- Det kan stoppe krigen

Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver mener Vesten kan presse Russland til å trekke seg tilbake fra Ukraina.

GASSTANS: Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver, Andrej Illarionov, mener krigen vil være over ganske raskt om Vesten sanksjonerer russisk olje og gass. Foto: Alexander NEMENOV / AFP / NTB
GASSTANS: Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver, Andrej Illarionov, mener krigen vil være over ganske raskt om Vesten sanksjonerer russisk olje og gass. Foto: Alexander NEMENOV / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten innført knallharde sanksjoner mot Vladimir Putin og hans regime, og mot folk som støtter regimet.

Halvparten av den russiske sentralbankens utenlandsreserver, også omtalt som Russlands «krigskasse» er frosset, en rekke framstående politikere og oligarker har fått verdier frosset og har fått innreiseforbud i vestlige land, og også Putins familie er rammet.

Importforbud

Men så langt har EU latt et sanksjonsvåpen blitt liggende i skuffen: Et importforbud på russisk olje og gass.

Årsaken er at Europa er svært avhengig av spesielt gassen fra Russland, som hvert år leverer 40 prosent av gassen europeerne har behov for.

UKRAINA: utenriksminister Anniken Huitfeldt forventer at Ukraina kommenterer en hendelse fanget på video, som tilsynelatende skal vise ukrainske soldater mishandle russiske krigsfanger. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / Ivan Larsson Vis mer

- Vi betaler Putin én milliard euro hver dag for gassen han forsyner oss med, sa EUs toppdiplomat Joseph Borrell tidligere denne uka.

Et importforbud har vært diskutert, og det har vært stemmer, også i Tyskland, som er landet som er mest avhengig av russisk gass, som mener at et importforbud er neste steg.

Det importforbudet ville virkelig svi for Russland, men det vil også gi Europa problemer, spesielt neste vinter. Det er likevel det verktøyet som for alvor vil legge presse på russerne, ifølge Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver, Andrej Illarionov.

- Dersom vestlige land forsøker å implementere et reelt importforbud av russisk olje og gass, så vedder jeg på at innen en måned eller to så ville russiske militæroperasjoner i Ukraina sannsynligvis stoppes, sier Illarionov til BBC, og legger til:

- Det er et av de svært effektive instrumentene Vesten er i besittelse av.

Russland håver inn

For inntil videre importerer Europa fremdeles store mengder russisk gass. Ifølge en beregning utført av Bloomberg Economics i forrige uke kommer den russiske staten til å tjene 321 milliarder dollar på energieksport i år, mer enn 30 prosent mer enn i fjor.

De høye energiprisene er årsaken til den voldsomme veksten.

Økonomer ved Det internasjonale finansinstituttet (IIF), der alle vestlige storbanker er medlemmer, har regnet seg fram til at Russlands overskudd på handelsbalansen ser ut til å bli dobbelt så høy i år sammenliknet med i fjor.

Det er likevel skjær i sjøen for den russiske økonomien, som foruten energihandelen er nærmest økonomisk isolert som følge av sanksjoner.

Russlands sentralbank anslår at økonomien vil krympe 8 prosent i år, mens IIF mener nedgangen kan bli så mye som 15 prosent.

Dette er Putin forberedt på, sier Illarionov.

- Hans territoriale ambisjoner, hans imperialistiske ambisjoner, er mye viktigere enn noe annet, inkludert levebrødet til den russiske befolkningen og situasjonen i landet. Til og med den økonomiske tilstanden til regjeringen hans, sier den tidligere økonomiske rådgiveren.

Ifølge ham tar ikke Russland trusler om å redusere sin energibruk seriøst. EU har nylig lagt fram en ny klimaplan, der det uttalte målet er å kutte importen av russisk gass med to tredeler innen året er omme.

EU-motstand

Internt i EU er det heller ikke enighet om et importforbud på nåværende tidspunkt. På tross av at EU-kommisjonen jobber med oljesanksjoner, er flere land skeptiske.

Viktor Orbans ungarske regjering, som har pleiet tette bånd til Putins regime, har sagt at tiltak som går etter Russlands olje- og gasseksport er en «rød linje». Ifølge Financial Times er dette i realiteten en veto mot et tiltak som krever enstemmighet blant de 27 medlemslandene.

Zoltan Kovacs, en talsmann for den ungarske regjeringen, sier det «aldri har kommet et slikt forslag, så det har ikke vært noe å blokkere».

Mangelen på enighet blant medlemslandene gjør at et importforbud ikke er på den offisielle agendaen når EUs utenriksministere møtes mandag. Tematikken vil bare løftes uformelt for en bred diskusjon.

En EU-topp innrømmer at dette kommer av motstand fra ikke navngitte medlemsland, og at det å droppe russiske olje er «en teknisk og politisk komplisert sak» for land som er veldig avhengig av importen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer