- Det er fryktelig

Kundene forsvant over natta. Nå trygler næringsliv og turistnæringa i svenske grensekommuner om norsk åpning.

SPØKELSESBY: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Nå er «Norges største kjøpesenter» en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
SPØKELSESBY: Normalt kryr det av folk på Nordby shoppingsenter like over grensa. Nå er «Norges største kjøpesenter» en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn harryhandlet for 14,3 milliarder kroner i fjor. Etter at grensa ble stengt for å forhindre spredning av coronaviruset, har omsetningen sunket med 95 prosent i Strømstad og flere andre grensekommuner.

Noen kilometer fra grensa ved Svinesund ligger Nordby Shoppingsenter. Senterleder Ståle Løvheim pleier å omtale Nordby som «Norges største kjøpesenter».

I fjor omsatte Nordby for 4,6 milliarder kroner. Det er godt over Sandvika storsenter som er Norges største med en omsetning på 3,2 milliarder kroner. Nå er Nordby blitt en spøkelsesby.

- Kundene forsvant over natta. Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det er krevende. Nå har jeg 1100 ansatte i permittering. Så det er nesten bare meg her. Det er uvirkelig, sier Løvheim til Børsen.

Han ser med spenning fram til at den norske regjeringen kommer med oppdaterte råd for ferie- og fritidsreiser fredag.

- Vi savner hverdagen. Jeg håper dette normaliserer seg så fort som mulig, sier Løvheim.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Helt ødeleggende

Turistsjef Åsa Massleberg i Strømstad sier alle nå venter på regjeringens avgjørelse.

- Det er totalt ødeleggende og helt fryktelig, sier hun.

I løpet av april spratt arbeidsledigheten i Strømstad opp til 7,5 prosent. Det er den høyeste ledigheten på seks år, skriver Strømstads Tidning.

- Nå begynner oppsigelsene å tikke inn også, sier Massleberg til nyhetsbyrået TT.

Hun forklarer den helt spesielle betydningen grensebeliggenheten har for byen:

- I lille Strømstad med 13 000 innbyggere har vi et belegg i turistnæringen som har gjort at vi har vært helt i toppen i Vest-Sverige. Vi har også høyest handelsindeks i Sverige, som tilsvarer handelen i en kommune med 133 000 innbyggere. Det er derfor dette blir så ødeleggende, sier Massleberg.

- Ekstrem situasjon

Ved Daftø camping i Strømstad sank antall ordre med brutale 97 prosent for påsken, sammenliknet med fjorårets påske, ifølge administrerende direktør Lena Kempe.

– Det har vært en ganske ekstrem situasjon. En stund hadde vi 100 prosent kanselleringer, sier hun.

Det er 32 fast ansatte ved campingplassen. Halvparten har fått varsel om oppsigelse, og planen er å bare ansette en tredel av det som normalt er 200 sesongarbeidere.

60 prosent av campinggjestene kommer fra Norge.

– Vårt hovedmarked ligger akkurat nå på feil side av grensen, konstaterer Kempe.

Karantene-spekulanter

Ifølge Statistisk sentralbyrå la 8,5 millioner nordmenn ut på dagstur til Sverige for å handle i fjor. I snitt la hver av dem igjen 1682 kroner.

Strømstad topper lista over reisemål for harryhandel med hele 46 prosents andel av de 14,3 milliarder kronene vi la igjen i nabolandet i 2019. Deretter følger Charlottenberg med 18 prosent andel og Tøckfors med 9 prosent.

En måned etter at regjeringen i praksis stengte grensa, meldte NRK at over 2000 nordmenn var satt i 14 dagers karantene etter å ha påskehandlet i Sverige.

Da strammet regjeringa ytterligere til.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene, skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, fastslo Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Alle må bidra i dugnaden. Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette: De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sa han.

NYE REISERÅD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye reiseråd nå som Norge gradvis åpner under coronakrisen. Vis mer

Nordisk løsning

Også kommunene Eda og Årjäng er hardt rammet av grensestengningen.

Sammen med Strømstad har de skrevet brev til den svenske regjeringen, og beskrevet situasjonen de befinner seg i.

Kommunalråd Johanne Söderberg i Eda, som huser flere shoppingsentre ved grensa, sier det er «klart vi vil at de skal åpne grensene», men at det må skje på forsvarlig vis.

Minister for utenrikshandel Anna Hallberg sier til TT at svenskene har funnet pragmatiske løsninger for grensehandel og turistnæringa med Danmark og Finland.

- Det må vi også få til med Norge. Det er mye på gang av dialog og diskusjoner. Jeg håper det skjer noe nå når Norge åpner opp, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer