Derfor stuper oljeprisen

- Nå er det panikkstemning. Ingen tvil om det.

OLJEHOVEDSTAD: I Saudi-Arabias hovedstad Riyadh bestemmes det mye som påvirker oljeprisen. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OLJEHOVEDSTAD: I Saudi-Arabias hovedstad Riyadh bestemmes det mye som påvirker oljeprisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter uker med nedgang på verdens børser dro det seg kraftig til da oljeprisen falt som en stein mandag.

Det siste døgnet har oljeprisen falt med rundt 25 prosent. Et fat olje omsettes mandag kveld for under 35 dollar, mot et prisleie på 60-70 dollar gjennom det siste året.

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forteller at det kraftige prisfallet kommer etter et mislykket forsøk på å roe ned situasjonen. Nå kan det bli enda verre.

Hun forklarer hva som skar seg - og hva som kan komme til å skje framover.

Skulle egentlig roe ned

- Oljeprisen hadde allerede begynt å falle på grunn av sviktende etterspørsel som følge av coronaviruset. Kina er jo den største oljeimportøren i verden. Når de stenger fabrikker, så trenger de mindre energi. Da fikk oljemarkedene en knekk, sier Saltvedt.

Da tok aktørene grep.

- I et forsøk på å rette opp dette og motvirke ytterlige stup i oljeprisen, møttes oljekartellet Opec og Russland før helgen. Målet var å få til en avtale om et større produksjonskutt, som ville bidratt til å stabilisere oljeprisene på et litt høyere nivå, forklarer energieksperten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer