- Det er bare dumt

Å bruke masse penger på fossilindustrien er ikke en god investering, mener britisk energianalytiker.

OLJE: Johan Sverdrup feltsenter ble åpnet tidligere i år, før coronakrisen, og  er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
OLJE: Johan Sverdrup feltsenter ble åpnet tidligere i år, før coronakrisen, og er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en rapport som ble sluppet onsdag kveld gikk den britiske tankesmia Carbon Tracker ut med en advarsel.

De konkluderer med at verdien av kull-, olje- og gassreservene i verden vil bli redusert med to tredeler, med de enorme ringvirkningene det vil ha på verdensøkonomien.

Verdensbanken anslo i 2018 det framtidige overskuddet av olje, gass og kull til å være 39 billioner dollar (400 billioner norske kroner).

Debatt om oljepakke

Carbon Tracker har kommet fram til at dersom etterspørselen etter fossil energi faller med to prosent i året, i tråd med Parisavtalen, så vil det framtidige overskuddet på verdens olje-, gass- og kullreserver falle til 14 billioner dollar.

I Norge kom rapporten midt i innspurten på diskusjonene om en ny støttepakke til oljenæringen.

Støttepakka består av flere tiltak, men det helt sentrale er grepet som innebærer å utsette skatteregningen på nye investeringer. Ifølge regjeringen vil de foreslåtte endringene på oljeskatten føre til at det blir utløst opp mot 100 milliarder kroner som kan brukes til investeringer nå.

Både SV og Miljøpartiet De Grønne er svært skeptiske til ordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.