Gjenåpning i Oslo:

- Det siste vi trenger nå

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) går hardt ut mot deler av statsminister Erna Solbergs gjenåpningsplan.

FRYKTER IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen gikk hardt ut mot regjeringens gjenåpningsplaner under pressekonferansen onsdag 14. april. Vis mer
Publisert

Tirsdag varslet regjeringen at gjenåpningen av Norge igangsettes 16. april., til stor jubel fra mange coronatrøtte nordmenn.

Gjenåpningen gjelder imidlertid ikke for hovedstaden, noe byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjorde klinkende klart under en pressekonferanse onsdag formiddag:

- Det er ikke forsvarlig å åpne Oslo nå, sa Johansen til frammøtt presse.

Byrådslederen tok seg også tid til å gjenta tidligere angrep på en sentral del av Solberg-regjeringens gjenåpningsplan. Statsminister Erna Solberg har gjort det klart at regjeringen ønsker å åpne for utenlandsk arbeidskraft som kan gjøre tapet av verdiskapning og jobber minst mulig «innenfor de rammer som følger av smittevernhensyn».

- Veldig urolig

Disse planene har fått Oslos byrådsleder til å steile.

- Importsmitte er den store trusselen mot alle våre framskritt og alle våre forsøk på å holde pandemien under kontroll, sier Johansen.

Han frykter det nå er snakk om en ordning som kan favne veldig mange arbeidsinnvandrere, og frykter at økt trafikk inn til Norge vil kunne føre til en ny smitteoppblomstring i hovedstaden.

- Statsministeren var veldig tydelig på at dette skulle være en svært snever ordning. Samtidig høres dette ut som en ordning som kan favne svært mange arbeidsinnvandrere til Norge, sier Johansen og legger til:

- Da blir vi i Oslo veldig urolig. Vi tåler rett og slett ikke at det igjen skal åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge, når vi akkurat ser ut til å ha slått ned enda en smittebølge.

Johansen ber om klare svar fra regjeringen om at ordningen er så «snever» at det ikke er grunnlag for økt frykt for importsmitte.

- Det aller siste vi trenger nå er økt importsmitte. Nå må vi holde fast ved det vi vet fungerer. Fortsatt svært strenge regler for arbeidsinnvandring er en helt nødvendig forutsetning for at vi skal kunne åpne Oslo igjen, sier byrådslederen.

- Ekstremt inngripende

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har gått i strupen på regjeringens håndtering av importsmitte. Forrige uke smalt justis- og beredskapsminister Monica Mæland tilbake i et intervju med Dagbladet.

- Jeg har hørt Støre fortelle om hvor enkelt det er å slippe unna på Gardermoen, men det er det ikke. Derfor inviterte jeg Ap-lederen før påske til å bli med til Gardermoen, og jeg inviterer gjerne både Støre og Johansen med til Gardermoen igjen for å vise dem hvilket regime det er der, med både sperringer, vakthold, informasjonstavler, testing og karantenehotell, sa Mæland til Dagbladet.

Hun reagerte også på Raymond Johansens forslag om å innføre forbud mot alle unødvendige utenlandsreise.

- Jeg tenker at det er ekstremt inngripende å nekte personer å bevege seg over landegrensene. Vi har hele veien hatt blant Europas strengeste regler knyttet til innreise, testing og karantene. Alt vi gjør skal være forholdsmessig og nødvendig, sa Mæland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer