Renates (47) livsverk er ødelagt av flom:

- Det største marerittet

MG Restaurant-Pub på Voss har fått store skader etter flommen før helga.

FLOM: MG Restaurant-Pub på Voss ligger under vann. Voss er en av kommunene som er hardest rammet av flommen på Vestlandet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er livsverket mitt. Det er dette jeg har kjempa for i 18 år.

Det sier Renate Kvåle (47) til Børsen. Hun er daglig leder på MG Restaurant-Pub på Voss, som også blir kalt «Minigolfen», som ligger helt nede ved Vangsvatnet på Voss.

Før helga måtte hun stenge restauranten, etter at det strømmet inn store mengder med vann.

- Vi har flom her hele tida, så folk kan lure på hvorfor vi ikke begynte å rydde bort ting fra restauranten tidligere. Men vi har vann opp til terrassen vår hvert eneste år, uten at det går inn i bygget, sier hun.

FLOM: Vindirektør i Norges største vinkjeller på Vossevangen Reidar Johansen måtte gjøre alt han kunne for å redde varene som er verdt flere millioner kroner. Video: Tom Hansen Vis mer

- Tungt

Etterhvert skjønte hun at situasjonen var alvorlig.

- Da begynte vi å redde det vi kunne redde. I løpet av rundt en time gikk det fra at det kom vann inn på gulvet til at det var vann over knærne våre. Da det var over 50 cm med vann så måtte vi komme oss ut, da er det ikke forsvarlig å være der lenger på grunn av elektrisiteten i bygget, sier hun.

Den daglige lederen må nå permittere 9-10 ansatte.

- Det har vært en tung tid med pandemi de siste årene, men nå har det tatt seg veldig opp, og det har begynt å gå veldig bra igjen. Det kan bli tungt å komme i gang driftsmessig igjen, sier hun.

- TUNGT: Det sier daglig leder Renate Kvåle. Foto: Privat
- TUNGT: Det sier daglig leder Renate Kvåle. Foto: Privat Vis mer

- Gir meg ikke

Sist gang det var storflom på Voss, i 2014, tok det to år før Kvåles restaurant kunne åpne igjen. Hun håper ikke det tar like lang tid denne gangen.

- Vi har forsikringer og alt på stell, men det er likevel en prosess å komme seg tilbake igjen. Jeg blir litt matt i pelsen av alt, sier hun, og legger til:

- Men jeg står på, jeg gir meg ikke.

- Er det noe som kunne ha blitt gjort for at dere ikke skulle ha havnet i denne situasjonen igjen?

- Ja, det skulle ha kommet flomsikring. Men det er en kostbar og stor prosess. Og vi kan ikke ha høye murer rundt oss, for da mister vi hele salgspoenget vårt, som er at vi har utsikt mot vannet. Det er det største marerittet vårt, men også inntektskilden, sier hun.

ØDELAGT AV VANN: Daglig leder Renate Kvåle er bekymret for hvor mye skade vannet har forårsaket. Foto: Privat
ØDELAGT AV VANN: Daglig leder Renate Kvåle er bekymret for hvor mye skade vannet har forårsaket. Foto: Privat Vis mer

Store skader

I 2014 endte flommen som da var på Voss med å gjøre skader for en halv milliard kroner. Ifølge Finans Norge er skadene denne gangen så langt på rundt 100 millioner kroner.

- Hittil er erstatningene på rundt 100 millioner kroner, viser våre anslag, men dette kommer til å endre seg når flere får oversikt over skadene og melder dem inn til forsikringsselskapet sitt. Vi er fortsatt i en tidlig fase, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Voss kommune har også opplyst at flommen er den nest største i moderne tid som har rammet Voss sentrum. I Evanger, Voss' andre tettsted, skal det ikke ha vært høyere vannstand enn det var i helga i moderne tid.

Lørdag var Dagbladet på Park Hotel Vossevangen, som også har fått lokalene sine oversvømt. Hotellet huser Norges største vinkjeller, med 45 000 vinflasker, som de ansatte akkurat rakk å rydde bort før vannet kom.

- Vi hadde rundt fem centimeter å gå på. Det kunne ha gått skikkelig, skikkelig galt, sa vindirektør ved hotellet, Reidar Johansen, til Dagbladet da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer