Det skjulte spillet om oljepakka

Makt og pengeinteresser styrer ofte norsk politikkutforming. I oljepolitikken er det blitt et seigt mønster, som kan komme til å koste oss dyrt.

UNDER PRESS: Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen står under sterkt press for å gi et skatteopplegg til oljebransjen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UNDER PRESS: Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen står under sterkt press for å gi et skatteopplegg til oljebransjen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan blir norsk politikk til? Denne historien om hvordan oljebransjens forslag til skatteopplegg ble til, er et godt eksempel på det.

I disse dager står Fremskrittspartiet (Frp) og Senterpartiet (Sp) i Stortinget og sier at regjeringen ikke gjør nok for å sikre oljebransjen og leverandørindustrien. Regjeringen har nemlig ikke innfridd alle bransjens krav, men lagt inn en justering for å forsøke å dempe risikoen for det en rekke økonomer og byråkratene i Finansdepartementet frykter: At skattefordelen oljebransjen får, vil oppmuntre til prosjekter som er lønnsomme for bedriftene – men ulønnsomme for staten.

Når politikere står i Stortinget og ber om noe, er det ofte i realiteten bestillinger fra mektige interesser. Det er ikke uvanlig eller galt, men for offentligheten er det viktig å være klar over dynamikken. Vi har ikke noe lobbyregister.

Skatteopplegget har vært framført som oljebransjens forslag, gjennom organisasjonen Norsk olje og gass (NOROG). Det som ikke har kommet for en dag, er at det startet et annet sted. Det var Kjell Inge Røkkes Aker som bestilte det fra advokatfirmaet BAHR, kan Børsen i dag dokumentere. Deretter gikk det slag i slag: Forslaget ble raskt tatt inn som NOROG sitt forslag til myndighetene. Tungvekterne i bransjen, NHO og LO har i tur og orden stilt seg bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer