Derfor stuper oljeprisen

- Nå er det panikkstemning. Ingen tvil om det.

OLJEHOVEDSTAD: I Saudi-Arabias hovedstad Riyadh bestemmes det mye som påvirker oljeprisen. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OLJEHOVEDSTAD: I Saudi-Arabias hovedstad Riyadh bestemmes det mye som påvirker oljeprisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter uker med nedgang på verdens børser dro det seg kraftig til da oljeprisen falt som en stein mandag.

Det siste døgnet har oljeprisen falt med rundt 25 prosent. Et fat olje omsettes mandag kveld for under 35 dollar, mot et prisleie på 60-70 dollar gjennom det siste året.

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forteller at det kraftige prisfallet kommer etter et mislykket forsøk på å roe ned situasjonen. Nå kan det bli enda verre.

Hun forklarer hva som skar seg - og hva som kan komme til å skje framover.

Skulle egentlig roe ned

- Oljeprisen hadde allerede begynt å falle på grunn av sviktende etterspørsel som følge av coronaviruset. Kina er jo den største oljeimportøren i verden. Når de stenger fabrikker, så trenger de mindre energi. Da fikk oljemarkedene en knekk, sier Saltvedt.

Da tok aktørene grep.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

- I et forsøk på å rette opp dette og motvirke ytterlige stup i oljeprisen, møttes oljekartellet Opec og Russland før helgen. Målet var å få til en avtale om et større produksjonskutt, som ville bidratt til å stabilisere oljeprisene på et litt høyere nivå, forklarer energieksperten.

Så skjedde det motsatte.

Sammenbruddet i forhandlingene mellom Opec og Russland har sjokkert oljemarkedene. Stemningen er panikkartert, forteller oljeanalytiker. Foto: NTB scanpix / AP / Kamran Jebreili
Sammenbruddet i forhandlingene mellom Opec og Russland har sjokkert oljemarkedene. Stemningen er panikkartert, forteller oljeanalytiker. Foto: NTB scanpix / AP / Kamran Jebreili Vis mer

Ikke ofte vi ser dette

- Russland og Opec klarte ikke å bli enige om noe nytt kutt i produksjonen. Russland har tidligere varslet at de kommer til å øke sin produksjon fra 1. april. Og da er det er klart at det er vanskelig for Opec, med tungvekteren Saudi-Arabia i spissen, å ta hele dette kuttet alene. Dermed sa Saudi-Arabia at når Russland ikke blir med på et kutt, så øker de produksjonen og pøser ut olje i markedet. Da begynte oljeprisen virkelig å falle, sier Saltvedt.

- Det høres jo ut som en motsatt logikk?

- Økt produksjon når etterspørselen går ned er en situasjon vi ikke ser så ofte. Man skulle altså prøve å stabilisere situasjonen i markedet. Også skjer det stikk motsatte. Det skaper ytterligere støy og panikk i markedet. Når disse uventede hendelsene skjer, trekker investorene seg ut av aksjemarkedet og oljemarkedet. Det blir en forsterkende effekt, sier Nordea-analytikeren.

Sist gikk det to år

Hun sier at et av spenningsmomentene nå er hvordan Russland reagerer på Saudi-Arabias priskrig på råolje. Det er ikke gitt at priskrigen blåser over med det første.

- Det som skar seg før helgen, var at man ikke klarte å føre videre det produksjonssamarbeidet man har hatt siden 2016. Da hadde oljeprisen ligget lavt siden oljekrisa i 2014. Så da tok det to år før Opec og Russland klarte å bli enige. Om de ikke setter seg ned og gjenoppretter tilliten, vil det være store problemer framover med å stabilisere oljeprisen på et høyere nivå.

- Hvor langt ned kan det gå?

- Oljeprisen kan helt klart gå enda lenger ned. I 2014 var prisen på et fat 27 dollar før det snudde. Nå vet ingen når dette kommer til å stoppe. Det forsterker situasjonen. Panikken brer seg, ingen vet hvor langt ned det vil falle. Da er det flere som selger seg ut, det forsterker fallet. Det blir en selvforsterkende effekt.

- Lyspunkter?

- At Kina begynner å få noe kontroll på viruset, starte opp fabrikker og importere olje. Så må Opec og Russland forsøke å gjenskape tillit til hverandre og se om de kan klare å få kontroll på produksjonen, sier Saltvedt.

Dårligste dag siden 2008

Mandag ettermiddag var flere av verdens største indekser i fritt fall, og det endte opp med bli den dårligste dagen på Wall Street siden finanskrisa i 2008.

Indeksene Dow Jones, Nasdaq og Standard and Poor 500 sank kraftig på de amerikanske børsene mandag.

I et forsøk på å stabilisere det enorme fallet, stanset Wall Street handelen en periode.

Det hindret likevel ikke Dow Jones i å ha sunket 2100 poeng, eller nær åtte prosent. Nasdaq Composit falt 7,3 prosent, Dow Jones var ned 7,8 prosent og S&P 500 var ned 7,3 prosent, ifølge Washington Post.

- Markeder hater usikkerhet, og det er det tonnevis av i spill nå, skrev finansanalytiker, Greg McBride, i Bankrate.com.

Rammer oss på flere måter

Børsraset, oljepriskrig og svekket kronekurs slår direkte inn i norsk økonomi på flere måter.

Mandag meldte flyselskapet SAS at 2000 avganger innstilles i mars, mens hotellkjeden Choice har varslet sine ansatte at det kan komme permitteringer:

- Noen av våre hoteller har i dag varslet sine ansatte om at det kan bli permitteringer. Ingen er ennå permittert, men om situasjonen ikke snur vil vi dessverre måtte gå til det skrittet. Og omfanget kan bli flere hundre som berøres, sier konserndirektør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels til Børsen.

Lønnsoppgjøret, som starter tirsdag, er heller ikke upåvirket.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri sier han aldri har gått inn i lønnsforhandlinger med så stor usikkerhet som nå.

– Vi ser allerede i dag hvordan ulike bedrifter rapporterer til oss at produksjonslinjene deres er i ferd med å stoppe opp. Dermed får de store problemer med likviditeten og med å holde hjulene i gang, sier Lier-Hansen til NTB.

Mandag ettermiddag kom også nyheten om at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner vil holde en pressekonferanse tirsdag der temaet er regjeringens vurdering av de økonomiske konsekvensene av coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer