Derfor stenger ikke Oslo Børs

Når aksjene stuper på Wall Street, stenges all handel. Oslo Børs holder markedsplassen åpen uansett hvor blodrøde tallene er.

BØRSKRAKK: Aksjekursene faller og faller, men handelen på Oslo Børs stenger ikke. Foto: NTB scanpix / Daniel Roland / AFP
BØRSKRAKK: Aksjekursene faller og faller, men handelen på Oslo Børs stenger ikke. Foto: NTB scanpix / Daniel Roland / AFP Vis mer
Publisert

New York-børsen falt drøyt 7 prosent da handelen startet torsdag. Dermed trakk systemet i den automatiske nødbremsen.

All aksjehandel ble automatisk stanset i et kvarter.

Det samme skjedde også mandag. Da falt markedene som en stein etter at Saudi-Arabia innledet oljepriskrig da forhandlingene mellom oljekartellet Opec og Russland kollapset.

Børskrakk

Her hjemme stupte Oslo Børs for andre gang denne uka. På et tidspunkt pekte hovedindeksen ned over 10 prosent, og endte ned 8,77 prosent torsdag.

I løpet av den siste måneden har hovedindeksen på Oslo Børs rast ned med 30 prosent. Da snakker man fort om et børskrakk - selv om definisjonen på et krakk ikke er noe alle er enige om.

- Så hvorfor har ikke Oslo Børs den samme nødknappen som Wall Street?

Handelsrekord

- Det korte svaret er at når situasjonen er som den er nå, vil det være mange som ønsker å selge aksjer og mange som ønsker å kjøpe. Vi ønsker at de som ønsker å handle, skal få ha muligheten til det, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Børsen.

- Og nå ønsker mange å handle?

- De siste ukene har vi notert omsetningsrekord. Det har aldri tidligere blitt gjennomført så mange handler på Oslo Børs, sier Aase.

Han legger til at børsen likevel har flere virkemidler for å gi investorer og spekulanter en mulighet til å tenke seg om når det svinger kraftig.

Tenkepause

- Vi har en automatsikring som utløser automatisk handelsstopp for enkeltaksjer som beveger seg mye. Grensene varierer ut fra hva slags type aksje det er og hvilken sikring som går. For de største selskapene på børsen er det et bånd på 15 prosent. Da er det en pause som innføres, sier Aase.

Stoppen kan være på tre-fire minutter.

- Poenget er at de som har lagt inn en ordre på kjøp eller salg får en mulighet til å summe seg litt, trekke pusten og tenke seg om. Slike sikringer går regelmessig, men det går altså på enkelt-aksjer, ikke på hele markedsplassen.

- Er det ingen omstendighet som vil utløse pause i all handel?

- Nei. Det er i hvert fall ingen standardhendelse, sier Aase.

SMITTEFARE: Helseminister Bent Høie kom med flere råd og tiltak under en pressekonferanse holdt på statsministerens kontor. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer