- Det er bare dumt

Å bruke masse penger på fossilindustrien er ikke en god investering, mener britisk energianalytiker.

OLJE: Johan Sverdrup feltsenter ble åpnet tidligere i år, før coronakrisen, og  er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
OLJE: Johan Sverdrup feltsenter ble åpnet tidligere i år, før coronakrisen, og er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en rapport som ble sluppet onsdag kveld gikk den britiske tankesmia Carbon Tracker ut med en advarsel.

De konkluderer med at verdien av kull-, olje- og gassreservene i verden vil bli redusert med to tredeler, med de enorme ringvirkningene det vil ha på verdensøkonomien.

Verdensbanken anslo i 2018 det framtidige overskuddet av olje, gass og kull til å være 39 billioner dollar (400 billioner norske kroner).

Debatt om oljepakke

Carbon Tracker har kommet fram til at dersom etterspørselen etter fossil energi faller med to prosent i året, i tråd med Parisavtalen, så vil det framtidige overskuddet på verdens olje-, gass- og kullreserver falle til 14 billioner dollar.

I Norge kom rapporten midt i innspurten på diskusjonene om en ny støttepakke til oljenæringen.

Støttepakka består av flere tiltak, men det helt sentrale er grepet som innebærer å utsette skatteregningen på nye investeringer. Ifølge regjeringen vil de foreslåtte endringene på oljeskatten føre til at det blir utløst opp mot 100 milliarder kroner som kan brukes til investeringer nå.

Både SV og Miljøpartiet De Grønne er svært skeptiske til ordningen.

- Dette er i praksis rene subsidier til oljenæringen som plutselig kan gjøre ulønnsomme oljefelt langt mer lønnsomme og føre til utbygging i uerstattelige naturområder i nord, har nestleder i MDG, Kriss Rokkan Iversen, sagt.

Også miljøorganisasjoner har advart mot det de omtaler som «gavepakke til oljebransjen».

- En samlet klimabevegelse viser til at dersom Norge skulle velge å fortsette å stimulere til investeringer i olje-  og gassnæringen under koronakrisen, vil det stå i sterk kontrast til responsen internasjonalt, heter det ifølge NTB.

- Dumt

Og der får SV og MDG langt på vei støtte av en av forfatterne bak rapporten til den britiske tankesmia Carbon Tracker.

Ifølge energianalytikeren Kingsmill Bond er det ikke klokt å bruke masse penger på den fossile industrien i ei tid da billig, fornybar energi vokser fram.

- Jeg antar det kommer an på om det er en lavkostnads industri, som blir ødelagt av disse skattene. Dersom det er en industri med relativt høy kostnad, så er det en uklok måte å bruke ressurser på.

- I en verden med fallende oljeetterspørsel, så er det bare dumt.

Tidligere denne uka brøt SV forhandlingene om krisepakken.

- Essensen er at man gambler milliarder på milliarder på oljen, uten at det følger med en eneste forpliktelse til å skape arbeidsplasser og komme i gang med nye grønne oppgaver, sa SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

- Utrolig god posisjon

På tross av at Bond neppe hadde brukt penger på krisepakker til oljenæringen om han fikk bestemme, er han imponert over det arbeidet Norge har lagt ned med det grønne skiftet.

- Norge er i en utrolig god posisjon. Norge har spart penger, og har allerede kommet i gang med arbeidet på nye områder, sier Bond, og peker på den norske satsingen på elbil og fornybar energi.

- Det er egentlig ganske imponerende og uvanlig. Norge har en unik mulighet til å gå fra det gamle systemet til det nye systemet uten for mye skade.

Han mener også at Equinor har kommet mye lenger i satsing på fornybar enn en del andre store fossilselskaper.

Likevel er det ikke til å komme fra at oljebransjen sysselsetter veldig mange i Norge. Ifølge en rapport publisert av Menon Economics for Olje- og energidepartementet var 225 000 sysselsatte i Norge enten direkte eller indirekte knytte til petroleumsnæringen i 2017.

Krangler om grønne løsninger

Det er et sentralt poeng for Frps nestleder og finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, når hun går til angrep på Venstre-leder Trine Skei Grandes ønsker for større satsing på grønne løsninger.

- Jeg har snakket med en rekke folk i industrien, både på gølvet og i ledelsen. Jeg har ikke truffet én eneste person som er enig med Trine Skei Grande i at det nå bare er å legge oljenæringen bak seg og sette i gang en rekke grønne prosjekter på kort sikt. Hvor er disse prosjektene konkret? Det er ren utopi og ønsketenkning som vil sende tusenvis av industriarbeidere ut i arbeidsledighet, sier Listhaug-

- Hun og mange andre er opptatt av havvind. Hywind Tampen som Equinor utvikler sysselsetter 50 personer på Kværner Stord. De har over 1000 ansatte. Karbonfangst og lagring som Skei Grande liker å snakke om vil gi 3700 årsverk over 2-3 år! Det er svært lite når vi snakker om en næring som i dag genererer titusenvis av arbeidsplasser.

Arbeiderpartiet, som har vært på linje med Senterpartiet og Frp om å skjerpe støttetiltakene til oljebransjen, mener veien inn i framtida går gjennom oljearbeiderne.

- Slik Arbeiderpartiet ser det går veien til fornybarsamfunnet gjennom oljearbeiderne og industriarbeiderne, derfor er det viktig at de får nok oppdrag i åra framover til at vi klarer å beholde og utvikle de sterke kompetansemiljøene de utgjør. Da er vi også best mulig rusta når investeringene i flere fornybare industrier starter for fullt, sier nestleder Hadia Tajik.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Flere jobber per million

Bond i Carbon Tracker peker på en rapport fra McKinsey der det slås fast at de forskjellige lands investeringer i fornybar energi gir langt flere jobber enn investeringer i fossilindustrien.

Investeringer i fornybar energi gir ifølge McKinsey 75 jobber per 10 millioner dollar investert. Tallet for fossilindustrien er 27 jobber per 10 millioner dollar.

Dette må Norge merke seg, mener Bond.

- Norge kan ikke kontrollere det som skjer globalt, men Norge kan dra fordel av det globale skiftet. Det er ikke noe poeng i å opprettholde kostbare jobber i oljeindustrien dersom det ikke er noen langsiktig framtid i dem, sier Bond.

- Da er det smartere, både for samfunnet og individet, å gi dem opplæring i en av framtidenes sektorer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer