Grensehandel:

- Det haster å ta grep

Lettelser på grensa har ført til milliardlekkasje fra Norge. Nå advarer NHO regjeringen mot å sove i timen.

KRAFTIG OPPTUR: Etter at reiserestriksjonene ble opphevet i september har grensehandelen tatt seg kraftig opp. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRAFTIG OPPTUR: Etter at reiserestriksjonene ble opphevet i september har grensehandelen tatt seg kraftig opp. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Da den norske regjeringen i praksis stengte grensene for å stoppe spredningen av coronaviruset, stupte omsetningen for grensebutikkene til katastrofale nivåer over natta. Bare i Strömstad er det anslått at omsetningen falt med 95 prosent.

Men etter å ha ligget nede med brukket rygg i halvannet år, har næringslivet i svenske grensekommuner endelig funnet en grunn til å smile igjen.

For etter at Norge lempet på de strenge tiltakene ved landets grenser, har grensehandelen på nytt skutt i været. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn brukte 1,3 milliarder kroner på grensehandel i løpet av juli, august og september.

Det er et enormt hopp fra andre kvartal i år, da nordmenn kun brukte 42 millioner kroner.

- Vi har stabilisert oss på rundt 85 prosent av 2019, både i besøk og omsetning, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordbysenteret i Strömstad til Børsen.

- Vi er veldig godt fornøyd. Det har vært veldig bra siden i sommer, fortsetter han.

- Haster

Men der svenskene kan juble, er det flere på norsk side som nå kjenner bekymringene vokse.

- Det haster nå å ta grep, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Hun mener de ferske tallene viser at grensehandelen er på vei tilbake mot en normalisering. NHO-sjefen advarer om at en grensehandel på før-corona-nivå vil bety at mange milliarder kroner og flere tusen arbeidsplasser forsvinner fra Norge og tilbake til Sverige.

- Pandemien har vist at redusert grensehandel faktisk betyr flere arbeidsplasser i Norge. Det haster nå å ta grep hvis vi ønsker oss en ny normal uten handelslekkasje, sier Kaltenborn i en pressemelding.

TØRSTE: Rosemarie Gulbrandsen og Linda Solberg fra Sarpsborg fylte bilen da grensa åpnet igjen. Video: Nina Hansen / Dagbladet. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

I 2020 økte omsetningen i den norske dagligvarenæringa med 21,5 prosent i områdene som ligger under to timers kjøretur fra grensehandelsstedene, mot 14,3 prosent på stedene som ligger lenger unna svenskegrensa. Dagligvarehandelen har også oppbemannet med over 4000 flere ansatte under pandemien - mange av dem i grensenære områder.

Kaltenborn frykter at mange av disse jobbene vil ryke, dersom grensehandelen henter seg inn til samme nivåer som før pandemien.

- Trenger jobbene

NHO får også støtte fra Virke, som tidligere har anslått at grensehandelen til sammen koster Norge 10 000 arbeidsplasser.

- Vi har flagget ut vel mye omsetning og vel mye arbeidsplasser til Sverige. Det er omsetning og jobber vi trenger å ha i Norge, sa Jarle Hammerstad i Virke Handel til Børsen tidligere denne måneden.

Anslag fra Virke tyder på at grensehandelen kan ha normalisert seg i løpet av fjerde kvartal i år.

Regjeringen varslet i Hurdalsplattformen at de skal «gjennomgå grensehandelsproblematikken i lys av erfaringene fra coronapandemien og fra andre land, som Danmark, og vil foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv.»

Ber om grep

Det gleder både NHO og Virke, men nå kommer førstnevnte med en klar oppfordring til landets ferske regjering:

- Jeg håper det også legges merke til at norske arbeidsplasser nå forsvinner fra handelssektoren for så å etableres på svensk side av grensen, og jeg forventer derfor at regjeringen prioriterer dette i forhandlingene om statsbudsjettet for neste år, sier Kaltenborn.

BEKYMRET: Tidligere ordfører i Halden kommune, Thor Edquist, mener den stengte grensen til Sverige vil skape problemer for forholdet mellom Norge og "söta bror". Vis mer

Selv om tallene viser en enorm opptur for svenskene, sammenliknet med samme kvartal i fjor, har grensehandelen fortsatt et stykke å gå før tallene er tilbake på normalen.

I tredje kvartal 2018 var grensehandelen på 3,8 milliarder kroner, ifølge SSBs statistikk. I 2019, som var et rekordår for «harryhandel», endte den på 5 milliarder kroner.

Antallet dagsturer har også økt kraftig, fra 39 000 dagsturer til utlandet i andre kvartal i år - til 907 000 i årets tredje kvartal.

Sammenliknet med tredje kvartal i 2019 før pandemien og før det ble innført reiserestriksjoner, er likevel omtrent to av tre handleturer borte. Da var antall dagsturer oppe i over 3 millioner, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer