Reiselivet i Nord-Norge

- Det har vært som svartedauden

Reiselivet i Nord-Norge var på vei til himmels. Alt så lyst ut, men så kom pandemien. Over natta forsvant turistene, og nå trues mange av konkurs.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer
Publisert

KVALØYA (Dagbladet): - Det var som svartedauden slo ned. I år etter år hadde alt pekt opp over. Omsetningen økte, turistene kom for å oppleve nordlyset. Det kunne ikke vært bedre, men så kom coronaen, sier eier og daglig leder i Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen.

Det er ikke lenger bare midnattssol og natur som lokker turister til det utlendinger opplever som eksotiske Nord-Norge. Reiselivsbransjen har blitt en helårsbransje. Turister fra hele verden som drømmer om å få se nordlyset – aurora borealis – flamme over den arktiske himmelen.

Tøffe tider

Tromsø Villmarkssenter hadde over 300 hunder da pandemien slo til. Tove Sørensen og hennes medarbeidere hadde avtaler med forskjellige turoperatører.

- Fram til Norge ble stengt ned 12. mars i fjor, gikk alt på skinner. I 2019 omsatte vi for 54 millioner kroner. I corona-året 2020 falt omsetningen vår med nesten 85 prosent, forteller Tove Sørensen.

Til tross for at turistene har uteblitt, og inntektene har forsvunnet, er Sørensen fortsatt optimist, og er sikker på at det vil snu.

- Det vil nok ta tid. Vi er helt avhengig av støtteordningene fra myndigheten. Uten corona-støtten hadde vi brukket nakken, forteller eieren av Tromsø Villmarkssenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.