Kjell Inge Røkke har flytta til Sveits:

Derfor skjelver milliardærene

Skatteekspert advarer om «Røkke-effekt».

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LUGANO/OSLO (Børsen): En times kjøretur fra motemekkaet Milano, hvor Kjell Inge Røkke søndag parkerte privatflyet sitt, ligger den idylliske byen Lugano.

Omkranset av høye daler har den yrende, italienskspråklige byen tiltrukket seg en rekke rike utlendinger, som Formel 1-stjernen Fernando Alonso.

Framover vil også Røkke traske ned de brosteinskledde, trange gatene til lyden av klirrende champagneglass og duften av fersk pasta.

Mandag ble det nemlig kjent at investoren og milliardæren har flytta til Sveits.

HAR LANDET: Her er Kjell Inge Røkkes privatfly avbildet på flyplassen i Milano tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR LANDET: Her er Kjell Inge Røkkes privatfly avbildet på flyplassen i Milano tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Skatte-vennlig»

Røkke har ikke oppgitt en konkret årsak til at han har flytta fra Norge, men skrev i et brev til medaksjonærer og medarbeidere i Aker at han har valgt byen Lugano som sitt nye bosted, som «som verken er billigst eller har de laveste skattene, men til gjengjeld er et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa».

Mange har likevel i timene etter nyheten ble kjent antatt at flyttingen skjer på grunn av lavere skatt. Flere andre milliardærer har også gått ut og gitt sin støtte til romsdalingen.

Blant annet har eiendomsmilliardær Torstein Tvenge uttalt at «det er helt forferdelig å bo i Norge nå», og den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener har gått hardt ut mot det politiske klimaet i Norge, som han mener fører til at de aller rikeste av oss flytter utenlands.

Tirsdag ettermiddag ble det også kjent at milliardær Tord Ueland Kolstad flytter til Sveits, og det umiddelbart.

Da ordføreren i Lugano, Michele Foletti, møtte Børsen og annen norsk presse tirsdag ettermiddag, avviste han derimot at Lugano er et skatteparadis.

I en brosjyre som ble delt ut til de oppmøtte, er det likevel en rekke sider som handler om skatt og Lugano. Under overskriften «Skatte-vennlig», står det blant annet skrevet:

«De som bor i Lugano nyter lav skattebelastning, blant de laveste globalt, og høy sikkerhet og forutsigbarhet. Det er også takket være det brede utvalget av rådgivningstjenester tilgjengelig i byen».

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

Sparer flere hundre millioner

Ifølge Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI, er det den norske formue- og utbytteskatten som får milliardærer ut på flyttefot.

For eksempel vil Røkke spare svimlende summer på flyttingen, ifølge skatteeksperten.

- I 2020 hadde Røkke 19,5 milliarder i formue. Hvis man gjetter på at den har økt med rundt fem milliarder, og at han nå har formue på 25 milliarder, så måtte han ha betalt 275 millioner i formuesskatt, sier han til Børsen.

Det andre man må regne ut, er hvor mye han ville ha betalt i utbytteskatt.

- For å betale formuesskatten, måtte Røkke ha tatt ut de pengene som utbytte fra selskapet. Og da får man en utbytteskatt på toppen, som i dette tilfellet blir på rundt 150 millioner. Ifølge denne grove utregningen blir i så fall den samlede skatteregningen på 425 millioner, sier Gjems-Onstad, og legger til:

- Den blir uansett på flere hundre millioner kroner. Som fort blir én million hver dag.

- Lav skatteprosent

Ole-Andreas Elvik Næss, forsker ved forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning ved Norges Handelshøyskole, har tidligere skrevet en kronikk med tittelen «Norge er et skatteparadis for de superrike».

Han mener fokuset på formuesskatt blir for snevert.

- Hvis man bare betaler formuesskatt, så vil du få ganske lav skatteprosent for de rikeste i Norge, selv om det er litt forskjeller, sier Næss.

RØKKE-HJEM: Den sveitsiske byen Lugano, som ligger mellom innsjøene Maggioresjøen og Comosjøen, er Kjell Inge Røkkes nye hjemby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RØKKE-HJEM: Den sveitsiske byen Lugano, som ligger mellom innsjøene Maggioresjøen og Comosjøen, er Kjell Inge Røkkes nye hjemby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For deres inntektsskatt, som er på kapitalinntekter, er ikke noe de må betale årlig.

Det norske skattesystemet er lagt opp slik at noen rike bedriftseiere kan utsette skatten på kapitalinntekter, forklarer Næss.

Tar de rikeste blant oss med seg oppspart skatt på kapitalinntekt til Sveits, så kan man få individuelle skatteavtaler flere steder.

- De går nok ikke i null, men inntektsskatten på kapitalinntekten er veldig lav, sier Næss.

Forskeren har selv gjort et overslag, som tilsier at Røkke kan spare opp mot 10 milliarder kroner på å ta med seg inntektsskatten til Sveits.

Men dette er altså en skatt som kan utsettes, mens formuesskatten er mye vanskeligere å få utsatt. Dermed gir formuesskatten et mye større insentiv for å flytte.

VIL SNAKKE: Ordføreren i Lugano, Michele Foletti, ønsker å snakke med Kjell Inge Røkke, og gjerne om kryptovaluta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL SNAKKE: Ordføreren i Lugano, Michele Foletti, ønsker å snakke med Kjell Inge Røkke, og gjerne om kryptovaluta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Advarer om «Røkke-effekt»

Disse regnestykkene gjelder de fleste andre norske milliardærer.

Skatteeksperten ved BI syns det er synd at nordmenn flytter ut av landet for å unngå skatt.

- Røkkes private forbruk er helt upåvirket av dette. Pengene han sparer på å flytte er midler han vil bruke til nye investeringer, og det systemet vi har nå fratar han muligheten til å bygge videre, sier han.

Han mener det nå hersker en oppgitt stemning blant landets rikeste.

- Det er et veldig skjerpet klima. Verdiskapere og investorer har inntatt en pessimistisk og resignert holdning, fordi formuesskatten har blitt stadig strammere. Norge har sannsynligvis verdens hardeste formuesskatt, sier han.

En rekke rike nordmenn har valgt å bosette seg i utlandet. Blant dem er Bjørn Dæhlie, som meldte flytting til Sveits i februar.

- Etter at Dæhli flytta, så vi en «Dæhli-effekt», der folk ble skremt av å snakke om å flytte til utlandet for å få skattefordeler. Nå tror jeg man får en «Røkke-effekt»: Røkke legitimerer det å flytte, og kommer til å føre til at flere flytter og snakker åpent om det, sier han, og legger til:

- Det er ikke et stort antall rike i Norge, men det er ikke så veldig mange som må flytte for at Norge skal tape mye penger på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer