- Det er jo galskap

De ivrigste har sovet under åpen himmel midt i Oslo sentrum i tre uker.

VINKØ: Det årlig Burgund-slippet på Vinmonopolet får voksne mennesker til å legge seg i soveposen foran butikken i flere uker i forkant. Med priser på opptil 55.000 kroner flaska, kniver de om hvem som får tak i det aller beste. Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag får køliggerne utenfor Vinmonopolets spesialbutikk på Aker Brygge lønn for strevet.

Vin til 55 000 kroner flaska ligger i potten når det skal gires om fra utholdenhet til hurtighet, taktiske grep og strategiske vurderinger.

Og glipper den mest eksklusive i kampens hete, kan de fremste i køen fortsatt kjempe om kupp til 10 000, 15 000 eller 27 000 kroner.

Et eget samfunn

Det handler om Vinmonopolets årlige slipp av viner fra Burgund. Dråpene fra dette området øst i Frankrike har en status i vinverden som noe av det ypperste. For de mest interesserte er dette slippet en begivenhet som ikke overgås av noe annet.

For andre er livet i polkøen av vel så stor interesse.

- Det er en indre justis. Jukser du og drar på jobb uten å få inn kona eller en venn til å ta plassen din, da havner du bakerst i køen, forteller Oda Randmæl.

Hun har campet på Aker Brygge i tre døgn og er nummer sju når de offisielle kølappene skal deles ut torsdag morgen.

- Er det ikke juks å ha vikar?

- De første i køen bestemmer reglene. Dette er et eget samfunn som dukker opp en gang i året. Her er et hierarki med en regjering, regler og normer. Ganske spennende å være med på, for det er en gjeng med super-nerdete interesse for vin, og spesielt for Burgund. Det blir for dyrt for meg, jeg er mer for viner fra Piemonte, røper Randmæl.

- Oj, Piemonte! Blir du sett ned på?

- De syns nok jeg er litt rar. Men først og fremst blir jeg godt tatt vare på.

I hemmelighet

Flere av de mest ivrige som har sovet ute i mange dager for å sikre seg godbiter fra Burgund, forsvinner når Børsen dukker opp dagen før selve slippet.

LUKSUSVIN: Klokken 10 torsdag 7. februar ble noen av klodens mest ettertraktede viner sluppet i Vinmonopolets spesialbutikker. Bjørn Håvard hadde ventet lengst av alle i kø: 16 dager! Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Man har nok litt ulike grunner for å ville ligge litt lavt. Noen har kanskje ikke fortalt kona at de ligger i kø her for å kjøpe vin til flere titusen kroner. Andre ønsker en lav profil av hensyn til arbeidsgiveren, lyder forklaringene.

- Og noen tenker kanskje at det kan oppfattes som litt pussig å bruke en månedslønn eller mer på et par flasker vin?

GODBIT: En Romanee-Conti fra 2014 fra produsenten ved samme navn kunne blitt din for 55.000 kroner, om du hadde vært tidlig nok ute i polkøen for årets Burgund-slipp. Foto: Endre Vellene
GODBIT: En Romanee-Conti fra 2014 fra produsenten ved samme navn kunne blitt din for 55.000 kroner, om du hadde vært tidlig nok ute i polkøen for årets Burgund-slipp. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Dette er helt eksepsjonell vin som lages i små volumer. Dessuten er den svært gunstig priset i Norge. Så det er jo for så vidt verdt det. Men det er jo galskap, om man ser det på den måten, sier Brede Rørhus til Børsen.

Han har sikret seg plass nummer 21 i køen og har regnet ut at det blir braking point for å sikre seg noe av det ypperste, takket være de nye kvotereglene som setter et tak på 12 flasker totalt per kunde og maksimalt en flaske per kunde av de aller mest spesielle utgavene.

- Jeg er skikkelig heldig. Nummer 22 kom bare noen minutter etter meg, gliser Rørhus.

Litt korkangst

Børsen kunne tirsdag fortelle skrekkhistorien om at 15 prosent av vinene som ble åpnet under en Burgund-smaking for vinpressen nylig, hadde korkfeil.

Det setter i varierende grad et negativt smakspreg på de edle dråpene.

Nyheten, som først ble omtalt av Finansavisen, har også blitt lagt merke til i køen utenfor Aker Brygge-polet.

- Det har vært litt tema, men det er jo ikke noe vi får gjort noe med. Vin er uansett en risikosport. Alle her vet at vin kan være oksidert eller ha korkfeil. Sånn er det bare, sier Randmæl.

Martin Bjørnerud stikker så vidt snuta opp fra en sovepose da Børsen får kontakt. Han sluttet seg til køen tirsdag kveld, og har plass som nummer 18.

- De som ligger lengst fram har vært her i tre uker. Det blir litt mye for min del, sier han.

- Hvor mye penger har du planlagt å bruke?

- Det kommer litt an på hvor mye som er igjen når de foran meg har tatt det de skal ha. Jeg håper det ikke blir mer enn 50 000 kroner.

- Og det er det verdt?

- Dette er jo utrolig bra vin, og ikke noe du drikker en vanlig helg.

Ikke mine penger

Etter det Børsen forstår, vil en betydelig andel av de mest eksklusive flaskene som omsettes på Aker Brygge og andre spesialpol torsdag, aldri bli drukket her til lands - verken helg eller hverdag.

- Du kan fort få tre ganger så mye på nettbaserte vinauksjoner som det du betaler på Vinmonopolet denne torsdagen i februar. De første flaskene dukker gjerne opp for videresalg allerede etter en dag eller to, blir Børsen fortalt.

Etter hvert får Børsen lirket ut noen flere detaljer om kø-reglementet. Som at dette med videresalg ikke er et populært samtaleemne.

Det finnes også andre kø-tabuer:

- Det går jo historier om at noen sender au pairen sin for å stå i kø for seg. Er det noen som får betalt for å stå i kø?

- Det er en av de tingene man ikke spør om, sier Randmæl.

- Og hva med deg?

- Jeg skal handle for andre, men er her for opplevelsen. I fjor handlet jeg for 8500 kroner. Det blir nok en god del mer i år. Så det blir jo dyrt, og jeg er veldig glad for at det ikke er mine penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer