Derfor sendes pengene hit

Med ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet er skatteparadisøkonomi plutselig blitt noe mange lurer på og må forholde seg til.

SKATTEPARADIS: Her ser man forretningsdistriktet i hovedstaden George Town på øya Grand Cayman på Caymanøyene. Foto: NTB Scanpix
SKATTEPARADIS: Her ser man forretningsdistriktet i hovedstaden George Town på øya Grand Cayman på Caymanøyene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Pengesystemet som er utviklet for at verdens rikinger skal betale minst mulig skatt - er svært avansert og ganske fjernt for de fleste av oss.

Å bruke tid og ressurser på å planlegge seg til minst mulig skatt, kalles ofte skatteakrobatikk eller aggressiv skatteplanlegging.

Geskjeften er helintegrert i den globale handelen, rett og slett en enorm del av verdensøkonomien. For å få til dette i stor skala er superrike og multinasjonale selskaper avhengige av skatteparadiser.

Milliarder forsvinner

Professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Guttorm Schjelderup, forklarer skatteparadis slik i sin leksikonartikkel:

- Land eller stater som tilbyr utlendinger og bedrifter eid av utlendinger nullskattevilkår og et lovverk som hindrer innsyn fra omverden.

Det beregnes at 40 milliarder kroner forsvinner årlig ut av Norge til stater og land med tilnærmet null skatteplikt. Det tilsvarer 10 milliarder i tapte skatteinntekter (kronekurs fra 2015).

På verdensbasis dreier det seg om 5000 milliarder kroner i selskapsoverskudd som sluses inn i skatteparadiser hvert år, forteller økonom og LO-rådgiver Maria Walberg. Hun er en av to forfattere av boka «Rødt lys: Det store skatteranet - og hvordan vi kan stoppe det».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer