Tilbød hus helt gratis:

Det var bare ett problem

- Det satte en stopper for alt.

FORLOKKENDE: Cammarata skal være kjent som en by med «et tusentall balkonger rettet mot øst» - og bader da i sollys. Cammarata ligger omtrent 60 kilometer sørøst for Palermo. Foto: Oliver Hazimeh / Shutterstock / NTB
FORLOKKENDE: Cammarata skal være kjent som en by med «et tusentall balkonger rettet mot øst» - og bader da i sollys. Cammarata ligger omtrent 60 kilometer sørøst for Palermo. Foto: Oliver Hazimeh / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra har flere italienske byer lokket med lukrative tilbud om huskjøp for en slikk og ingenting.

Sist i rekka er den sicilianske fjellandsbyen Castiglione di Sicilia, som i april la ut ferieboliger for bare ti kroner stykket. De følger dermed i fotsporene til Cammarata, som allerede i 2019 skapte overskrifter verden rundt da de ville gi bort hjem - helt gratis.

Som oftest skyldes tilbudene et forsøk på å øke befolkningen og bevare de aktuelle kommunenes arkitektoniske arv. Kjøpere må gjerne binde seg til renoveringsarbeid, og i enkelte tilfeller kommer overtakelse med en boplikt.

- Satte stopper

Dette til tross: Da ovennevnte Cammarata i den italienske regionen Sicilia ville gi bort hjem gratis, var det ikke mangel på interessenter.

- Takket være all publisiteten, fikk vi svært mange henvendelser, sier Cammaratas ordfører, Giuseppe Mangiapane, til CNN.

Initiativet støtte imidlertid på et uventet problem. Kommunen var ikke forberedt eller rustet for det massive skredet av henvendelser. Og uten en dedikert ansatt til å håndtere prosessen, stoppet det hele opp.

To år seinere er ikke ett eneste hus gitt bort.

- Cammarata er en slående vakker by. Dessverre fikk vi også en pandemi samme år som prosjektet ble lansert. Det satte en stopper for alt, fortsetter Mangiapane.

- Vurderer grunnlaget

I kjølvannet av pandemien, har den italienske kommunen likevel grunn til å smile. I likhet med mange andre steder i verden, har unge begynt å vende hjem fra storbyene.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mangiapane understreker likevel overfor CNN at Cammarata vil ha behov for enda flere tilflyttere i framtida.

- Vi samler på alle henvendelsene. Etter hvert som de tikker inn, vil vi vurdere grunnlaget til hvorfor de ønsker å komme hit. Vi vil prioritere eksempelvis de som ønsker å bygge et liv her, eller de som vil starte en bedrift, framfor de som bare ønsker et ekstra feriehus.

- Forlatt

Det gjelder også for ovennevnte Castiglione di Sicilia. Da blant andre Børsen omtalte fjellandsbyens tilbud i april, var til sammen 900 av byens forlatte boliger ute for salg.

Rundt halvparten av boligene ble beskrevet som ruiner, og hadde en startpris på én euro - ti norske kroner. Resten er i bedre tilstand, og har derfor fått priser som starter på rundt 4000 euro, litt over 40 000 kroner.

- Over tid har for mange folk forlatt stedet. De har etterlatt en haug med gamle, pittoreske hus. Mange av dem har historie som går så langt tilbake som til renessansen, fortalte Antonino Camarda, ordføreren i fjellandsbyen, til CNN i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer