Kaos på Gardermoen

- Det var nesten kamp

Mandag kveld var det lange køer på Gardermoen etter at Gardermobanen ble stengt. Flyene går tilnærmet normalt.

KAOS: Det ble lange køer da Gardermobanen ble stengt mandag kveld. Foto: Magnus Kallelid
KAOS: Det ble lange køer da Gardermobanen ble stengt mandag kveld. Foto: Magnus Kallelid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet Hans skaper trøbbel for Gardermobanen. All togtrafikk mellom Lillestrøm og Oslo Lufthavn er stengt på grunn av flom. Det gjelder både Flytoget og Vy.

Arbeidet med å gjenoppta togtrafikken tar tid, skriver Bane Nor i en statusoppdatering på sine nettsider mandag kveld.

- Det vil være utfordringer i hele dag, og flere av banene vil nok være stengt ut dagen, sier pressevakt i Bane Nor, Olav Nordli, til Dagbladet tirsdag morgen.

Vy og Flytoget har nå satt inn buss for tog på strekningen. Det var i en lengre periode lange køer og kaos, ettersom det først ikke hadde blitt satt inn alternativ transport.

Det var VG som først omtalte køene på Gardermoen.

- Amper stemning

Emilie Olsen Berg var blant de heldige som klarte å komme seg med Flybussen før køene vokste seg lange.

- Det var nesten kamp for å komme med på flybussen. Jeg var en av de første som løp ut at flytoget så jeg rakk akkurat å komme med på den siste, sier hun til Dagbladet.

- Det var amper stemning i køen, folk ble ufine med bussjåføren, forteller hun videre.

Hun antar det var rundt 200-300 mennesker i kø, men understreker at det kan godt være det var flere.

- Man rakk ikke se så langt. Jeg så bare køen til flybussen til sentrum, og det er jo mange andre køer, sier Berg.

- Endeløse køer

Magnus Kallelid, av Dagbladets reportere, befinner seg selv i det han beskriver som «endeløse køer» til Flybussen. I hans kø står det rundt 60-70 personer, og omkring det samme ser det ut til å gjøre til de andre bussene, forklarer han.

- Jeg kom for bare 10-15 minutter siden. Det er fullt kaos, for mange prøver å kjøpe billett på automatene og tenker nok dermed at de sikrer seg en plass, forteller Kallelid.

Men så rett fram er det ikke denne kaospregede uværskvelden.

- Dette ser det ikke ut til at bussjåførene har oversikt over. Andre stiller seg bare i kø for å kjøpe billett direkte på bussen. Problemet er at det er ingen informasjon her, forteller Dagbladets reporter på reisefot.

Ser an behovet

- Det er en fortvilende situasjon for de reisende. Det har vi full forståelse for. Men inntil videre setter vi ikke opp busser, sier kommunikasjonsdirektør Ida Marie Flottland i Flytoget til Børsen mandag.

- Hvorfor ikke?

- Det er mange stengte veier, kaos og kø, så vi er redd for at reisende kan bli sittende fast på en buss som ikke kommer fram. Men vi ser an behovet, forsøker å finne ut hva som er best for de reisende og om det letter på trykket om vi setter inn busser.

- Hvordan kan det ikke lette på trykket om dere setter inn busser?

- Nei, som sagt jobber vi med å skaffe oversikt. Det handler også om vi klarer å få tak i busser, rett og slett, sier Flottland.

Klokka 22 opplyser Flottland til Børsen med at det nå er satt inn bussen mellom Oslo Lufthavn og Oslo S i hele natt.

- Målet nå er å kjøre busser gjennom hele natta, også utenom ordinære rutetider. Vi opprettholder busstilbudet så lenge det er behov og mulig, sier hun til Børsen.

Buss-mangel

Ifølge pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i Vy er ekstremværet en unntaksbestemmelse i transportvilkårene.

- Det er ekstremvær. Det gjør at vi kan frafalle forpliktelsen om å sette inn buss for tog, sier han til Børsen.

- Liten trøst for de som står togfast på vei til eller fra Gardermoen?

KØ-KAOS: Folk står i flere hundre meter lange køer til flybussene på Gardermoen mandag kveld. Foto: Emilie Olsen Berg
KØ-KAOS: Folk står i flere hundre meter lange køer til flybussene på Gardermoen mandag kveld. Foto: Emilie Olsen Berg Vis mer

- Det skjønner jeg. Og da må man finne andre muligheter, som flybuss, taxi eller kjøre selv.

- Kunne dere vurdere å sette inn buss selv om forpliktelsen bortfaller som følge av ekstremvær?

- Det er også problemer med å skaffe busser. Vi har forsøkt, men det lar seg ikke gjøre. Så da nytter det ikke å rive seg i håret og peke på oss, rett og slett.

- Ikke overraskende

Kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Harald Nygaard Kvam, sier til Dagbladet at dette er synd for alle berørte, men at dette er ute av deres hender.

- Det er jo ikke overraskende at det blir køer, men dessverre er det ikke noe vi får gjort med det. Vi eier ikke noe utenfor flyplassen og har heller verken biler eller busser. Det beste vi får gjort i denne situasjonen, er å gjøre det vi kan for å sørge for at flyplassen holder åpen, sier Kvam til Dagbladet.

Tirsdag morgen opplyser han at flytrafikken går som normalt, men påpeker at stansen i togtrafikken fortsatt kan skape utfordringer for de reisende.

Selv om Flytoget har satt inn buss for tog og Flybussen fortsatt transporterer reisende til og fra flyplassen, er Kvam usikker på om dette er tilstrekkelig for å frakte de store volumene med reisende.

- Det er viktig at passasjerene planlegger reisen til flyplassen ekstra godt. Ekstremværet er ikke over, så det er viktig å følge med på informasjon forløpende, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer