Opprør i Russland:

- Det totale kaos

Helgas dramatiske hendelse har fått flere til å frykte mulige sjokk for den globale økonomien. - Det siste vi trenger, sier ekspert.

TALE: Vladimir Putin holdt lørdag en tale der han omtalte Wagner-leder Jevgenij Prigozjin som en forræder. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool Photo / AP / NTB
TALE: Vladimir Putin holdt lørdag en tale der han omtalte Wagner-leder Jevgenij Prigozjin som en forræder. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool Photo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin rystet både verden og Russland lørdag, da han i en såkalt rettferdighetsmarsj sendte en kolonne leiesoldater i retning Moskva.

Målet var å styrte den sittende forsvarsledelsen. Slik gikk det ikke. I stedet inngikk Prigozjin en avtale om å trekke seg tilbake og flytte til Belarus.

Flere har omtalt opprøret som den største utfordringen president Vladimir Putin har stått i gjennom sine 23 år på toppen - og en ydmykelse av presidenten.

- Det siste vi trenger

Russland er en av verdens største energimakter. Med sine rett under ti millioner fat olje per dag, står landet for ti prosent av verdens etterspørsel etter råolje, ifølge CNN.

Helgas utvikling har gjort flere bekymret på vegne av en verdensøkonomi som febrilsk forsøker å stable seg på beina etter pandemien og sjokkene knyttet til Ukraina-krigen.

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, sier verden er helt avhengig av den oljen som Russland eksporterer hver dag.

- Den har hele veien vært eksportert via land som Saudi-Arabia, India og Kina. Verden får tilgang til den, og dermed har det ikke blitt de problemene man kunne frykte, sier han til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.