- Det frekkeste jeg har hørt på lenge

LO-toppen trodde knapt det var sant da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) pekte på utsatt ferie som en mulig vei ut av feriepengeknipa.

FERIEDRØM: Sol og bading på greske ferieøyer som her fra Kos i fjor må byttes ut med Norges-ferie i 2020. Men fortsatt er det mange som ikke vet om feriepengene kommer inn på konto. Foto: Christian Roth Christensen
FERIEDRØM: Sol og bading på greske ferieøyer som her fra Kos i fjor må byttes ut med Norges-ferie i 2020. Men fortsatt er det mange som ikke vet om feriepengene kommer inn på konto. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil minne om at dette er de ansattes penger, penger som er opptjent i 2019. Å drive for kreditors regning, slik disse bedriftene har gjort, er rett og slett ulovlig i Norge, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til Børsen.

En av fire bedrifter som er organisert i Næringslivets Hovedorganisasjon sa tidligere i vår at de enten ikke har likviditet, eller tviler på om de vil ha penger i kassa til å betale ut feriepenger i år.

Det berører potensielt titusenvis av coronarammede arbeidstakere.

- Dine penger

LO har foreslått at feriepengene skal settes inn fortløpende på en separat konto, slik bedriftene allerede i dag er forpliktet til når det gjelder pensjon og skattetrekk. Forslaget er møtt med støtte fra Ap og SV, og Røe Isaksen er slett ikke avvisende.

I et intervju med Børsen torsdag slo Røe Isaksen fast at arbeidstakerne har rett på feriepenger fra arbeidsgiveren.

Han viste til den statlige lånegarantiordningen for små og mellomstore bedrifter, der staten garanterer for 90 prosent. Et lån herfra vil sikre årets feriepengeutbetalinger, framholdt statsråden.

- Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiver. Feriepenger er dine penger, og en juridisk rettighet du har. Arbeidsgiver har ikke noe valg. Hvis bedriften sliter med å betale ut feriepengene, så må de gå til banken, be om lån i ordningen der staten garanterer for 90 prosent og bruke de pengene til å betale ut feriepenger, understreket Røe Isaksen.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han minnet også om at arbeidstakerne har et kraftig ris bak speilet. Det er nemlig mulig å kreve bedriften slått konkurs - noe som vil overføre ansvaret for utbetalinger av feriepenger til lønnsgarantifondet.

- Forferdelig dårlig råd

Samtidig pekte han på en tredje mulighet - nemlig at man på den enkelte arbeidsplass kan bli enige om å skyve sommerferien til seinere i år eller overføre inntil to uker til neste år.

I så fall er det også mulig å forskyve feriepengeutbetalingen.

- Dette er det frekkeste jeg har hørt på lenge, utbryter LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

En utsettelse vil neppe løse det underliggende problemet, mener hun:

- Alle signaler fra regjeringen tyder på at coronakrisa vil vedvare lenge. Det er ingen grunn til å tro at bedriftene som har brukt opp de ansattes feriepenger, antakelig i stor grad før coronakrisa inntraff, kommer til å være bedre rustet til å utbetale feriepenger om noen måneder eller et halvt år, sier hun.

- Det er et forferdelig dårlig råd Røe Isaksen gir til norske arbeidstakere, og de bør ikke følge det, sier LO-nestlederen.

Ikke stor sparekonto

Hessen Følsvik minner om at mange av dem som nå står i fare for ikke å få feriepenger, også har familiemedlemmer som uansett vil avvikle sommerferie som normalt.

- Hvis regjeringen mener at hovedferien i Norge skal flyttes, så får de faktisk flytte skoleferien. Da får de holde skoler og barnehager åpne i sommer, og så heller legge inn en lengre juleferie. Det vil de selvsagt ikke gjøre, men da kan de heller ikke be foreldrene om å droppe ferie, sier Hessen Følsvik.

Å få feriepengene når man skal, er avgjørende for vanlige arbeidsfolk, mener LO-toppen:

- Torbjørn Røe Isaksen må huske på at det er stor forskjell på dem som i dag er rammet av coronakrisa økonomisk og jobbmessig, og oss som er mindre berørt. Det er langt fra alle som kan bruke av sparekontoen og leie seg en rorbu i Lofoten for å redde sommerferien. Feriepengene er arbeidstakernes penger, som de skal kunne bruke til ferie. Og de skal på konto før hovedferien starter, fastslår hun.

- Opprørende

Røe Isaksen understreket i intervjuet med Børsen før helga at feriepengene er de ansattes penger. En eventuell framforhandlet lokal enighet om å skyve på sommerferien bygger på en viktig forutsetning:

- Forutsetningen er at feriepengene er dine uansett. De blir ikke borte selv om ferien utsettes. Utsatt ferie betyr ikke at bedriften kan bruke feriepengene til å betale andre regninger, presiserer Røe Isaksen.

Peggy Hessen Følsvik mener resonnementet vitner om mangel på innsikt i det som er en krevende situasjon for mange.

- Det er opprørende å høre at regjeringa tar så lett på hvordan folk i Norge rammes økonomisk av coronakrisa. Da bedriftene ba om hjelp, ble det handlet raskt. Bedriftene fikk fritak for mesteparten av arbeidsgiverperioden. De fikk kontantstøtte. Og de fikk det nærmest over natta. Nå, når det dreier seg om arbeidstakerne, er solidariteten og samholdet fullstendig forsvunnet. Hvor ble det av dugnaden? Skulle vi ikke løfte sammen? - spør hun.

Virkelighetsfjernt

Arbeiderpartiets Arild Grande, som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener Røe Isaksen er på ville veier.

- Forslaget er helt håpløst og vitner om en statsråd som er fjernt fra virkeligheten til arbeidsfolk. For mange er feriepengene noe man er helt avhengig av. Dette forslaget er respektløst mot alle som er bekymret for hvordan de skal få ting til å gå opp, sier Grande til Børsen.

- Røe Isaksen bør droppe denne tanken med en gang og heller ta ansvar for å finne løsninger som funker for folk, tilføyer han.

Dagbladets forbrukernettsted Din Side meldte i helga at en familie med to inntekter på totalt 900 000 kroner i året, vil få 15 300 kroner mindre i feriepenger neste år dersom begge er coronapermittert i to måneder. Er begge permittert i seks måneder, kuttes feriepengebudsjettet med 45 900 kroner.

Årsaken er at du ikke har feriepengeopptjening når du er permittert og går på dagpenger.

- Denne regjeringen har fjernet retten til å opptjene feriepenger for dem som mister jobben. Dette vil skape store problemer for svært mange neste sommer og samtidig ramme reiselivsnæringen hardt, sier Grande til Børsen.

Pekte på en mulighet

Børsen har forelagt kritikken for arbeids- og sosialministeren. Røe Isaksen svarer følgende i en e-post:

- Det er ingen tvil om at feriepengene tilhører arbeidstakeren, og det er absolutt ikke greit dersom bedriften bruker disse pengene til noe annet. La det heller ikke være noen tvil om at arbeidstaker har rett til å ta ut ferie og at arbeidsgiver har plikt til å betale ut feriepengene. Ingen skal måtte flytte ferien dersom årsaken er at bedriften holder tilbake feriepengene.

- Men - så vet vi alle at mange bedrifter er i en veldig vanskelig situasjon. Hvis arbeidstaker og arbeidsgiver er enige, kan man vurdere å benytte adgangen ferieloven gir til å skyve deler av ferien til neste år.

- Som jeg poengterte til Børsen i forrige uke, ligger det en mulighet i ferieloven å flytte ferien. Det er ikke noe nytt i dette, og det er heller ikke min oppfordring å flytte ferien. Mitt hovedpoeng var og er at feriepengene tilhører den enkelte arbeidstakeren. Å flytte ferien og dermed utbetalingen var og er en mulighet om man blir enige om det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer