- Det kraftigste våpenet

Torsdag kommer Norges Bank med det som, ifølge eksperter, vil bli enda en renteheving. Renta må opp for å få balanse i økonomien, mener Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden.

RENTEHEVING: Flere sentralbanker øker styringsrenten for å få bukt med høy inflasjon. Ifølge Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden, bruker sentralbankene da sitt kraftigste våpen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
RENTEHEVING: Flere sentralbanker øker styringsrenten for å få bukt med høy inflasjon. Ifølge Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden, bruker sentralbankene da sitt kraftigste våpen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det nytt rentemøte hos Norges Bank. Flere eksperter venter at sentralbanksjef Ida Wolden Bache skal sette opp styringsrenta med 50 basispunkter.

Styringsrenten i Norge vil da havne på 2,25 prosent, ifølge tall fra Norges Bank. Dette er det høyeste nivået siden 2011.

- Det må være en viss grad av rentehevninger, man må gjøre det for å få balanse i økonomien, sier aksjesjef i Danske Invest Norden, Lars Erik Moen, til Børsen.

Vil unngå inflasjonsboble

I august lå inflasjonen i Norge på 6,5 prosent sammenliknet med samme tid i fjor, ifølge SSB. Den har gått ned med 0,2 prosent fra forrige måned, men er fortsatt høyere enn Norges Banks mål på 2 prosent.

Rentehevingene er sentralbankens måte å få bukt med inflasjonen på, forklarer Moen.

VENTER RENTEHEVING: Lars Erik Moen, nordisk aksjesjef i Danske Invest, sier det er få tegn til at økonomien er bremset. Foto: Danske Bank / Sturlason
VENTER RENTEHEVING: Lars Erik Moen, nordisk aksjesjef i Danske Invest, sier det er få tegn til at økonomien er bremset. Foto: Danske Bank / Sturlason Vis mer

- Det nest verste man vet er rentehevinger, men man bruker det for å unngå det aller verste: En overopphetet boble med sterk inflasjon, sier han, og legger til:

- Så vi bruker det kraftigste våpenet man har for å bekjempe dette - rentehevinger.

Allerede strammere økonomi

Moen påpeker derimot at spørsmålet er hvor følsom økonomien er for rentehevingene.

- Hos oss (Danske Invest Norden red.anm.) har vi posisjonert oss for at rentehevingene i Norge vil bli mindre enn markedet forventer, fordi vi mener at følsomheten på rentehevingen i Norge er større, sier han.

Den norske økonomien har allerede blitt strammere blant annet som følge av de økte strømprisene. Den må likevel bremses ytterligere for å hamle opp med inflasjonsnivået. Moen tror imidlertid ikke at det skal så mye til.

- For cirka 20 år siden var det en situasjon hvor man nesten stanset Norge ved å ha så høye renter. Vi vil ikke gå tilbake til et slikt scenario. Nå forstår vi konsekvensene av slike renteøkninger, sier han.

Får mindre å rutte med

En renteheving fra Norges Bank vil få en tydelig innvirkning på nordmenns kjøpekraft, ifølge DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

- Norges Bank har en veldig direkte påvirkning på husholdningenes økonomi. Norske husholdninger er usedvanlig tungt belånte, og de har dessuten nesten utelukkende flytende renter på sine boliglån, forteller hun til Børsen.

Når rentekostnadene øker, vil husholdningene følgelig få mindre å rutte med. Dette vil, ifølge Haugland, merkes tydelig noen uker etter rentebeslutningen.

Privatøkonom Eldar Rønning i Sparebank 1 SMN oppfordrer forbrukere til å ta grep nå, før effekten av renteøkningene merkes for alvor.

- Kombinert med en generell prisstigning på 6,5 prosent det siste året, spesielt strøm- og drivstoffpriser, kan nok flere av oss ha godt av en justering på eget forbruk, sier Rønning.

ADVARER: Privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Eldar Rønning, sier folk vil merke renteøkningene på lommeboka. Foto: Henrik Einangshaug
ADVARER: Privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Eldar Rønning, sier folk vil merke renteøkningene på lommeboka. Foto: Henrik Einangshaug Vis mer

Han tror det kan virke brutalt for enkelte med flere doble rentehevinger på relativt kort tid.

Og flere rentehevinger kan det bli.

DNB-sjeføkonom Kjersti Haugland tror at Norges Bank vil fortsette å øke styringsrenten ut året - med et kvart prosentpoeng på hvert av rentemøtene i november og desember - før rentetoppen blir nådd på 2,75 prosent.

- Står overfor samme utfordringer

Rentemøtet hos Norges Bank skjer dagen etter at USAs sentralbank øker sin styringsrente med 75 prosentpoeng. Dette har imidlertid lite å si for Norges Banks beslutning, mener Haugland.

- Jeg tror Norges Bank først og fremst konsentrerer seg om hva som er rett for Norge, sier hun.

- At mange sentralbanker strammer til veldig raskt nå, er ikke et resultat av at de blir påvirket av hverandre. Det er et resultat av at de står overfor de samme utfordringene.

Utfordringene med høy prisvekst i kombinasjon med hete arbeidsmarkeder kan gi risiko for at inflasjonen biter seg fast på et høyt nivå.

Lars Erik Moen, aksjesjef i Danske Invest Norden, forklarer at man i sterk økonomi øker renter for å bekjempe inflasjon, mens i svak økonomi setter man renten ned for å få økt aktivitet. I dag er arbeidsmarkedet stramt, og det er behov for å kjøle ned økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer