Designer raser etter dette

Amber Boyer føler seg krenket etter at hun ble gjort oppmerksom på at klesgigantene Shein og Meet Curve tilsynelatende har kopiert og solgt flere av designene hennes - til en mye billigere penge.

NÆRMEST IDENTISK: Det er ikke mye som skiller badedrakten fra Baiia (til venstre) og den fra Meet Curve. Foto: Baiia / Meet Curve
NÆRMEST IDENTISK: Det er ikke mye som skiller badedrakten fra Baiia (til venstre) og den fra Meet Curve. Foto: Baiia / Meet Curve Vis mer
Publisert

- Det er virkelig opprørende at merker finner det akseptabelt å ta fra mindre uavhengige designere uten å forstå merkets design, kvalitet og bærekraftige verdier.

Det sier den australske designeren Amber Boyer (28) i et eksklusivt intervju med 7Life, som ble gjengitt av 7News.

28-åringen fra Brisbane sjonglerte tre jobber innen motebransjen da hun opprettet sitt eget bærekraftige merke Baiia i 2016.

Etter å ha brukt to år på designe badetøy for kvinner, oppdaget hun at de to kinesiske motegigantene Shein og Meet Curve hadde laget seks design som var nærmest identiske hennes.

Ble fortvilet

- Jeg føler meg krenket. Det endeløse arbeidet og oppmerksomheten rundt detaljer som ligger bak hvert plagg fra Baiia, er noe vi dedikerer utallige timer til. Det er frustrerende og hjerteskjærende at noen bare kopierer det, sier Boyer.

Den australske designeren hevder at badetøyet i den ene kolleksjonen hennes er laget av italiensk stoff, og at hvert plagg koster 269 amerikanske dollar, som tilsvarer rundt 2 750 norske kroner.

Boyer ble derfor fortvilet da flere kunder gjorde henne oppmerksom på at de kinesiske motegigantene solgte flere ulike badetøy-modeller, som liknet veldig, men som koster en god del mindre. Prisene gikk fra 15,99 amerikanske dollar (rundt 160 kroner) til 38,99 amerikanske dollar (rundt 400 kroner).

- Det er vondt å se at hardt arbeid og kreativitet blir feilrepresentert av et selskap som verken tar hensyn til designprosessen eller er bevisste rundt produksjonen, sier designeren.

- Kan gjøre skade

Den australske designeren er redd for at hennes eget merke skal få et dårlig rykte som følge av kopi-versjonene.

- Uten kunnskap om opprinnelsen kan det hende at folk ikke er i stand til å skille forskjellen, og dermed assosiere Baiia med dårlig håndverk. Baiia er kjent for kvalitet, men når noen har på seg en nesten identisk badedrakt - som åpenbart er dårligere laget - kan det gjøre skade.

Det som er enda mer hjerteskjærende for designeren, er å ikke vite hvor mange kopier som er laget.

Men etter at hun sendte inn en klage, fjernet Shein designkopiene.

- Det er ikke vår intensjon å utnytte andres åndsverk og det er ikke en del av vår modell å jobbe på den måten. SHEIN-leverandører må forholde seg til våre regler og bekrefte at deres varer ikke er brudd med åndsverksreglene, opplyser en talsperson til 7news.

Den andre motegiganten har derimot ikke gjort det. De har heller ikke besvart 7news sine henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer