Deltok på Kina-messe:

- Det må Norge slutte med

Norge var taus deltaker på åpningen av Kinas handelsmesse China International Import Expo (CIIE), hvor både Kina-president Xi Jinping og Belarus-president Aljaksandr Lukasjenka talte. Nå reagerer MDG og Venstre kraftig på seansen.

TAUS: Her er statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) ved Nærings- og fiskeridepartementet avbildet mens han følger åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo via skjerm. Foto: Zhu Xingxin / China Daily / China International Import Expo
TAUS: Her er statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) ved Nærings- og fiskeridepartementet avbildet mens han følger åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo via skjerm. Foto: Zhu Xingxin / China Daily / China International Import Expo Vis mer
Publisert

I forrige uke deltok statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) digitalt på åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo (CIIE).

Der kunne han følge Kina-president Xi Jinpings tale og Belarus-president Aljaksandr Lukasjenkas innlegg. Selv var ikke Ingebrigtsen invitert til å holde et innlegg eller liknende, bare til å vises på skjermen. Dette ble avklart i Kinas kommunikasjon med Norge på forhånd.

Nå reagerer Miljøpartiet De Grønne og Venstre kraftig.

- Deltakelsen er nok et eksempel på Norges systematisk servile politikk overfor Kina. Norge stiller opp og kaster glans over et propagandashow for det kinesiske diktaturet, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet og fortsetter:

- Det må Norge slutte med, særlig fordi det er produkt av et dokument som ikke burde finnes. Dokumentet heter normaliseringserklæringen, og er en kinesisk-norsk erklæring hvor Kina rett og slett dikterer nasjonen Norge til å støtte Kinas politikk og for øvrig holde kjeft.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Umulig å forstå

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) opplever deltakelsen som uforståelig.

- I en slik situasjon har ikke Norge mulighet til å føre dialog eller til å fremme et balansert budskap. Norge har bare mulighet til å vise ansikt og støtte Kina mens de knytter bånd til Belarus. Det helt umulig å forstå hva regjeringen holder på med, sier Bjørlo til Dagbladet.

Bjørlo påpeker at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener at Norge i sin dialog med Kina skal ha en kritisk holdning til regimets brudd på menneskerettigheter.

- Regjeringens politikk er altså at vi skal være tydelige overfor Kina på hva som ikke er akseptabelt. Men det er ikke det som har skjedd her. I dette tilfellet har Norge takket ja til å smile pent og være stille, og det er noe helt annet.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Regjeringens syn

Både MDG og Venstre er av den klare oppfatning av at Norge bør si opp normaliseringserklæringen og stanse frihandelsforhandlingene med Kina. Utenriksminister Huitfeldt mener imidlertid at normaliseringserklæringen ikke innebærer noen bindinger, og har vist til at hun har tatt opp menneskerettighetsbrudd direkte med Kina.

Overfor Dagbladet har fungerende kommunikasjonssjef Camilla Bredde Pettersen i Nærings- og fiskeridepartementet forklart deltakelsen med at Norge har deltatt på politisk nivå på dette arrangementet tidligere.

I tillegg har hun argumentert for at CIIE er en av de største messene i Kina og har høy oppmerksomhet, samt at norske bedrifter viser til CIIE som et viktig møtested for å treffe kunder og nå ut til det kinesiske markedet med sine varer.

SOTSJI: Belarus' president Alexandr Lukasjenko langer ut mot russere som flykter fra mobilisering under et møte med Putin, 26. september. Video: Kremlin / AP Vis mer

- Gjør livet lettere for diktatorer

Åpningsseremonien ble innledet med en forhåndsinnspilt tale fra president Xi. Seinere framførte ni stats- og organisasjonsledere innlegg, deriblant Belarus-president Aljaksandr Lukasjenka som kunngjorde at Belarus og Kina er å regne som «jernbrødre». For øvrig har Lukasjenka stilt belarusiske områder til rådighet for Russland både før og under krigen mot Ukraina.

Hansson mener at den nåværende og den forrige regjeringen fører en politikk som strider med Norges befolknings oppfatning av at Norge skal stå opp for anstendighet i internasjonal politikk. I tillegg mener han at Norges deltakelse på den aktuelle handelsmessen gjør livet lettere for Xi og Lukasjenka.

- Norge gjør livet lettere for diktatorer som tramper på menneskerettigheter og internasjonalt lovverk. Det som derimot gjør livet vanskeligere for slike diktatorer er å bli internasjonalt isolert. Da blir det vanskeligere for dem å påstå overfor sin egen befolkning at det de driver med er akseptabelt, sier Hansson.

- Opplever du at Norge med sin deltakelse faktisk har gjort livet litt lettere for Xi og Lukasjenka?

- Selvfølgelig! Dette er ikke en kjempesak, men summen av alle de små seirene som slike regimer kan innkassere bidrar til at diktatorer kan beholde makten.

TILREGNELIG: Hviterusslands president Lukasjenko uttalte seg om Putins helse i et intervju med den japanske TV-kanalen TBS. Video: Reuters Vis mer

Fjernet EU-video

Det var også planlagt at en forhåndsinnspilt video av president Charles Michel i Det europeiske råd skulle vises under den aktuelle åpningsseremonien, men den ble ikke vist likevel, bekrefter Det europeiske råd overfor nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at Michel kritiserte Russlands angrepskrig mot Ukraina i videoen. Han skal også ha sagt at Europa ønsker å unngå å bli for avhengig av andre, noe som også angår handel med Kina. I tillegg skal Michel ha sagt at Kina har et særlig ansvar for å benytte sin innflytelse på Russland til å avslutte krigen.

- Det sier veldig, veldig mye, sier Bjørlo.

Dersom EUs deltakelse forutsatte at de skulle få anledning til å framføre tydelig kritikk mot Kina, i tillegg til Russlands krig i Ukraina, synes Bjørlo det er greit nok.

- Norge deltok derimot på helt andre premisser. Det sier litt om hvordan Norge manøvrer på en måte som ikke skal provosere noen, hvor vi legger oss bakpå i alle sammenhenger. Det går ikke lenger – vi kan ikke holde på sånn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer