Derfor står diktatorens «flygende palass» strandet

Gadaffis «Air Force One» støver ned på en fransk flyplass.

DIKTATOR: Oberst Muammar Gadaffi styrte Libya med jernhånd i fire tiår. Fortsatt er det uklart hva som skjer med presidentflyet hans, snart ti år etter hans død. Foto: Zohra Bensemra / Reuters
DIKTATOR: Oberst Muammar Gadaffi styrte Libya med jernhånd i fire tiår. Fortsatt er det uklart hva som skjer med presidentflyet hans, snart ti år etter hans død. Foto: Zohra Bensemra / Reuters Vis mer
Publisert

- De elsker meg, hele mitt folk, de ville dødd for å beskytte meg, hevdet Muammar al-Gaddafi under et intervju i februar 2011.

Diktatoren i det nordafrikanske landet Libya insisterte på at folket ikke protesterte mot ham.

I forrige uke tok libyere til gatene i hovedstaden Tripoli. De feiret at det er ti år siden starten av opprøret som førte til diktatorens fall.

Snart et tiår etter hans død, er det fortsatt uklart hva som skjer med presidentens myteomspunne luksusfly.

«Gal hund»

«Den gale hunden i Midtøsten», som han ble kalt av USAs president Ronald Reagan, styrte Libya med jernhånd fra 1969, fram til han ble styrtet under den arabiske våren i 2011.

På sine utenlandsreiser og statsbesøk vekket han oppsikt med å sette opp store ørkentelt, som han bodde i. Han var også kjent for sine personlige livvakter, kalt Amasonene, en topptrent elitestyrke bare bestående av kvinner.

Korrupsjon

Da presidentpalasset ble stormet i 2011, fikk verden se hvordan Gaddafi veltet seg i luksus, mens befolkningen i det oljerike landet led i fattigdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.