Derfor stenger ikke Oslo Børs

Når aksjene stuper på Wall Street, stenges all handel. Oslo Børs holder markedsplassen åpen uansett hvor blodrøde tallene er.

BØRSKRAKK: Aksjekursene faller og faller, men handelen på Oslo Børs stenger ikke. Foto: NTB scanpix / Daniel Roland / AFP
BØRSKRAKK: Aksjekursene faller og faller, men handelen på Oslo Børs stenger ikke. Foto: NTB scanpix / Daniel Roland / AFP Vis mer
Publisert

New York-børsen falt drøyt 7 prosent da handelen startet torsdag. Dermed trakk systemet i den automatiske nødbremsen.

All aksjehandel ble automatisk stanset i et kvarter.

Det samme skjedde også mandag. Da falt markedene som en stein etter at Saudi-Arabia innledet oljepriskrig da forhandlingene mellom oljekartellet Opec og Russland kollapset.

Børskrakk

Her hjemme stupte Oslo Børs for andre gang denne uka. På et tidspunkt pekte hovedindeksen ned over 10 prosent, og endte ned 8,77 prosent torsdag.

I løpet av den siste måneden har hovedindeksen på Oslo Børs rast ned med 30 prosent. Da snakker man fort om et børskrakk - selv om definisjonen på et krakk ikke er noe alle er enige om.

- Så hvorfor har ikke Oslo Børs den samme nødknappen som Wall Street?

Handelsrekord

- Det korte svaret er at når situasjonen er som den er nå, vil det være mange som ønsker å selge aksjer og mange som ønsker å kjøpe. Vi ønsker at de som ønsker å handle, skal få ha muligheten til det, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer