Krigen i Ukraina:

- Det er ikke trygt

Russiske oligarker rømmer fra ferieparadis.

FLYKTER: Bare én luksusyacht med tilknytning til en russisk oligark har vært å spore utenfor de baleariske øyene siden Russland invaderte Ukraina. Her er en strand ved byen Cala En Porter på Menorca. Foto: The Travel Library/REX/NTB
FLYKTER: Bare én luksusyacht med tilknytning til en russisk oligark har vært å spore utenfor de baleariske øyene siden Russland invaderte Ukraina. Her er en strand ved byen Cala En Porter på Menorca. Foto: The Travel Library/REX/NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke bare Rune Rudberg som er glad i å feriere på Balearene, den spanske øygruppa i Middelhavet. Det er også et yndet reisemål for russiske oligarker.

Etter at Russland invaderte Ukraina for tre måneder siden, har oligarkene derimot glimret med sitt fravær ved den spanske kysten.

Bare én yacht tilknytta en av de russiske rikingene har vært å se i regionen siden sanksjonene fra Vesten ble pålagt dem.

Det viser en analyse gjort av Spire Global Inc for Bloomberg.

- Vil tenke seg om to ganger

Selskapet har laget en tjeneste der de til enhver tid sporer hvor yachter tilknytta oligarker skal befinne seg.

Over 12 yachter, til en samla verdi av over 2,25 milliarder dollar, cirka 22 milliarder kroner, har blitt beslaget verden over etter at krigen starta.

Blant annet tok Fiji, på vegne av USA, nylig kontroll over superyachten «Amadea», som USA mener er eid av den sanksjonerte oligarken Suleiman Kerimov. Den er verdsatt til 300 millioner dollar.

I BRANN: En yacht stod i full fyr i Biograd Na Moru, Kroatia. VIDEO: Marko Dimić/PIXSELL REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- Alle rike russere som eier en megayacht, uansett om de er på sanksjonslistene eller ikke, vil tenke seg om to ganger før de forflytter yachtene sine til Mallorca, Ibiza eller noe annet sted i Europa, sier Denis Suka, en influencer som er kjent som «The Yacht Mogul», til Bloomberg, og legger til:

- Sanksjonslista blir bare større og lengre. Det er ikke trygt for noen av de russiske oligarkene.

- Favorittdestinasjoner

I april tok spanske myndigheter kontroll over yachten «Tango» da den var på Mallorca. Den knyttes til Viktor Vekselberg, og er verdsatt til 95 millioner dollar.

Minst tre andre skip har så langt blitt beslaglagt av den spanske regjeringa, inkludert «Lady Anastasia», som var på Mallorca da det skjedde.

Det har gjort sitt til at de russiske rikingene nå stort sett holder seg unna Balearene. Øyene, kanskje spesielt Ibiza, er kjent for sine mange fester.

- Ibiza og Mallorca er favorittdestinasjoner for russere med penger. Om sommeren er Ibiza en festsentral 24/7, men ingen russere vil dra dit med yachtene sine nå, sier Suka til avisa.

Ifølge Spire Global Incs analyse er det bare yachten «Solaris» som har vært sporbar i området denne våren. Den er tilknytta Roman Abramovitsj, som er kjent for mange som fotballklubben Chelseas tidligere eier.

Til sammenlikning skal det ha vært minst ni megayachter eid av oligarker i området i april 2019 og 2021. Både båten «Graceful», som har bånd til Putin selv og er verdsatt til 100 millioner dollar, og «Dilbar», som nå er beslaglagt, og som har bånd til Alisjer Usmanov og er verdt 750 millioner dollar, skal ha befunnet seg ved Balearene den gang.

En rekke yachter har siden krigen starta flyktet til steder hvor det er enklere å gjemme seg fra Vestens sanksjoner. Flere av dem har den siste tida vært å spore i nærheten Maldivene i Indiahavet, blant annet båten «Nord», som er tilknytta Aleksej Mordasjov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer