SAS-meklingen:

- Det kan jeg ikke stå for

Dag tre med mekling i SAS-konflikten er avsluttet. Partene møtes igjen lørdag.

FORUNDRET: Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, er forundret over SAS' tidsbruk. Partene skal møtes til nye forhandlinger lørdag. Video: Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før halv ni fredag kveld ble det kjent at partene i SAS-konflikten gir seg for dagen. Etter planen skal partene møtes igjen lørdag morgen.

På vei ut av Næringslivets hus i Stockholm møter den oppmøtte pressen noen av partene.

Møtes lørdag

- Vi har hatt et møte nå og blitt enige om og møtes igjen i morgen. Stemningen er som den alltid har vært, sier leder i SAS Norge flygerforening, Jan Levi Skogvang.

Om det er langt igjen i forhandlingene, ønsker han ikke å kommentere. Han kan heller ikke si noe om hva som har blitt sagt inne i meklingsrommet, eller om partene står nærmere hverandre enn tidligere.

Han sier at partene skal møtes igjen mellom klokka åtte og ti i morgen.

Skogvang opplever at motparten bruker for lang tid.

- Det ser ut til at de har god tid. Vi taper 130 millioner hver dag. Så vi burde absolutt hatt bedre tid enn det vi opplever at vår motpart har. De har hvert fall god tid og det forundrer meg at det er slik. Trodde det hastet litt mer, svarer Skogvang når pressen spør om motparten drøyer tida.

- Ikke min opplevelse

Marianne Hernæs, forhandlingsleder i SAS, kommer ut av Næringslivets Hus rundt halv ti, en god stund etter riksmeklerne og representanter i pilotforeningen.

Hun opplyser at de skal jobbe med tekster utover natta.

- Det er forståelig at de velger å gå. Det er lange dager, men nå skal jeg ut å spise og jobbe videre, sier hun.

- Skogvang synes det var merkelig at SAS dro forhandlingene ut så lenge i dag, har du en kommentar til det?

- Vi har forsøkt å lage et innhold som vi ønsker å presentere for pilotene og det tar den tiden det tar, sier Hernæs.

- Skogvang er litt forundret over den tida det tar og sier det virker som dere har litt for god tid?

- Nei, absolutt ikke. Det kan jeg ikke stå for. Det må du spørre han om. Det er absolutt ikke min opplevelse av det hele. Vi har jobbet kjempehardt for å forsøke å komme opp med løsninger som begge parter kan akseptere.

Framgang

Riksmekler Mats Ruland sier det har vært framgang, men ønsker ikke å kommentere på hvilken måte.

- Jeg har alltid tro på en løsning så lenge partene sitter. Vi er enda nærmere nå, men det er fortsatt vanskelige tema som ikke er løst, og som må løse for å inngå en avtale, sier han til pressekorpset før han går til middag.

Den svenske riksmekleren opplyser at han har vært i kontakt med begge parter fredag, og mener det er en positiv bevegelse i konflikten.

- Det er en langsom forhandling og det tar tid. Det er mange kompliserte spørsmål, men nå er det på tide å få unna konflikten og komme til en løsning, sier han.

Oppdateringene til pressen har fredag vært få.

Intern mekling

Fredag ettermiddag kom nyheten om at det ikke hadde vært kontakt mellom partene. Ifølge Roger Klokset, leder for SAS-pilotene i Norge, hadde de brukt hele dagen på å vente på SAS.

- Vi venter og venter, men det skjer ikke så mye. Vi venter på en reaksjon fra SAS, sa også Henrik Thyregod, formann i dansk Pilotforening.

Ifølge Børsens reporter på stedet var Thyregod tydelig frustrert da han møtte pressekorpset utenfor.

Rundt halv sju sa Marianne Hernæs at de sitter og diskuterer enkeltelementer internt, og at partene skulle møtes igjen fredag kveld.

- Vi har brukt dagen på mye intern tid for å sikre at det vi avtaler gir de besvarelsene som ligger til grunn i SAS forward. I tillegg må vi sikre oss at inntektene som ligger i forretningsplanen, at vi ikke gjør noe i kollektivavtalen som ødelegger for det potensialet, sa Hernæs, som også forsikrer pressen at SAS har gjort alt de kan for å sikre et eventuelt løsningsforslag.

Lørdag markerer dag fire i den andre runden med forhandlinger mellom partene. Første meklingsrunde endte med brudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer