Etter Joe Bidens vaksinekrav:

Desperat bønn: - Kan bli katastrofalt

Amerikansk gigant trygler president Joe Biden om å trekke i nødbremsen. Advarer om masseoppsigelser og kollaps i forsyningskjeden.

ROPER VARSKO: En amerikansk næringslivsorganisasjon, som representerer seks millioner arbeidstakere, ber Joe Biden ta krisegrep. Reuters / Brendan McDermid / NTB
ROPER VARSKO: En amerikansk næringslivsorganisasjon, som representerer seks millioner arbeidstakere, ber Joe Biden ta krisegrep. Reuters / Brendan McDermid / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom titusener eller hundretusenvis av ansatte blir sagt opp bare to uker før jul, kan resultatet bli intet mindre enn katastrofalt for de arbeidsledige, deres familier og for amerikansk økonomi, advarer Eric Hoplin, administrerende direktør i The National Association of Wholesaler-Distributors (NAW).

Næringslivsorganisasjonen, som representerer drøye 30 000 bedrifter og opp mot seks millioner amerikanske arbeidstakere, trygler nå Joe Biden om å trekke i nødbremsen.

I en desperat bønn til Det hvite hus, advarer toppsjefen ikke bare om en potensiell brutal knekk for USAs økonomi. Han frykter også at en allerede kriserammet produksjons- og distribusjonskjede skal knekke ryggen fullstendig.

Bakteppet er presidentens omstridte vaksinekrav.

Omfattende krav

Det var i begynnelsen av september at Biden varslet nye vaksineregler for landets innbyggere. Mandatet innebærer at 100 millioner amerikanere fikk krav om å vaksinere seg.

Handlingsplanen omfatter alle arbeidsgivere med mer enn 100 ansatte. Påbudet gjelder helsearbeidere, føderalt ansatte og ansatte i virksomheter som samarbeider med føderale myndigheter.

Minst 80 millioner amerikanere og deres arbeidsgivere må velge mellom vaksine, jevnlig testing eller i ytterste konsekvens ingen jobb. Mandag 27. september var fristen for første vaksinedose til alle som jobber på sykehus og helseinstitusjoner med offentlig støtte.

OVER BORD: Mye gikk tapt da dette skipet mistet nesten 2000 containere i Stillehavet 30. november 2020. Video: HIDEMURA Vis mer

Den praktiske konsekvensen ble - kanskje ikke overraskende - akutt nedstenging av virksomheter, fordi ansatte ikke ville vaksineres. Den 8. desember går nok en vaksinefrist ut, og det vil ramme særlig bedriftene under NAW.

- Tvunget

I brevet til Det hvite hus, skriver toppsjefen at han er svært bekymret for et forestående skrekkscenario i USAs forsyningskjede.

- Dette dreier seg om lastebilsjåfører, lagerarbeidere, serviceteknikere, kontormedarbeidere; de er i driftsoperasjon, kundeservice og salg. Dette er de samme ansatte som ble ved sin lest de første dagene av pandemien, for å sikre at forsyningskjeden var i bevegelse.

Hoplin fortsetter:

- I desember vil mange selskaper ikke være i stand til å holde produksjonen i gang og møte den økende etterspørselen fra forbrukerne dersom de blir tvunget til å gi slipp sine ansatte.

- Vil ramme tusenvis

NAW-sjefen understreker at det er i organisasjonens interesse at så mange amerikanere som mulig skal vaksineres. Hoplin ber imidlertid om en utsettelse av fristen, eller alternativer til andre midlertidige løsninger.

- Oppsigelser 8. desember vil ikke bare påvirke tusenvis av nye ledige og deres familier kort tid før juleferien, men familier og bedrifter over hele landet vil rammes av ytterligere forstyrrelser i forsyningskjeden.

Presidentens strenge krav har utløst et skred av sterke reaksjoner i form av ramsalt kritikk og varsel om søksmål.

- Fungerer

Overfor CNN slår Det hvite hus tilbake mot kritikken, og går langt i å forsikre om at USAs arbeidsmarked ikke står overfor en masseoppsigelse.

- Krav til vaksinasjon fungerer. Vaksinasjonsraten har økt fra om lag 20 prosent til over 90 prosent i de fleste organisasjoner, uttalte Det hvite hus' coronakoordinator, Jeff Zients til pressen tidligere denne uka.

Han forklarte at ansatte som nekter å vaksinere seg i første omgang vil få tilbud om en periode med «rådgivning», og ikke oppsigelse.

- Kravene til føderale arbeidere og entreprenører vil ikke forårsake forstyrrelser i offentlige tjenester som folk er avhengig av, framholder han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer