- Det er en stor skam

NHO-sjef Ole Erik Almlid er beskjemmet.

SLITER: Seks av ti bedrifter sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. En av fire unge fullfører ikke videregående skole. NHO-topp Ole Erik Almlid ønsker å gjøre noe med begge deler. Foto: Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix
SLITER: Seks av ti bedrifter sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. En av fire unge fullfører ikke videregående skole. NHO-topp Ole Erik Almlid ønsker å gjøre noe med begge deler. Foto: Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Regninga for den norske velferdsstaten vil øke med formidable 41 milliarder kroner i løpet av de neste tiårene, kan Nav fortelle i en fersk framtidsanalyse.

Regnestykket bygger på en forutsetning om at like mange deltar og like mange står utenfor arbeidslivet som i dag. Befolkningsvekst og aldring tar utgangspunkt i beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det å inkludere flest mulig i arbeidslivet vil trolig være det viktigste grepet for å sikre velferdsordningene i framtida, sier seniorrådgiver Espen Steinung Dahl i Kunnskapsavdelingen i Nav.

- En skandale

Også Næringslivets Hovedorganisasjon har kikket inn i glasskula:

- De neste tretti åra må det skapes mellom 600 000 og 750 000 nye jobber dersom vi skal opprettholde dagens velferdsnivå, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Minst to av tre av disse nye jobbene må komme i privat sektor. Der sier seks av ti bedrifter i dagens Norge at de sliter med å finne arbeidskraft med riktig kompetanse.

- Samtidig vet vi at en av fire ikke fullfører videregående skole. Det gir en ubalanse mellom næringslivets behov for kvalifisert arbeidskraft og ungdommens behov for å finne seg jobb. Det er en stor skam, tordner Almlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer