Desperat bønn: - En krigserklæring

Tidligere FN-topp slår alarm etter angrep på kornlagre: - Vi må få en slutt på denne krigen.

ØDELAGT: Et kornlager som denne uken ble ødelagt i et russisk angrep mot en ukrainsk havn ved Donau. Foto: Odesa fylke / AP / NTB
ØDELAGT: Et kornlager som denne uken ble ødelagt i et russisk angrep mot en ukrainsk havn ved Donau. Foto: Odesa fylke / AP / NTB Vis mer
Publisert

Angrep på kornlagrene i Ukraina er et forferdelig angrep på verdens fattige. Vi må få en slutt på denne krigen, sier tidligere WFP-sjef og fredsprisvinner David Beasley.

- Dette er en krigserklæring mot de fattigste av de fattigste i verden og mot matvaresikkerheten. Det vil føre til at folk sulter over hele verden, sier Beasley til NTB.

Noen måneder etter at han ga seg som sjef for FNs matvareprogram (WFP), er han på besøk i Norge under Arendalsuka. Han møtte blant annet utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) til en panelsamtale om matvaresikkerhet i verden.

For tre år siden mottok Beasley og WFP Nobels fredspris for sitt arbeid mot sult og mot å bruke sult som et våpen.

På disse årene har situasjonen gått fra vondt til verre. Beasley pekte på matmangel kombinert med økende ustabilitet i land på flere kontinenter. Krigen i Ukraina har dramatiske følger for verdens matvaresikkerhet. Landet har tidligere kunnet brødfø 400 millioner mennesker i verden, ifølge Beasley.

- Kritisk infrastruktur

En kornavtale har sikret at ukrainsk korn kunne fraktes ut til tross for krigen. Men i juli brøt Russland avtalen og siden da er ukrainske kornlagre ved Donau blitt angrepet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.