Reiselivet i Nord-Norge

- Det har vært som svartedauden

Reiselivet i Nord-Norge var på vei til himmels. Alt så lyst ut, men så kom pandemien. Over natta forsvant turistene, og nå trues mange av konkurs.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer
Publisert

KVALØYA (Dagbladet): - Det var som svartedauden slo ned. I år etter år hadde alt pekt opp over. Omsetningen økte, turistene kom for å oppleve nordlyset. Det kunne ikke vært bedre, men så kom coronaen, sier eier og daglig leder i Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen.

Det er ikke lenger bare midnattssol og natur som lokker turister til det utlendinger opplever som eksotiske Nord-Norge. Reiselivsbransjen har blitt en helårsbransje. Turister fra hele verden som drømmer om å få se nordlyset – aurora borealis – flamme over den arktiske himmelen.

Tøffe tider

Tromsø Villmarkssenter hadde over 300 hunder da pandemien slo til. Tove Sørensen og hennes medarbeidere hadde avtaler med forskjellige turoperatører.

- Fram til Norge ble stengt ned 12. mars i fjor, gikk alt på skinner. I 2019 omsatte vi for 54 millioner kroner. I corona-året 2020 falt omsetningen vår med nesten 85 prosent, forteller Tove Sørensen.

TØFFE TIDER: Tove Sørensen og Tromsø Villmarkssenter mistet over natt hele 85 prosent av omsetningen. - Det har vært tøft, sier eier og daglig leder i villmarkssenteret, Tove Sørensen. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
TØFFE TIDER: Tove Sørensen og Tromsø Villmarkssenter mistet over natt hele 85 prosent av omsetningen. - Det har vært tøft, sier eier og daglig leder i villmarkssenteret, Tove Sørensen. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet Vis mer

Til tross for at turistene har uteblitt, og inntektene har forsvunnet, er Sørensen fortsatt optimist, og er sikker på at det vil snu.

- Det vil nok ta tid. Vi er helt avhengig av støtteordningene fra myndigheten. Uten corona-støtten hadde vi brukket nakken, forteller eieren av Tromsø Villmarkssenter.

200 HUNDER: Troms Villmarkssenter måtte tenke nytt da pandemien kom. I dag har senteret igjen 200 alaskan husky. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
200 HUNDER: Troms Villmarkssenter måtte tenke nytt da pandemien kom. I dag har senteret igjen 200 alaskan husky. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Tenke nytt»

- Coronaen har ført til at vi har vært nødt til å tenke nytt. Heldigvis har vi klart å skape et nytt marked. Nå har også lokalbefolkningen begynt å bruke oss. Vi har laget vår egen «Husky Café». Hvor barn kan få besøke hundene, og samtidig har kaffe og noe å bite i, forteller Sørensen.

Fram til 12. mars 2019 hadde Tromsø Villmarkssenteret hele 80 ansatte og vel 300 hunder.

- Når omsetningen datt som en stein, var vi nødt til å gjøre noe. I en periode var vi ned i bare fem ansatte. Nå er vi om lag 20, sier Tove Sørensen til Dagbladet.

- Etterspørselen etter å få kjøre med hunder har vært enorm. Før pandemien slo til, og alt ble snudd opp ned, kunne vi hatt 500 for å dekke behovet. Nå har vi rundt 200 Alaska husky. 50 hunder er adoptert bort, og har fått et nytt hjem. 50 av våre andre hunder er på utlån.

«Nytt bein»

Sørensen vedgår at hun er kjent med rykter om at selskaper i Finland, som også driver med hunder og reiseliv skal ha vært nødt til å avlive dyr. Angivelig på grunn av pandemien og påfølgende økonomiske problemer. Men har vondt for å tro, at det kan være annet enn onde rykter.

- Det har aldri vært aktuelt for oss. Men vi ble nødt til å tenke nytt og annerledes. Etter at lokalbefolkningen oppdaget oss, har vi fått «et nytt bein å stå på». Tidligere kom det aldri lokale folk hit. Etter coronapandemien har vi opplevd at mange kommer. Lokalbefolkningen trodde at det vi drev med bare var for turister, sier Sørensen.

Trenger støtte

Hun tror ikke at asiater og søreuropeere kommer tilbake til sommeren eller neste vinter, men ser likevel optimistisk på framtida.

- Det vil nok ta tid, men jeg tror det nasjonale markedet vil hjelpe godt til. Nordmenn må trolig feriere i Norge denne sommeren. Og vi skal ta godt imot «søringen» som kommer, sier hun.

Samtidig advarer Sørensen regjeringen mot å stoppe corona-støtten til reiselivsnæringa.

- Vi er fortsatt helt avhengig av støtte. For vår del vil vi ikke klare utgiftene til mat til dyra og lønn til de jobber her uten støtte, fram til vi får inntekter igjen, sier lederen av Tromsø Villmarkssenter.

Store tap

Hun får også støtte av regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis.

- Pandemien har vært og er en katastrofe og ulykke for reiselivet, spesielt i Nord-Norge. Omsetningen for overnatting, opplevelse og servering har blitt kraftig redusert.

DRAMATISK: Coronapandemien har gitt store konsekvenser for turistnæringen i nord. - Dette er veldig dramatisk for mange, sier Tove Baik, områdesjef for NHO Arktis til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen. Vis mer

- Våre prognoser viser at omsetningen for bransjen i 2019 var om lag 11 milliarder kroner. I 2020 falt den til om lag 4,5 milliarder kroner, sier Baik.

Da har ikke NHO Arktis tatt med transport i regnestykket. Beregninger viser at omsetningen i reiselivsbransjen i Troms og Finnmark, inkludert transport, var på hele 20 milliarder kroner i 2019.

Konkursfrykt

- Det er dramatisk. Næringa trenger støtte, hvis ikke risikerer vi å miste verdifull kompetanse, som er bygget opp gjennom mage år, sier Baik.

Hun viser til at Nord-Norge de siste åra har blitt en helårsdestinasjon, hvor turister fra hele verden kommer sommer som vinter.

TRENGER STØTTE: - Reiselivsnæringa i Troms og Finnmark trenger fortsatt corona-kompensasjon, sier regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TRENGER STØTTE: - Reiselivsnæringa i Troms og Finnmark trenger fortsatt corona-kompensasjon, sier regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Nordlys-turismen har eksplodert de siste åra. Når samtlige utenlandske turister blir borte over natta, forstår alle at det har enorme konsekvenser, forteller hun.

Baik frykter et ras av konkurser, dersom regjeringen ikke fortsetter støtteordningen til reiselivsnæringa

«Inkluderende»

- Reiselivsnæringa er en av de mest inkluderende næringer. Den gir arbeidsplasser til unge, ufaglærte, innvandrere og kvinner, samtidig som den skaper store verdier i lokal samfunnene, fortsetter den lokale NHO-toppen.

Baik sier hun nå er en forsiktig optimist.

- Men vi har allerede sett at nøkkelpersonell har forlatt bransjen. Noen har fått nye jobber. En del av utlendingen som jobbet i bransjen har også forsvunnet. Noen har reist hjem til landet de kom fra, andre har fått nye jobber andre steder.

- Det vil ta tid, før reiselivsnæringa i Troms og Finnmark vil klare seg uten å bli kompensert. Konsekvensene vil bli konkurser og tap av arbeidsplasser i hele regionen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer