Grensehandel:

- Det haster å ta grep

Lettelser på grensa har ført til milliardlekkasje fra Norge. Nå advarer NHO regjeringen mot å sove i timen.

KRAFTIG OPPTUR: Etter at reiserestriksjonene ble opphevet i september har grensehandelen tatt seg kraftig opp. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRAFTIG OPPTUR: Etter at reiserestriksjonene ble opphevet i september har grensehandelen tatt seg kraftig opp. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Da den norske regjeringen i praksis stengte grensene for å stoppe spredningen av coronaviruset, stupte omsetningen for grensebutikkene til katastrofale nivåer over natta. Bare i Strömstad er det anslått at omsetningen falt med 95 prosent.

Men etter å ha ligget nede med brukket rygg i halvannet år, har næringslivet i svenske grensekommuner endelig funnet en grunn til å smile igjen.

For etter at Norge lempet på de strenge tiltakene ved landets grenser, har grensehandelen på nytt skutt i været. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn brukte 1,3 milliarder kroner på grensehandel i løpet av juli, august og september.

Det er et enormt hopp fra andre kvartal i år, da nordmenn kun brukte 42 millioner kroner.

- Vi har stabilisert oss på rundt 85 prosent av 2019, både i besøk og omsetning, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordbysenteret i Strömstad til Børsen.

- Vi er veldig godt fornøyd. Det har vært veldig bra siden i sommer, fortsetter han.

- Haster

Men der svenskene kan juble, er det flere på norsk side som nå kjenner bekymringene vokse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer