Det var ikke ukjent for Edelh Lena Ingebrigtsen (58) fra Honningsvåg at turister legger igjen søppel, dopapir og avføring langs turstiene i Nordkapp kommune.
Fredag fikk hun for første gang oppleve dette selv, da hun ble møtt av haugevis av dopapir og brukte tamponger langs turstien til Tufjorden.
- Det flyter over. Man blir oppgitt og forbanna, forteller Ingebrigtsen til Dagbladet.
Nå etterlyser hun en løsning på forsøplinga som turismen fører med seg.

- Utrolig ekkelt
Det var fredag at Ingebrigtsen skulle gå fra rasteplassen ved Tufjordutsikten og til Tufjorden. Fra rasteplassen er det flott utsikt, og mange turister velger å stoppe eller overnatte der.
Naturligvis følger det med at folk må på toalettet.
Det viser seg imidlertid at flere turister har gjort fra seg nær turstiene uten å grave ned eller dekke det til.
Nettopp dét var synet som møtte Ingebrigtsen i turområdet fredag.
- Det var utrolig ekkelt. Jeg tror ikke jeg kommer til å gå tur der mer, sier hun.

- Haster
- Vi er glade for å ha en stor turistnæring, og vi vil gjerne ta dem imot, sier Ingebrigtsen.
- Samtidig er vi en liten kommune med bare 3000 innbyggere. Vi kan ikke bære kostnadene med å legge til rette for at det skal håndteres alene, fortsetter hun.
Nå mener hun det haster med å finne en løsning.
Nordkapp er imidlertid ikke alene om å oppleve utfordringer med forsøpling. Dette gjelder flere reiselivskommuner i hele landet.
Forrige måned skapte Lofoten overskrifter etter at de innførte bæsjeposer for mennesker. Når turister starter turen i Lofotodden nasjonalpark, blir de bedt om å ta med seg en pose.
Dagbladet har også skrevet om et av nasjonalparkens andre prosjekter, der deltakere har plukket litervis med bæsj etter trengende turister.

Plukker turist-bæsj
- Toppen av et isfjell
Ordfører i Nordkapp kommune, Trudy Engen, sier til Dagbladet at det Ingebrigtsen opplevde fredag, er et kjent problem.
- Det viser seg at turistene som kommer, ikke har gode dorutiner. Vi har heller ikke hatt gode nok rutiner om å holde det rent og å opplyse om hvordan man bruker naturen og håndterer søpla. Så der må vi gjøre en jobb, sier Engen.
Hun forteller at det er flere områder i kommunen som mottar mye besøk, og at det er sannsynlig at man kan avdekke flere steder med samme utfordringer.
- Jeg tror dette bare er toppen av isfjellet, sier ordføreren.

Gladmelding for Sør-Europa
Vil være prosjektpilot
Tidligere i år offentliggjorde det regjeringsoppnevnte reiselivsutvalget en utredning som peker på reiselivsutfordringer norske kommuner står overfor.
I utredningen ble det konkludert med at man bør få på plass en nasjonal besøksbidragsordning, som også kalles en «turistskatt». Dette skal bidra til å finansiere fellesgoder.
- Nordkapp kommune har søkt departementet om å være pilot for prosjektet, opplyser Engen.
Hun forteller at det ble gjort et vedtak i kommunen sent i juni, som gjør at kommunedirektøren kan starte arbeidet med å få på plass en besøksforvaltning.
En besøksforvaltning er en plan på hvordan man skal håndtere besøksmengden, og samtidig kunne ta vare på naturen og de fastboende.

Skrekkfunn i doskåla
- Ikke greit
- Man må ta tilbakemeldingene man får på alvor og finne en løsning, sier Engen.
- Dette er ikke greit for naturen eller folkene her. Vi vil at gjestene skal ha gode opplevelser, men også at det skal være godt å bo her. Da vil vi gjerne ha det rent.
Også Ingebrigtsen krysser fingrene for at det snart kan komme en løsning på problematikken.
- Jeg vil gjerne ta imot turistene, men jeg er ikke villig til å vasse i søpla deres, vedgår hun.