KrF og Frp vil ha eksportstans:

- Det har gått altfor langt

KrF og Frp ber regjeringen om å stanse strømeksporten inntil videre. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bønnfaller statsminister Støre, og mener at det har gått altfor langt.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen at Norge vil begrense strømeksporten om nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida. Energipolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad for KrF og stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) mener derimot at man allerede nå bør innføre en midlertidig eksportstans.

- Dette har gått altfor langt. Vi vil ha en stopp av eksport fram til vi har fylt opp vannmagasinene til et forsvarlig nivå, uttaler Ropstad til Børsen og fortsetter:

- For å unngå at strømregninga i vinter ikke når nye rekorder, mener vi at det er nødvendig å stoppe eksporten fram til at magasinene har blitt fylt opp til et forsvarlig nivå. Vi mener at situasjonen med de lave vannmagasinene er kritisk.

Ropstad bønnfaller Støre.

- Vær så snill, Støre. Nå haster det å få på plass tiltak.

ENERGIPOLITISK TALSPERSON: Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ENERGIPOLITISK TALSPERSON: Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Situasjonsbeskrivelse

Nord-Norge opplever kraftoverskudd, mens Sør-Norge opplever kraftmangel. Nå opplyser imidlertid Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det for andre uke på rad har blitt importert mer strøm til Sør-Norge enn det har blitt eksportert.

Videre opplyser NVE at fyllingsgraden i Sør-Norge er på et lavt nivå for årstida, men at den fortsetter å øke.

I sommer ba NVE Statnett om å utrede behovet for framtidige tiltak i tilfelle en svært anstrengt kraftsituasjon. I tillegg har NVE besluttet at utvalgte vannkraftprodusenter i Sør-Norge skal rapportere ukentlig om produksjon og magasinfylling.

Ber Støre snakke med EU

Stortingsrepresentant Nilsen sier til Børsen at han er oppgitt over Støre og regjeringen.

- Regjeringen burde har vedtatt vårt forslag om å begrense og regulere eksporten, som vi la fram i november 2021. I så fall ville vi hatt mer vann i magasinene og en mer normalisert prissituasjon i dag, hevder Nilsen og fortsetter:

- Støre må forstå at han er statsminister for det norske folk og at han skal sikre norske interesser.

- Opplever du ikke at han gjør det?

- Jeg opplever at han ikke tørr å tale Norges sak når han møter EU. Støre er veldig opptatt av å overholde Norges forpliktelser overfor EU, men det gjør vi allerede med gasseksporten. Meningen med kraftutveksling er å utveksle kraft, ikke bare eksportere.

- Norske strømkunder skal ikke ta regningen for EUs feilslåtte energipolitikk. Nå som forutsetningene har endret seg, bør regjeringen og Støre ha baller nok til å ta det opp med EU.

STORTINGSREPRESENTANT: Marius Arion Nilsen (Frp). Foto: Javad Parsa / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Marius Arion Nilsen (Frp). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Forslag til nytt tiltak

Professor Ole Gunnar Austvik ved Høgskolen i Innlandet presenterer et forslag til en mulig langsiktig løsning på strømprisutfordringene. Han foreslår at Norge bør utrede eksporttoll på strøm, altså en avgift på strømeksport.

- Det innebærer at Norge selger strøm til markedspris til EU, så vil de norske strømselskapene bli nødt til å betale en avgift, slik at strømprisen for forbrukerne i Norge blir markedspris minus avgift, sier han til Børsen og presenterer et forenklet eksempel:

- Om markedsprisen i Europa er 3 kroner, men Norge ønsker at strømprisen skal være 50 øre, kan staten ta en avgift på 2,50 kroner fra strømselskapene. Dermed vil strømprisene for forbrukerne i Norge bli 50 øre.

Fordrer EU-forhandlinger

Nylig kunngjorde regjeringen at de vil øke strømstøtten fra 1. september, slik at staten dekker 90 prosent av strømprisen over 70 øre per kilowattime. Austvik mener at strømstøtte er mer komplisert enn eksporttoll.

- Strømstøtte er en litt mer komplisert måte å gjøre det på. Strømstøtten medfører at forbrukerne betaler inn penger til strømselskapene, som de får tilbake igjen fra staten.

Austviks foreslåtte løsning krever imidlertid forhandlinger med EU.

- Dersom man skal innføre eksporttoll på strøm i Norge, må man gå i dialog med EU først. Dette fordi at det ikke er lov til å innføre toll på import eller eksport av hensyn til EØS-avtalen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer