- Det er overraskende

Sjeføkonomene mener regjeringens oljepengebruk er strammere enn ventet.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bruke mindre oljepenger neste år enn i kriseåret vi er inne i. 313,4 oljemilliarder er summen finansminister Jan Tore Sanner ønsker å bruke i 2021.

Det tilsvarer 3,0 prosent av SPU ved inngangen til året.

- Denne oljepengebruken er strammere enn forventet. Norges Bank har anslått 3,5 prosent. Det er bra at vi kommer tilbake til tre prosentregelen raskt. Det er overraskende. Dette bidrar til å holde rentene lave og kronekursen lav, og det vil styrke konkurransekraften, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 til Børsen.

- Mer forsiktig pengebruk

- Min umiddelbare tanke er at vi fortsatt bruker veldig mye penger på statsbudsjettet, men at det er en mer forsiktig pengebruk enn vi hadde trodd. Vi har klart å komme tilbake på tre prosent av oljefondets verdi, som er noe raskere enn vi hadde antatt, sier sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland til Børsen.

Foreløpig mener Haugland at den totale bruken av oljepenger framstår som fornuftig.

- Så lenge pengene blir brukt riktig. Jeg synes den totale potten virker fornuftig. Så har man alltids muligheter for å justere opp, dersom det blir nødvendig, sier Haugland.

- Mest kontraktive budsjettet i historien

- Isolert sett vil dette statsbudsjettet dempe aktiviteten i norsk økonomi, noe som også er helt logisk, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Børsen.

- Etter det mest ekspansive budsjettet i historien, får vi nå det mest kontraktive budsjettet i historien, lyder Dørums umiddelbare kommentar til hovedtallene.

Det bygger han på at Finansdepartementet har laget to regnestykker for den såkalte budsjettimpulsen, det som på godt norsk handler om hvorvidt statens pengebruk bidrar til å sette fart eller bremse farten i norsk økonomi.

Regnestykket som holder de ekstraordinære coronatiltakene utenfor - ender med en budsjettimpuls på pluss 1 prosent. Mens når man tar utgangspunkt i den reelle pengebruken i år, blir tallet minus 2,9 prosent.

Dørum registrerer at regjeringens øvrige anslag ligger på den positive siden. Både arbeidsledighetstallene og anslaget for bruttonasjonalprodukt (BNP) er mer positivt enn det andre prognosemakere - som Statistisk sentralbyrå (SSB) og NHO har kommet med de siste ukene.

EKSPORT: I regjeringens handlingsplan for eksport kommer det fram at regjeringen vil sette av 100 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger. Video: NTB Vis mer

- Jeg vil likevel si det er innafor, fordi usikkerheten er så stor, sier Dørum.

NHOs sjeføkonom mener videre at hovedtallene klart viser at regjeringen er nødt til å snakke med Fremskrittspartiet (eller noen andre) for å få budsjettet vedtatt i Stortinget, og dessuten at coronakrisa langt fra er over.

- Veldig ventet

Sjeføkonom Frank Jullum mener på sin side denne oljepengebruken er noe strammere enn forventet.

- Fordi pengebruken var så stor i 2020 så blir det strammet inn som følge av det. Det er veldig ventet, men oljepengebruken var fortsatt litt strammere enn vi hadde forventet. Men det var forventet at de ville stramme inn, sier Jullum til Børsen.

- Om dette er for mye eller for lite eller akkurat passe er svært vanskelig å si med den store usikkerheten som eksisterer for tiden, men skyldes at regjeringen antar at behovet for coronatiltak neste år blir betydelig lavere, fortsetter han.

Finansdepartementet skriver at innstrammingen først og fremst skyldes at mesteparten av de omfattende og midlertidige coronatiltakene i 2020 avsluttes.

Holdes de ekstraordinære tiltakene i år utenom, er den coronajusterte budsjettimpulsen pluss 1 prosent målt som andel av verdiskapningen.

Selve budsjettet legges fram klokka 10, mens de store makrotallene kom allerede klokka 8.

Nøkkeltall i statsbudsjettet 2021:

Årets tall i parentes.

* Foreslått oljepengebruk i 2021 (strukturelt oljekorrigert underskudd): 313,4 milliarder kroner (404,3). 90,9 milliarder kroner mindre enn i år.

* Uttak i prosent fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland): 3,0 prosent (3,9).

* Budsjettets virkning på norsk økonomi (budsjettimpulsen): 2,9. Koronajustert budsjettimpuls 1,0. (4,1):

* Veksten i sysselsettingen i 2021: Forventet opp 0,6 prosent (-1,6).

* Ventet ledighetstall i 2021 (AKU): 4,4 (4,7) prosent av arbeidsstyrken.

* Ventet registrerte ledige i 2021: (Nav): 3,1 prosent (4,9).

* Samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP Fastlands-Norge): Produksjonen av mengden varer og tjenester er ventet å øke med 4,4 prosent i 2021. (-3,1).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer