- Det er overraskende

Sjeføkonomene mener regjeringens oljepengebruk er strammere enn ventet.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bruke mindre oljepenger neste år enn i kriseåret vi er inne i. 313,4 oljemilliarder er summen finansminister Jan Tore Sanner ønsker å bruke i 2021.

Det tilsvarer 3,0 prosent av SPU ved inngangen til året.

- Denne oljepengebruken er strammere enn forventet. Norges Bank har anslått 3,5 prosent. Det er bra at vi kommer tilbake til tre prosentregelen raskt. Det er overraskende. Dette bidrar til å holde rentene lave og kronekursen lav, og det vil styrke konkurransekraften, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 til Børsen.

- Mer forsiktig pengebruk

- Min umiddelbare tanke er at vi fortsatt bruker veldig mye penger på statsbudsjettet, men at det er en mer forsiktig pengebruk enn vi hadde trodd. Vi har klart å komme tilbake på tre prosent av oljefondets verdi, som er noe raskere enn vi hadde antatt, sier sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland til Børsen.

Foreløpig mener Haugland at den totale bruken av oljepenger framstår som fornuftig.

- Så lenge pengene blir brukt riktig. Jeg synes den totale potten virker fornuftig. Så har man alltids muligheter for å justere opp, dersom det blir nødvendig, sier Haugland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer