Desperat kamp mot kollaps: - Grusomt

Norwegian står i tidenes økonomiske bakrus. Ingen vet om flygiganten overlever vinteren.

KRISESOMMER: Da pandemien inntraff ble Norwegian tvunget til å parkere 140 fly og permittere rundt 8000 ansatte. Det har fått dramatiske økonomiske konsekvenser. Avbildet er konsernsjef Jacob Schram og informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISESOMMER: Da pandemien inntraff ble Norwegian tvunget til å parkere 140 fly og permittere rundt 8000 ansatte. Det har fått dramatiske økonomiske konsekvenser. Avbildet er konsernsjef Jacob Schram og informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi trenger mer penger for å komme oss gjennom vinteren, er det krystallklare budskapet fra konsernsjef Jacob Schram.

Fredag la flyselskapet Norwegian fram en skrekkrapport som konkluderte med et katastrofalt underskudd på 4,8 milliarder kroner før skatt i første halvår. Resultatet er kraftig påvirket av coronapandemien og påfølgende reiserestriksjoner.

I de kritiske sommermånedene alene tapte selskapet 1,5 milliarder kroner før skatt. Overfør Børsen erkjenner Schram at rapporten ikke er noe annet enn dyster lesning.

- Nei. Antall kunder i første halvår var 71 prosent lavere enn i et normalår. Sånn sett var nok resultatet ventet både fra dere og selvfølgelig oss.

Skal redusere

Norwegian jobber nå på spreng med en ny strategi som skal sikre en lønnsom bedrift i framtida. Målet er å være tilbake i full produksjon i 2022 - med enkelte forbehold.

- Vi har hatt i overkant av 150 fly. De nye planene innebærer 110 fly, så det vil uansett bli en reduksjon. I det korte bildet handler det om å operere med 20 fly nå, og kanskje 30 gjennom vinteren. Så får vi bare håpe og tro at neste sommer blir mye bedre enn hva den har vært i år - at vi ser en gradvis opptrapping, sier Schram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.