- Det kraftigste våpenet

Torsdag kommer Norges Bank med det som, ifølge eksperter, vil bli enda en renteheving. Renta må opp for å få balanse i økonomien, mener Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden.

RENTEHEVING: Flere sentralbanker øker styringsrenten for å få bukt med høy inflasjon. Ifølge Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden, bruker sentralbankene da sitt kraftigste våpen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
RENTEHEVING: Flere sentralbanker øker styringsrenten for å få bukt med høy inflasjon. Ifølge Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden, bruker sentralbankene da sitt kraftigste våpen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det nytt rentemøte hos Norges Bank. Flere eksperter venter at sentralbanksjef Ida Wolden Bache skal sette opp styringsrenta med 50 basispunkter.

Styringsrenten i Norge vil da havne på 2,25 prosent, ifølge tall fra Norges Bank. Dette er det høyeste nivået siden 2011.

- Det må være en viss grad av rentehevninger, man må gjøre det for å få balanse i økonomien, sier aksjesjef i Danske Invest Norden, Lars Erik Moen, til Børsen.

Vil unngå inflasjonsboble

I august lå inflasjonen i Norge på 6,5 prosent sammenliknet med samme tid i fjor, ifølge SSB. Den har gått ned med 0,2 prosent fra forrige måned, men er fortsatt høyere enn Norges Banks mål på 2 prosent.

Rentehevingene er sentralbankens måte å få bukt med inflasjonen på, forklarer Moen.

- Det nest verste man vet er rentehevinger, men man bruker det for å unngå det aller verste: En overopphetet boble med sterk inflasjon, sier han, og legger til:

- Så vi bruker det kraftigste våpenet man har for å bekjempe dette - rentehevinger.

Allerede strammere økonomi

Moen påpeker derimot at spørsmålet er hvor følsom økonomien er for rentehevingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer