Dr. Doom advarer igjen:

- Det kommer til å bli stygt

Nouriel «Dr. Doom» Roubini ser for seg en stygg blanding av 1970-tallet og finanskrisa.

Oslo 20200115. 
Nouriel Roubini på Skagens finanskonferanse onsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Oslo 20200115. Nouriel Roubini på Skagens finanskonferanse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Han er ikke redd for å si tydelig ifra, økonomiprofessor Nouriel «Dr. Doom» Roubini. Tilnavnet fikk han da han forutså finanskrisa allerede i 2006, på et tidspunkt da han nærmest ble ledd ut for sine spådommer.

Det siste året har Roubini igjen advart flere ganger om hvor alvorlig de økonomiske problemene i verdensøkonomien er. Og han ser mørkt på det.

For sentralbanker verden rundt kjemper for tida en kamp for å få presset den skyhøye inflasjonen ned. Det har de blant annet gjort ved å heve rentene, og stramme inn på pengepolitikken.

Det er ikke Roubini sikker på at de tør å fortsette med. Han mener de vil måtte gi opp den pengepolitiske innstrammingen før de har klart å nå inflasjonsmålene sine.

- Kan få ny «Lehman-effekt»

Roubini mener vi står overfor en periode med stagflasjon, som betyr stagnasjon i den økonomiske veksten kombinert med høy inflasjon.

Han peker blant annet på at aksjemarkedene har falt 20 prosent i år, boligmarkedet i USA faller, og et fallende kredittmarked, der selskaper i flere år har utnyttet lave renter til å ta opp mye gjeld.

Nå, påpeker Roubini, er rentene høyere enn man har sett på mange år.

- Dette er bare starten på smerten. Vent på den ekte smerten, advarer Roubini, ifølge Bloomberg.

Han er redd for at en av de store internasjonale finansinstitusjonene kan kollapse.

- Det er et par som er store og systemiske. De kan gå dukken. Da kan du få en ny «Lehman-effekt», og sentralbanken vil feige ut. Vi vil få en alvorlig resesjon og et sjokk i finansmarkedene, sier Roubini.

Med Lehman-effekt sikter Roubini nettopp til finanskrisen han selv spådde for drøye 15 år siden, da storbanken Lehman Brothers kollapset, og sendte verden ut i en alvorlig finanskrise.

Selv en så dyp og alvorlig resesjon som Roubini leker med tanken på her vil ikke være nok til å stagge inflasjonen, mener økonomiprofessoren.

Store strukturelle utfordringer

I stedet ser han for seg en periode som kombinerer det verste fra 1970-tallet og finanskrisa. For selv om sjokkene i forsyningskjedene, som er hovedårsaken til inflasjonen, vil bedre seg, mener Roubini det er større strukturelle utfordringer som vil redusere vekst og holde prisene høye - muligens i flere år.

Det handler om krigen i Ukraina, problemer i Kina, deglobalisering, en aldrende befolkning, immigrasjonsbegrensninger, cyberkrigføring, mer makt til fagforeninger, populistisk politikk, nye pandemier og klimaforandringer.

- Det blir stygt

Roubini viser til Storbritannia når han skal billedlegge hva han ser for seg. For tre uker siden ble det der lagt fram et såkalt minibudsjett, som fikk total slakt i markedene og av eksperter, og som til slutt kostet statsminister Liz Truss jobben.

Uroen i finansmarkedene gjorde at Bank of England løsnet opp på pengepolitikken ved foreta ny kjøp av obligasjoner, noe sentralbankene gjør for å stimulere økonomien. Det er det motsatte av det de har gjort i det siste mens de har forsøkt å få inflasjonen ned.

Roubini mener det viser at Bank of England «feiget ut», og at de ikke er enestående i så henseende.

- Jeg tror ikke sentralbankene når de sier «vi skal bekjempe inflasjonen med alle midler», fordi de har en vrangforestilling om en myk landing eller en hard landing som er kort og grunn - to kvartal med negativ vekst, og så går du tilbake til vekst og lettelser i pengepolitikken, sier Roubini, og legger til:

- Det kommer ikke til å skje. Resesjonen kommer til å bli stygg, og vi vil få en finanskrise.

Pessimistisk Musk

Roubini er på ingen måte alene om å se litt mørkt på det for tida. Verdens rikeste mann, Tesla-gründer Elon Musk, fikk fredag spørsmål om hvor lenge han tror en resesjon kommer til å vare.

«Jeg bare gjetter, men sannsynligvis fram til våren 2024», svarte den eksentriske rikingen.

Torsdag kom det også kraftige advarsler fra Amazon-gründer Jeff Bezos, som mener det er tøffere tider i vente for den amerikanske økonomien.

- Ja, det som sannsynligvis er i vente for økonomien, forteller deg at det er på tide å skalke lukene, sa Bezos ifølge CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer