Derfor selger de ferieparadiset

Mens andre nordmenn kjemper med nebb og klør for å sikre seg et fritidsobjekt langs sjøen, vil ekteparet Morten og Claudia ut av markedet.

PRISENE TIL VÆRS: Hyttemegler Marius Berger har operert i Indre Oslofjord i 18 år. Slik vil han beskrive det spinnville markedet. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært utrolig deilig å komme til et sted hvor vi kan senke skuldrene. Vi er bosatt i Oslo, så vi har sett på dette som vår hage i alle år.

For 15 år siden fant Morten Kvam (53) og kona Claudia Catalano Kvam (50) sitt eget lille ferieparadis på Heggholmen i Indre Oslofjord. Her har ekteparet siden tilbrakt utallige sommerkvelder med venner og familie.

EID I 14 ÅR: Ekteparet Claudia Catalano Kvam og Morten Kvam skal selge fritidsboligen sin på Heggholmen. De et to av flere som har blitt med på en sterk verdiøkning i markedet. Foto: Jose Cortejarena / Privat
EID I 14 ÅR: Ekteparet Claudia Catalano Kvam og Morten Kvam skal selge fritidsboligen sin på Heggholmen. De et to av flere som har blitt med på en sterk verdiøkning i markedet. Foto: Jose Cortejarena / Privat Vis mer

I motsetning til naboøyene Nakholmen, Lindøya og Bleikøya, som alle prydes av de umiskjennelige mikrohyttene, er Heggholmen kjent for å huse noen av de største og dyreste fritidsboligene i Indre Oslofjord.

- Forelsket

Et eksempel på er vinimportør Geir Henning Eikeland som for noen år siden betalte like i overkant av 17 millioner kroner for den gamle direktørboligen på Heggholmen.

- Vi leide på åremål det første året, og ble helt forelsket i plassen. Så fikk vi muligheten til å kjøpe leiligheten året etter, noe vi naturligvis ønsket, fortsetter Morten Kvam.

VINKER FARVEL: Kvam-ekteparet ønsker å selge sin andelsleilighet i dette bygget på Heggholmen. Her sett fra Lindøya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VINKER FARVEL: Kvam-ekteparet ønsker å selge sin andelsleilighet i dette bygget på Heggholmen. Her sett fra Lindøya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ekteparet la fire millioner kroner på bordet i 2007. For den summen sikret de et ferieparadis for seg selv og barna over to plan, med tre soverom, to stuer og et enkelt kjøkken. Fra hagen er det umiddelbar nærhet til sjø og bølgeskvulp.

- Det har vært veldig fint å komme til et sted som ikke er «striglet». Det er en ro du ikke finner i byen. Våre tre barn har nærmest vokst opp her ute, sier Kvam.

Hyttedrømmen oppfylt

Nå skal ekteparet imidlertid selge Heggholmen-leiligheten. Prisantydning blir i overkant av 6,2 millioner kroner.

- Så mens andre nordmenn kjemper med nebb og klør for å sikre seg et sjøobjekt, vil dere altså ut av markedet?

- Ja, du kan si at det siste året kanskje har hatt motsatt effekt på oss.

Mer om det straks. For under pandemien har det vokst fram en sterk trang til å krype ut av coronanedstengte betongjungler. Nordmenn har, takket være lave renter, «tvungen» norgesferie og sterk boligprisvekst, benyttet anledningen til å realisere hyttedrømmen.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at trenden ikke vil avta med det første.

  • Det norske hyttemarkedet hadde en vekst på formidable 49 prosent i første kvartal 2021.
  • Flest hytter skiftet eier i Innlandet og i Viken og Oslo.
  • Omsetningsøkningen var størst i Agder, med en vekst på 90 prosent fra samme kvartal i 2020.

- Brutalt

Særlig ettertraktet er sjøobjektene.

- Jeg har jo jobbet i markedet i over 18 år, og har sett en formidabel prisutvikling, særlig de siste åra. Markedet er brutalt. Er du i førsterekke ved sjøen, oppnår du ofte flere millioner mer. Det er dyrt, oppsummerer hyttemekler i Indre Oslofjord, Marius Berger, til Børsen.

I FØRSTEREKKE: Hyttemegler Marius Berger på toppen av Heggholmen ved Gressholmen. Lindøya og Oslo i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FØRSTEREKKE: Hyttemegler Marius Berger på toppen av Heggholmen ved Gressholmen. Lindøya og Oslo i bakgrunnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fritidsboligene langs kysten er nemlig et knapphetsgode, noe som bidrar til voldsomt prispress. I fjor alene steg prisen på hytter som ligger mindre enn 2000 meter fra sjøen med hele 11,5 prosent, ifølge årsrapporten til Eiendom Norge.

Prisene ventes å stige ytterligere i år.

- Det er mange som vil kjøpe hytte i Norge for tida. Men du kan nesten si at for vår del, så har pandemien hatt motsatt effekt. Min kone er fra Italia, og selv har jeg studert der i mange år, sier Morten Kvam.

- Savner familien

Han fortsetter:

- Nå er savnet etter Italia og det å besøke familien større enn noen gang. Vi ser at vi benytter oss mindre av hytta. Barna begynner å bli store, og vi ønsker å gå over til å bruke fritida i andre settinger.

Ved å selge hytta, frigjør ekteparet også mer tid og kapital, som igjen kan investeres i reising.

- Med en gang det blir mulig å bevege på seg igjen, er det nettopp det vi ønsker å gjøre.

- Prisveksten har vel også hatt en finger med i spillet rundt beslutningen om å selge?

- Dette er et veldig flott sted, som vi er utrolig glade i. Så vi selger ikke hvis prisen blir feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer