- Det er absurd

Hovedlærer i etterretning, Tom Røseth, går hardt ut mot den britiske avisa The Times' publisering av de oppsiktsvekkende påstandene om at Norge og USA sto bak sprengningen av Nord Stream-ledningene.

VEKKER REAKSJONER: Påstandene om at Norge bisto i sprengningen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, sjokkerer. Foto: Handout / Det danske forsvaret / AFP
VEKKER REAKSJONER: Påstandene om at Norge bisto i sprengningen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, sjokkerer. Foto: Handout / Det danske forsvaret / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag publiserte den britiske avisa The Times påstander fra den Pulitzer-prisvinnende reporteren Seymour Hersh (85).

Den amerikanske journalisten hevder der å ha funnet ut at det var USA og Norge som sammen sto bak sprengningen av rørledningene Nord Stream 1 og 2.

Påstandene har i etterkant vekket sterke reaksjoner.

- Disse påstandene er selvsagt bare tøv, sa Utenriksdepartementet om påstandene.

- Dette er ren fiksjon, sa Adrienne Watson i USA nasjonale sikkerhetsråd, ifølge NTB.

Også hovedlærer i etteretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, avviser at det kan være noe hold i teoriene til Hersh, som han mener er basert på tvilsomme kilder.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

- Skuffet

- Det er absurd. Blogginnlegget bruker noen sannheter om en reell øvelse i området - og et par andre tilforlatelige fakta - og drar det over i helt fantasiaktige konklusjoner, med kilder som synes å være svært tvilsomme, sier Røseth til Dagbladet.

Den britiske avisa The Times har omtalt påstandene til Hersh - uten å imøtegå de udokumenterte påstandene til journalisten i særlig grad.

Røseth mener det er oppsiktsvekkende av en stor avis.

- At The Times har publisert dette uten å gå ordentlig gjennom det, er helt vilt. Jeg er skuffet, sier han.

Videre påpeker han at Hersh driver med såkalt «cherry picking», som handler om å velge ut detaljer som passer sammen.

- Artikkelen utelukker også andre fakta. Dette er «cherry picking». For eksempel utelater han at det var tre russiske skip rett over skadestedet kort tid før eksplosjonen.

Mener Stoltenberg var amerikansk agent

I sine utspill mener Hersh at Norge spilte en sentral rolle i utførselen av sabotasjen.

- Norges involvering her er hårreisende. Hersh skriver at Stoltenberg var amerikansk agent under Vietnamkrigen, sier Røseth og påpeker at Stoltenberg ble født i 1959.

- I Norge er det kjent at den unge Stoltenberg var Nato-motstander. Dersom han var en ung agent, må han ha vært en av de dypeste vi kjenner til, sier etterretningseksperten.

- Lurt av Norge

Påstandene til Hersh har spredd seg som ild i tørt gress det siste døgnet. Blant annet har den kontroversielle amerikanske politiske kommentatoren Tucker Carlson omtalt saken. I sosiale medier deles påstandene også av ulike politiske fløyer i Vesten.

- Det er klart dette slår inn åpne dører i enkelte deler av verden. Enkelte miljøer suger til seg slike konspirasjonsteorier, sier Røseth.

Han tror norske myndigheter gjør lurt i å avvise påstandene.

- Her tror jeg det er viktig for Norge å avvise dette. Han tar feil på flere punkter. Det er viktig å korrigere historien selv om det er krevende når den har spredd seg. En av Hersh sine påstander er at Norge - og norske myndigheter - hater Russland.

Dette avfeier Røseth tvert. Han mener denne påstanen er hårreisende.

- Vi er et av landene med et balansert Russland-samarbeid. Vi har fortsatt samarbeid i nordområdene med fiske og redning. Vi har jo fått kritikk av andre Nato-land for det, sier han og legger til:

- Dette er så forenklet og overdrevet. En annen sentral påstand om Norges rolle skal være egeninteressen av å sabotere gasslinjer - fordi vi er en stor gassprodusent selv.

Imidlertid ville Norge aldri vært med på noe sånt, mener Røseth.

- Dersom Norge var med på noe som dette ville det jo undergrave sikkerheten til våre egne rørledninger!

- Russiske medier er kontrollert

Russiske myndigheter og medier har derimot kastet seg over Hersh sine påstander.

Akkurat dette overrasker ikke forskeren.

- Russiske medier er kontrollert. At russerne tror på dette, føyer seg bare inn i rekke av informasjonskampanjene de fører, sier Røseth.

Han påpeker at dette kommer til å bre om seg i visse land i Asia - som Kina og India - Afrika, Midtøsten og Sør-Amerika. Koblingen mellom et dykkesenter i USA og tidligere amerikansk motvilje mot Nord Stream-rørledningene kan, ifølge Røseth, virke besnærende på mange.

- Det kan høres tilforlatelig ut for mange. Amerikanerne har selvfølgelig kapasitet til å gjøre dette, men det har mange andre aktører også.

FHS-forskeren påpeker imidlertid at vestlige land var kjapt ute med å peke på Russland - og at Russland nå speiler denne strategien.

- Dette er jo egentlig noe Vesten har anklaget Russland for. Motivet til Russland er annerledes, men de har jo også vært i området, påpeker Røseth, og legger til:

- Dette er en velkjent russisk strategi: Å speile argumentasjonen. Da sitter folk og ikke vet hva de skal tro.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer