- Det dummeste jeg har hørt

Rødt har lite til overs for Stein Erik Hagens Nord-Korea-utspill.

KRANGLER: Milliardær og Orkla-eier Stein Erik Hagen (t.h.) foreslår at Rødts velgere kan reise til Nord Korea. Det har Rødt-leder Bjørnar Moxnes lite til overs for: Foto: NTB
KRANGLER: Milliardær og Orkla-eier Stein Erik Hagen (t.h.) foreslår at Rødts velgere kan reise til Nord Korea. Det har Rødt-leder Bjørnar Moxnes lite til overs for: Foto: NTB Vis mer
Publisert

I kjølvannet av en uenighet om bruk av privatfly til og fra hytta denne uka, valgte Stein Erik Hagen å fyre av ei real kraftsalve i retning partiet Rødt.

- Jeg blir gjerne med og spanderer en «one-way ticket» til Nord-Korea for dem som stemmer Rødt. Så får de et samfunn slik de ønsker seg med en gang.

Hagen ser at det ligger an til at venstresiden vinner høstens valg, men han er ikke så bekymret for om Ap og Sp skulle komme til makta, da det er partier han regner for å være «ansvarlige».

Da er det verre med de to andre.

- Rødt og SV er for meg helt uansvarlige, sier Hagen.

- Null til felles med Rødt

På Rødts partikontor fnyser de av Hagens utspill. De kjenner seg på ingen måte igjen i at Nord-Korea skal være «et samfunn de ønsker seg».

- Dette er det dummeste jeg har hørt på lenge. Dette skremmebildet må Hagen bare gi opp først som sist, smeller det fra partileder Bjørnar Moxnes, som fortsetter:

- Nord-Korea er et autoritært diktatur og et land med enorme forskjeller. De har nøyaktig null til felles med Rødts politikk for et mer demokratisk samfunn uten økonomiske klasseskiller.

Hele startpunktet for denne ukas disputt er at Rødt har tatt til orde for å forby privatfly til privat transport. Det skal med andre ord bare være lov å bruke privatfly når det dreier seg om liv og helse.

Bakgrunnen for det er FNs alarmerende klimarapport som kom tidligere denne uka, der det ble fastslått at vi allerede på 2030-tallet kan oppleve år med 1,5 graders oppvarming.

Det vil å så tilfelle føre til både hyppigere og sterkere ekstremvær, som innebærer mer hetebølger.

- Pisslei

Med denne rapporten i hånda fyrte Rødt av en salve mot de mest bemidlede blant oss, som de mener må ta mer av ansvaret for utslippene.

- Nå er jeg pisslei at det hele tida snakkes om dugnadsarbeid og at alle må bidra. Det er de rikeste som forurenser mest, og de må ta regningen når klimagassutslippene skal ned, sa nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

Hun dro fram Stein Erik Hagen og Erik Bøhler, som eier et sjøfly sammen, som de bruker til å fly til hyttene i Kragerø med.

- Det må de bare slutta med, sa Martinussen.

Noe som altså fikk Hagen til å foreslå at alle Rødts velgere skulle ta seg en tur til Nord-Korea, en tur som Børsen har anslått ville kostet 2,5 milliarder, om den ble gjennomført og alle velgerne ble med.

- Hagen skal få slippe å spandere flybilletter, men med et rekordvalg for Rødt, så skal han få betale tannlegebesøket til våre velgere og alle andre - enten han vil eller ikke, er konklusjonen til Rødt-leder Moxnes.

Vil øke skatt

Rødts anslag viser at de ved å øke prosentsatsen på selskapsskatten kan dra inn 14,6 milliarder kroner, noe som vil mer enn dekke et av deres viktigste valgløfter: Gratis tannhelse til alle.

Rødt later også til å leve greit med å bli pekt ut som et parti milliardæren Hagen ikke er spesielt begeistret for.

- Det er godt det i alle fall finnes ett parti som gjør at milliardærer som Hagen mister nattesøvnen, sier Martinussen.

Hagen på sin side har aldri lagt skjul på at han sympatiserer mest med Høyre, og de andre borgerlige partiene.

I år har han gitt til sammen 7,5 millioner kroner til Høyre, Frp, Venstre og KrF gjennom familieselskapet Canica.

Hagen selv har til salt i grøten - og vel så det. Ifølge bladet Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste personer er Hagen god for 33 milliarder kroner - noe som sikrer ham en hyggelig sjuendeplass på lista.

Kjempeoverskudd

Under coronapandemien har det også gått så det griner med dagligvaregiganten Orkla, der Hagen er største eier.

Driftsresultatet for 2020 endte på 5,5 milliarder, opp 7,9 prosent fra året før. Orklas styre foreslo dermed å øke utbytte for regnskapsåret med 15 øre til 2,75 kroner per aksje.

Ifølge E24 sikret dette aksjonærene et utbytte på til sammen 2,75 milliarder kroner. En drøy halv milliard av disse går til selskapets største aksjonær, som er Stein Erik Hagens familieselskap Canica.

Det er altså for eksempel Orklas overskudd Rødt vil skattlegge hardere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer