- Det tåler de ikke

Ni måneder etter invasjonen har de kraftige sanksjonene rammet Russlands økonomi hardt. Selv om russerne er «hardføre», er det én ting de ikke tåler, ifølge sjeføkonom.

KRIG: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen påpeker at krigen går hardt ut over det sivile samfunn i Russland. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP / NTB
KRIG: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen påpeker at krigen går hardt ut over det sivile samfunn i Russland. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag er det ni måneder siden russiske styrker rykket inn i Ukraina med full kraft - til unison fordømmelse fra nærmest hele den vestlige verden.

- Jeg håper virkelig på våpenhvile snart. Ikke bare for å spare Ukraina lidelser i vinter, men man må spørre seg hva slags samfunn Russland vil bli etter dette. Det kan bli veldig ustabilt, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

Siden 24. februar har vestlige selskaper forlatt landet i ekspressfart. Ledende russiske banker er stengt ute fra viktige finanssystemer, Putins utenlandsreserver som utgjør nesten 3000 milliarder kroner, er fryst. Bilindustrien er i knestående som følge av mangel på deler, og flybransjen trues med det samme.

Knusende sanksjoner

De kraftige sanksjonene mot Russland, og mot selskaper og personer med antatt tilknytning til president Vladimir Putin og Kreml, har rammet landet hardt. Skadene på russisk økonomi, verdens 11. største, er «omfattende», skriver Bloomberg på lederplass.

Andreassen istemmer og viser til at eksperter hevder det samme. Ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) vil russisk økonomi krympe med 5,6 prosent i 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer