En rekordsvak krone sørger for at prislappen på årets sydenferie kan bli langt saftigere enn mange nordmenn hadde sett for seg.
Men her hjemme håper et samlet norsk reiseliv på å kunne gni seg i hendene over en kjempesommer med fullstappede hoteller og restauranter.

Sjokkfunn på luksuscruise
For en fersk medlemsundersøkelse i NHO Reiseliv viser at bookingnivået for sommeren i Norge ser meget lovende ut. NHO mener den rekordsvake kronekursen gjør at vi kan vente oss en ekstraordinær strøm av utenlandske turister i sommer.
Medlemsundersøkelsen som er gjennomført blant 431 reiselivsbedrifter viser at i overkant av seks av ti melder om samme bookingnivå som i fjor - eller enda bedre. Aller best ligger de an i Vestland og Nordland fylke.
- Det er helt fantastisk med tanke på at fjorårets sommer ble svært bra. Da hentet vi oss inn igjen etter pandemien på rekordtid. Vi har vært litt spente på om 2022-nivået ville holde også i 2023, nå som folk har fått strammere økonomi, men disse tallene lover godt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, i en pressemelding.
- Viktig drahjelp
Mens alt fra fly, hotell og middag på restaurant i de fleste ferieland har blitt dyrere for nordmenn i år, er bildet speilvendt for mange av Norges potensielle besøkende fra resten av verden.
- Både nordmenn og folk i resten av Europa har fått dårligere råd med strømpriser og andre priser som har gått i taket. Mange må spare og stramme inn på feriebudsjettet. Men den svake krona gir oss viktig drahjelp i år, sier Krohn Devold og legger til:
- Mange nordmenn vil velge sommerferie i Norge fordi den svake krona gjør det i mange tilfeller dyrere å reise til utlandet. Og utlendingene velger Norge som et litt rimeligere land å feriere i enn det vi har pleid å være.
Selv om utenlandske turister i større grad begynte å komme tilbake til Norge i fjor sommer, etter to år med pandemi, var det fortsatt mange reiselivsbedrifter som meldte om betydelig færre utenlandske gjester enn normalt, ifølge NHO.

Kan ikke forklare svekket krone
Selv om sommeren ser lovende ut for veldig mange reiselivsbedrifter er det også en god del som melder om lavere bookingnivå enn i fjor: 27 prosent, melder NHO.
- Vi får signaler om at flere sitter litt lenger og venter før de booker fordi folk har en større økonomisk utrygghet nå. Og så tror jeg vi fikk en vane under pandemien å vente med å booke på grunn av de mange nedstengningene. Den vanen ser det ut til at flere har tatt med seg videre, sier Krohn Devold.
Før man tar helt av i feiringen av en potensiell turistinvasjon, er det verdt å notere seg at en fortsatt svekkelse av kronekursen på ingen som helst måte er udelt positivt for Norge.
For en euro må du i skrivende stund ut med 11,68 kroner. Verre kan det bli.
- Jeg er av den oppfatning at kronekursen kan svekke seg ytterligere. Risikoen er at det fortsetter, sa Kristoffer Kjær Lomholt, sjefanalytiker i Danske Bank, til Børsen torsdag denne uka.

Sentralbanksjefen: - Stor usikkerhet
- Den største faren
At årets utenlandsferie kan bli en brutal opplevelse for lommeboka, er på ingen måte analytikernes største bekymring.
- Hvis krona svekkes ytterligere, løfter det importert inflasjon i Norge. Da kan vi se at Norges Bank har behov for ytterligere rentehevinger, fortsatte Lomholt.

Kroneskrekk: - Den aller største faren
Forrige uke advarte også rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken om at vi går noen usikre måneder i møte.
- Én ting er at vi mister kjøpekraft og at fritidsreiser blir dyrere, men det kan komme store kostnader utover dette, sa Knudsen til Børsen og forklarte:
- Hvis det kommer til det punktet at Norges Bank ser seg nødt til å gjøre noe med renta, altså sette den opp ytterligere for stabilisere kronekursen, kan det bidra til å svekke norske arbeidsplasser. Hvis det kommer til det punktet hvor norske arbeidsplasser blir berørt, så er det den aller største faren.