- Det flyter over

Fredag skulle Edelh Lena Ingebrigtsen (58) gå tur til Tufjorden i Nordkapp kommune. Synet som møtte henne, gjorde henne forbanna.

TRIST SYN: Edelh Lena Ingebrigtsen er glad i å gå i naturen. Synet som møtte henne fredag, gjorde henne både trist og forbanna. Foto: Privat
TRIST SYN: Edelh Lena Ingebrigtsen er glad i å gå i naturen. Synet som møtte henne fredag, gjorde henne både trist og forbanna. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det var ikke ukjent for Edelh Lena Ingebrigtsen (58) fra Honningsvåg at turister legger igjen søppel, dopapir og avføring langs turstiene i Nordkapp kommune.

Fredag fikk hun for første gang oppleve dette selv, da hun ble møtt av haugevis av dopapir og brukte tamponger langs turstien til Tufjorden.

- Det flyter over. Man blir oppgitt og forbanna, forteller Ingebrigtsen til Dagbladet.

Nå etterlyser hun en løsning på forsøplinga som turismen fører med seg.

ETTERSPØR LØSNING: - Antallet turister øker. Da må vi kunne håndtere de som allerede kommer, mener Edelh Lena Ingebrigtsen. Foto: Privat
ETTERSPØR LØSNING: - Antallet turister øker. Da må vi kunne håndtere de som allerede kommer, mener Edelh Lena Ingebrigtsen. Foto: Privat Vis mer

- Utrolig ekkelt

Det var fredag at Ingebrigtsen skulle gå fra rasteplassen ved Tufjordutsikten og til Tufjorden. Fra rasteplassen er det flott utsikt, og mange turister velger å stoppe eller overnatte der.

Naturligvis følger det med at folk må på toalettet.

Det viser seg imidlertid at flere turister har gjort fra seg nær turstiene uten å grave ned eller dekke det til.

Nettopp dét var synet som møtte Ingebrigtsen i turområdet fredag.

- Det var utrolig ekkelt. Jeg tror ikke jeg kommer til å gå tur der mer, sier hun.

TURMÅL: Det var langs turstiene til Tufjorden at flere hadde gjort sitt fornødne uten å rydde opp etterpå. Foto: Privat
TURMÅL: Det var langs turstiene til Tufjorden at flere hadde gjort sitt fornødne uten å rydde opp etterpå. Foto: Privat Vis mer

- Haster

- Vi er glade for å ha en stor turistnæring, og vi vil gjerne ta dem imot, sier Ingebrigtsen.

- Samtidig er vi en liten kommune med bare 3000 innbyggere. Vi kan ikke bære kostnadene med å legge til rette for at det skal håndteres alene, fortsetter hun.

Nå mener hun det haster med å finne en løsning.

Nordkapp er imidlertid ikke alene om å oppleve utfordringer med forsøpling. Dette gjelder flere reiselivskommuner i hele landet.

Forrige måned skapte Lofoten overskrifter etter at de innførte bæsjeposer for mennesker. Når turister starter turen i Lofotodden nasjonalpark, blir de bedt om å ta med seg en pose.

Dagbladet har også skrevet om et av nasjonalparkens andre prosjekter, der deltakere har plukket litervis med bæsj etter trengende turister.

- Toppen av et isfjell

Ordfører i Nordkapp kommune, Trudy Engen, sier til Dagbladet at det Ingebrigtsen opplevde fredag, er et kjent problem.

- Det viser seg at turistene som kommer, ikke har gode dorutiner. Vi har heller ikke hatt gode nok rutiner om å holde det rent og å opplyse om hvordan man bruker naturen og håndterer søpla. Så der må vi gjøre en jobb, sier Engen.

Hun forteller at det er flere områder i kommunen som mottar mye besøk, og at det er sannsynlig at man kan avdekke flere steder med samme utfordringer.

- Jeg tror dette bare er toppen av isfjellet, sier ordføreren.

Vil være prosjektpilot

Tidligere i år offentliggjorde det regjeringsoppnevnte reiselivsutvalget en utredning som peker på reiselivsutfordringer norske kommuner står overfor.

I utredningen ble det konkludert med at man bør få på plass en nasjonal besøksbidragsordning, som også kalles en «turistskatt». Dette skal bidra til å finansiere fellesgoder.

- Nordkapp kommune har søkt departementet om å være pilot for prosjektet, opplyser Engen.

Hun forteller at det ble gjort et vedtak i kommunen sent i juni, som gjør at kommunedirektøren kan starte arbeidet med å få på plass en besøksforvaltning.

En besøksforvaltning er en plan på hvordan man skal håndtere besøksmengden, og samtidig kunne ta vare på naturen og de fastboende.

- Ikke greit

- Man må ta tilbakemeldingene man får på alvor og finne en løsning, sier Engen.

- Dette er ikke greit for naturen eller folkene her. Vi vil at gjestene skal ha gode opplevelser, men også at det skal være godt å bo her. Da vil vi gjerne ha det rent.

Også Ingebrigtsen krysser fingrene for at det snart kan komme en løsning på problematikken.

- Jeg vil gjerne ta imot turistene, men jeg er ikke villig til å vasse i søpla deres, vedgår hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer