Det skandinaviske flyselskapet SAS har de siste åra vært preget av en voldsom økonomisk turbulens. Luftfarten gikk inn i en historisk krise som følge av pandemien, og på toppen av dette skaper krigen i Ukraina ytterligere usikkerhet.
- Det ser mørkt ut for kriserammede SAS, lyder den klare vurderingen i en fersk analyse fra Sydbank, gjengitt av Finans.dk.
Sydbank-analytiker Jacob Pedersen mener det er en rekke faktorer som sørger for at SAS nå står i en tøffere situasjon enn sine konkurrenter: Et voldsomt underskudd i første kvartal, tap av markedsandeler mot lavprisselskaper, og trusselen om en milliardregning som følge av et kraftig oljeprishopp.

Skyhøy oljepris
- Feil retning
Det driver kostnadene på flydrivstoff til himmels, noe som svir for hele bransjen. Pedersen presiserer imidlertid at SAS rammes hardere, fordi selskapet ikke har forsikret seg mot prisstigninger.
- Ting løper fort i feil retning for SAS. Selskapet henger etter nesten alle konkurrentene, og det blir en lang og vanskelig reise dersom SAS skal klare seg i konkurransen, sier Jacob Pedersen, gjengitt av Finans.dk.

Kutter avganger
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair forklarer at verken SAS, Norwegian eller Flyr har sikret seg fastprisavtale på drivstoff - slik selskapene vanligvis pleier å gjøre.
- Det er flere årsaker til at man ikke sikrer seg. Det kan blant annet skyldes finansielle vurderinger eller et usikkert framtidsbilde. Nå har imidlertid drivstoffprisene økt ganske kraftig siden i fjor høst. På toppen av dette har oljeprisen eksplodert etter invasjonen i Ukraina, forteller Elnæs til Børsen.
Kjempebyks
- Bare den siste uka har prisene på drivstoff økt over 30 prosent. Det har ikke vært så kostbart siden 2008, fortsetter han
I motsetning til konkurrentene, står SAS i en langt mer økonomisk presset situasjon - med en gjeld på om lag 30 milliarder, ifølge Elnæs.
- Vanligvis utgjør drivstoffutgiftene 20-25 prosent av totalkostnadene til et flyselskap. Nå kan det fort utgjøre 30-40 prosent av kostnadene.
En annen faktor er at SAS flyr langdistanse. Når luftrommet over Russland er stengt, krever det alternative ruter, som kan resultere i at flyturen tar 2-5 timer mer hver retning. Ifølge Elnæs koster hver time i lufta om lag 100 000 kroner - noe som kan sørge for en betydelig ekstrautgift.

Piloter varsler søksmål mot SAS
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har allerede erkjent at flyselskapet står i en alvorlig situasjon. I årets første kvartalsrapport varslet han at SAS står overfor et kraftig kostnadskutt på 7,5 milliarder svenske kroner.
- SAS har i mange år vært tynget av en kostnadsstruktur som ikke er konkurransedyktig og hindrer selskapet i å nå sitt fulle potensial. I tillegg har de siste to åra vært de mest utfordrende i flybransjens historie. Reisemønster og markedsforhold forandres og vil påvirke selskapet ytterligere. SAS trenger en omstart mer enn noen gang, skrev Anko van der Werff i rapporten.
Økonomisk smell
I årets første kvartal endte resultatet før skatt på minus 2,6 milliarder svenske kroner. Til sammenlikning var underskuddet på 1,9 milliarder samme periode i fjor.
- Pandemien har rammet SAS fundamentalt - fra nedstenginger og reisebegrensninger til endringer i folks reisemønster. Uten radikal forandring, vil dette raskt tømme SAS for sine likvide midler, fortsatte van der Werff.

SAS-sjefen slår alarm: - Kjemper for overlevelse
I midten av februar publiserte DnB Markets en markedsrapport, der de mente at en restrukturering av selskapet måtte til for å unngå konkurs, ifølge NTB.
«Med et estimert tap før skatt i første kvartal på rundt 1,9 milliarder svenske kroner, forhøyet gjeld og en ikke-konkurransedyktig kostnadsposisjon, ser SAS ut til å nærme seg konkurs med mindre selskapet kan gjennomgå restrukturering», skrev DnB Markets.
- Ekstra belastning
Elnæs understreker at det foreløpig ikke er noe i øyeblikksbildet som tyder på at SAS vil settes på bakken.
- SAS må gjennomføre sine varslede kostnadskutt. Selskapet har sju milliarder på bok, så det er sånn sett ingen akutt fare.

- Kan være tapt for godt
Konserndirektør Simon Pauck Hansen framholder overfor Finans.dk at SAS har beholdt sin posisjon som det ledende flyselskapet i Skandinavia. Han erkjenner samtidig at selskapet burde ha sikret seg mot oljeprishoppet.
- Det er en ekstra belastning som vi må bære, og så må vi se i hvilken grad vi kan justere på prisene. Vi går inn i en sommer hvor vi forventer større etterspørsel og mer fylte fly, sier Hansen til avisa.
Usikkerhet knyttet til veien videre, er noe luftfarten som helhet nå får kjenne på flykroppen.
- Dersom sommeren viser seg å bli dårlig, og at situasjonen eskalerer i Ukraina, vil alle flyselskaper få kjempeproblemer. Da vil trolig SAS få det tøffere enn andre selskaper som har en bedre finansiell situasjon, sier Elnæs.