Krigen i Ukraina:

- Det første sjokket

Vladimir Putins regime var forberedt på sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, men norsk ekspert tror de er overrasket over hvor harde sanksjonene ble.

SJOKK: Norsk ekspert tror Vladimir Putin undervurderte hvor strenge økonomiske sanksjoner Vesten ville ilegge Russland. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
SJOKK: Norsk ekspert tror Vladimir Putin undervurderte hvor strenge økonomiske sanksjoner Vesten ville ilegge Russland. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror helt sikkert de er overrasket av styrken på sanksjonene og den unisone fordømmelsen, sier professor ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø, til Børsen.

I tråd med at situasjonen har eskalert i Ukraina, har Vesten kommet med stadig tøffere sanksjoner nesten dag for dag.

- Det første sjokket

De første sanksjonene kom etter at Vladimir Putin anerkjent de to utbryterrepublikkene helt øst i Ukraina, og annonserte at Russland ville sende «fredsbevarende styrker» til området.

Dette førte til at Vesten innførte det som av de fleste eksperter ble omtalt som nokså milde sanksjoner, før Russland invaderte Ukraina torsdag.

I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. De tar sikte på å ramme Putin og kretsen rundt ham direkte, samtidig som de har fryst verdiene til den russiske sentralbanken og kastet ut flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

- Det vi ser nå er det første sjokket. Det er umulig å vite hva russerne har forventa, men jeg vil anta at de ikke hadde venta seg så kraftige sanksjoner, og så stor grad av samstemthet, sier Østbø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer