertidig endret navnet mitt til Arne på LinkedIn. Det har jeg gjort for å støtte Arne-aksjonen», skriver Høyre-lederen.

Også en lang rekke andre framtredende norske kvinner har gjort det samme. Tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, eller Arne Krohn Traaseth som nå er navnet hennes på LinkedIn, var med på å sparke i gang kampanjen i Norge.

- Mange blir overrasket når de hører hvor skjevt topposisjonene i norsk næringsliv fortsatt er fordelt mellom kvinner og menn. Denne kampanjen er kun ment som en påminnelse og en bevisstgjøring, sier Traaseth til E24.

Derfor ble det Arne

Ifølge Kom24 er den norske Arne-kampanjen inspirert av en nederlandsk LinkedIn-kampanje, der flere kvinner byttet navn til Peter for å illustrere at det er flere menn blant toppledere i børsnoterte selskaper, enn det er kvinnelige toppledere.

NYTT NAVN: Arne Erna Solberg er nå den tidligere statsministerens nye navn på LinkedIn. Skjermdump: LinkedIn
NYTT NAVN: Arne Erna Solberg er nå den tidligere statsministerens nye navn på LinkedIn. Skjermdump: LinkedIn Vis mer

I Norge ble altså navnet Arne valgt. Årsaken er at nettstedet Equality Check i 2018 skrev at det var flere toppledere som het Arne enn det var kvinnelige toppledere.

I tillegg viser flere til den populære NRK-serien Lykkeland. Serien foregår i Norge på 1970-tallet, og hovedpersonen Anna sliter med å få seg jobb i oljebransjen, på tross av at hun er svært kvalifisert.

Først når hun endrer navnet på jobbsøknaden til Arne blir hun kalt inn på jobbintervju.

Flere «Arne» enn kvinner

Tidligere statsminister Solberg skriver i forbindelse med sitt LinkedIn-navnebytte at målet er å synliggjøre kjønnsulikhet i toppstillinger i Norge.

«Blant de 100 best betalte topplederne i Norge er det like mange 'Arne' som det er kvinner. I fremtiden håper jeg at det blir plass til flere kvinner uten at man må bytte navn til Arne, og at vi både i rekruttering til toppstillinger og andre stillinger blir flinkere til å se forbi kjønn, etnisitet og egne stereotypier», skriver Solberg.

FORMUESSKATT: Statsminister Erna Solberg mener formuesskattdebatten tar for mye plass 16. august 2021. Video: Vegard Krüger / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Til Børsen forteller hun, via tekstmelding gjennom Høyres pressesjef, at noe av bakgrunnen for at hun startet i politikken var nettopp likestilling.

- Og det har blitt mye bedre siden 70-tallet. Men det betyr ikke at vi er ferdige. Politikken er en arena hva likestillingen har kommet langt, men næringslivet har fortsatt en lang vei å gå, sier Arne Erna Solberg, og legger til:

- Fortsatt er det slik at kvinner og folk med minoritetsbakgrunn møter hindringer på veien på grunn av kjønn og bakgrunn. Det er viktig å rette søkelyset mot dette, sier hun mellom tett program i Trøndelag.

- Vi trenger flere kvinner og folk med minoritetsbakgrunn i ledende stillinger i Norge. Det er en kamp jeg støtter helhjertet, avslutter hun.

Ingen Arne Sylvi

Ikke alle hiver seg på kampanjen, for vi kommer definitivt ikke til å få se navnet Arne Sylvi Listhaug på LinkedIn. Frp-lederen har lagt ut et skjermdump av Solbergs Arne-innlegg på Facebook, der hun skriver:

«Hva i alle dager er dette for noe? Det er vanskelig å ikke smile».

Listhaug stusser på at den tidligere statsministeren, og også tidligere statsråd Tina Bru (H), er med på en kampanje «i en slags merkelig symbolikk om at det tydeligvis er så vanskelig å være kvinnelig toppleder i Norge».

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

«Selv heter jeg Sylvi, og har aldri hatt noen problem med jobb på grunn av at jeg er født kvinne. Jeg har imidlertid fått alle muligheter og jobbet og stått på. Slik Erna og Tina har gjort», skriver Listhaug.

Hun mener de to er gode eksempler på likestilling og frihet i Norge.

«Vi har et fantastisk land hvor folk kan gjøre hva de vil med livene sine. Det gjør meg stolt, og jeg håper alle kvinner og deres familier finner ut hvordan de kan leve de beste livene de ønsker. Det skal ikke vi som politikere sitte på vår høye hest og moralisere over», skriver Frp-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer